Locuri de munca: femei vs barbati

Detalii

CategoriiEconomie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4690

Voteaza & Distribuie

Descriere

Gasirea unui loc de munca prin metode informale presupune, in mare parte, folosirea relatiilor personale, a contactelor sociale, a retelelor formate de-a lungul timpului si a recomandarilor venite din partea persoanelor care cunosc potentialul si experienta profesionala a celor care isi cauta un job nou. Cand vorbim de cautarea unui loc de munca, ne confruntam adesea cu doua aspecte importante. O data este vorba de mijloacele prin care un nou job este gasit, iar a doua oara vorbim despre sansele femeilor in comparatie cu cele ale barbatilor de a ocupa locul de munca dorit.


Este binecunoscut faptul ca posturile de manageri, pozitiile de conducere in general, sunt ocupate in special de barbati si mai putin de femei. Motivele sunt variate si de multe ori nu au nicio legatura cu discriminarea insa exista un numitor comun: recomandarile. Intrebarile care se pun "sunt de ce barbatii au mai mult sanse decat femeile sa-si gaseasca un job prin relatiile si contactele pe care le-au facut de-a lungul timpului" si mai ales "de ce vedem mai multi barbati in posturile de conducere decat femei?"




Barbatii in fata femeilor


Barbatii in fata femeilor, in cursa pentru gasirea unui job prin mijloace informale



Cand vine vorba de gasirea unui job, stim ca experienta de munca anterioara cantareste la fel de mult ca relatiile si contactele care pot duce la o oportunitate de angajare de neratat. Insa s-a observat faptul ca barbatii stiu sa exploateze mai bine decat femeile contactele sociale in combinatie cu experienta acumulata in timp. Mai mult decat atat, studiile realizate au relevat faptul ca sansele femeilor de a avansa in cariera prin apelarea la relatiile personale nu sunt sporite de experienta in munca.




Femei versus barbati


Femei versus barbati in cariera




Experienta in munca este extrem de importanta in masura in care ne ajuta, pe de-o parte, sa acumulam informatiile necesare si, pe de alta parte, sa dezvoltam relatii sociale care sa ne ajute, mai tarziu, sa aflam de oportunitati de angajare extrem de tentante. Fenomenul interesant care apare este ca barbatii au abilitatea de a folosi in avantajul lor contactele si recomandarile pe care le pot primi, in timp ce femeile nu profita de aceste metode informale de a-si gasi un loc de munca. In momentul in care a fost analizat rolul experientei profesionale in gasirea unui job nou prin intermediul contactelor sociale, s-a observat faptul ca barbatii care au avut o experienta profesionala solida au fost recrutati prin legaturile sociale pe care si le-au facut, fara sa fie nevoie sa-si caute un job in prealabil.


Mai mult decat atat, barbatii in aceasta situatie au cu 12% mai multe sanse sa-si gaseasca un job nou prin mijloace informale decat prin metoda clasica a cautarii unui post. De cealalta parte, femeile nu au fost avantajate de mijloacele neconventionale pentru ca, se pare, ele au mai putine abilitati de a-si spori experienta si de a-si forma contacte si relatii bune de exploatat pe viitor in favoarea lor.




Femeile si relatiile sociale


Femeile si relatiile sociale, nevalorificate indeajuns




Aceasta prapastie dintre sexe afecteaza mai ales dorinta femeilor de a tinti catre posturile de conducere care, de cele mai multe ori, sunt ocupate prin mijloace informale. Recomandarile vor spori intotdeauna sansele unui viitor angajat pe un post de manager. Acest lucru suna foarte bine in teorie, insa in mod practic, se aplica in mare parte barbatilor, intrucat femeile nu beneficiaza de oportunitatile legaturilor sociale.




Femeile


Femeile, devansate de barbati in posturile de leader




Intrucat este vorba de un fenomen ce vizeaza raporturile dintre oameni, disparitatea dintre sexe trebuie privita si analizata in cheie sociala. Un mijloc prin care poate fi eliminata ar fi canalizarea aproape exclusiv pe mijloacele formale de recrutare a resursei umane. Insa, avand in vedere ca avem de-a face cu un fenomen complex la nivelul retelelor sociale, este nevoie de o analiza mai aprofundata a informatiilor pentru a putea intelege in totalitate acest aspect.