Memoriale ale rezistentei anticomuniste: sculpturi monumentale contemporane temporare

Detalii

CategoriiCultura
TaguriBrasov, Pitesti
Ultima actualizareVineri 11 august 2017
Vizualizari1237

Voteaza & Distribuie

Descriere

Memoriale ale rezistentei anticomuniste: sculpturi monumentale contemporane temporare
Proiectul „Monumente in miscare - Memoria Rezistentei” propune sculpturi contemporane temporare de mari dimensiuni in memoria miscarilor de rezistenta impotriva comunismului din Romania, in perioada iulie-octombrie 2017.

Proiectul Monumente in miscare - Memoria Rezistentei” deschide problematica memoriei istoriei recente a dictaturii comuniste prin crearea si amplasarea de monumente de arta contemporana in orase unde au existat miscari de rezistenta impotriva comunismului sau spatii opresive de detentie: Pitesti, Ramnicu Sarat, Brasov, Fagaras, Oradea. Proiectul este organizat de Nasui Collection & Gallery si co-finantat de Administratia Fondului Cultural National si Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc.

Proiectul Monumente in miscare - Memoria Rezistentei” doreste sa fie o forma de terapie prin arta, de simbolizare a unor puternice experiente istorice recente, traumatizante pentru individ si societate. acesta are in vedere un public larg, cu o deosebita atentie acordata tinerilor. Arta contemporana este folosita ca un vector de comunicare si problematizare a tensiunilor istoriei recente.
Proiectul propune sculpturi monumentale, cu impact puternic si imediat, care sa atraga atentia atat publicurilor tinere, care nu au trait in perioada comunista, cat si adultilor 40+ care au trait diferitele perioade si aspecte ale dictaturii. sculpturile sunt create din materiale contemporane si sunt gandite a fi „in miscare”: pot fi mutate si amplasate ulterior si in alte spatii, „incarcandu-se” simbolic si valoric la fiecare destinatie.

Fiecare sculptura sau instalatie sculpturala propusa prin proiect marcheaza specific, atat ca si continut simbolic cat si ca prezenta arhitecturala, importanta si relevanta spatiului memorial unde este amplasata sau la care face referire: un spatiu de tortura, moarte ori incarcerare sau un eveniment de rezistenta de tip revolta sau actiune de protest este marcat din punct de vedere artistic ca emotie, prezenta fizica si simbolica printr-o lucrare de arta contemporana, convertind mesajul istoric intr-un mediu cultural-artistic.

Din 20 iulie 2017 Memorialul Inchisoarea Pitesti va gazdui 11 sculpturi de mari dimensiuni (3.50 m inaltime) ale artistului Catalin Badarau, expuse sub forma unei instalatii. In 20 iulie incepe si Scoala de Vara „Fenomenul Pitesti”, un proiect anual al Centrului de studii in istorie Contemporana si al Memorialului Inchisoarea Pitesti. Scoala se adreseaza tinerilor studenti si cuprinde prelegeri ale unor personalitati de pe scena culturala legate de Fenomenul Pitesti, de represiune si de rigorile regimului comunist si initiaza un dialog deschis intre participanti si fosti detinuti politic, care le devin acestora si ghizi.
Memorialul Inchisoarea Pitesti este un spatiu memorial deschis publicului din 2014 in fostul penitenciar de detentie politica de la Pitesti. Organizatia cu acelasi nume isi propune cercetarea, documentarea si valorificarea Inchisorii Pitesti, precum si studiul sistemului represiv comunist si cinstirea memoriei persoanelor care au suferit ori si-au pierdut viata in inchisorile comuniste din Romania. Activitatile organizatiei se fundamenteaza pe exprimarea artistica, educatie non-formala, dialog si contactul direct cu supravietuitorii sistemului concentrationar.

La Ramnicu Sarat se va comemora „Inchisoarea Tacerii” prin plasarea in oras a unei sculpturi monumentale a artistului Bogdan Rata. Inchisoarea de la Ramnicu Sarat a functionat o perioada ca punct de tranzit pentru detinutii politici, care erau transferati in alte centre de detentie pentru executarea pedepsei. In „inchisoarea tacerii” au ajuns o serie de reprezentanti ai gruparilor politice, clerici, precum si alti indezirabili. In perioada in care a functionat ca inchisoare politica (1948 – 1963), caracteristicile regimului de detentie de la Ramnicu Sarat au fost izolarea, infometarea si bataia detinutilor politici de catre gardienii si comandantul penitenciarului, Alexandru Visinescu. Dintre cei mai cunoscuti detinuti amintim pe ion Mihalache, ilie Lazar, Victor Radulescu Pogoneanu, Corneliu Coposu.

La Brasov este comemorata Revolta de la Brasov din anul 1987, o actiune de protest impotriva politicilor economice si sociale impuse de Nicolae Ceausescu, cand 61 de muncitori de la intreprinderea de autocamioane Steagul Rosu au fost arestati. Ansamblul sculptural propus este creat de sculptorul si profesorul Aurel Vlad.

Urmatoarele comemorari propuse prin intermediul sculpturilor contemporane de mari dimensiuni sunt pentru Memorialul Rezistentei Anticomuniste „Tara Fagarasului” si pentru lagarul care a functionat in Cetatea Oradea.

Lucrarile monumentale sunt create de Bogdan Rata, Catalin Badarau si Aurel Vlad, sculptori si cadre didactice la Facultatea de Arta si Design din Timisoara si respectiv la Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti. Artistii au in portofoliu sculpturi monumentale, atat temporare cat si permanente - Rata in Piata Libertatii din Timisoara (bronz), Badarau pe faleza Dunarii din Galati (metal) si Vlad la Muzeul Memorial al Victimelor Comunismului si Rezistentei Sighet (bronz).

Proiectul este organizat de Nasui Collection & Gallery si co-finantat de Administratia Fondului Cultural National.
Parteneri: institutul de investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER), Memorialul Inchisoarea Pitesti, Muzeul Judetean de Istorie Brasov, Modernism.ro
Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.


////
Programul „Moving Monuments“ / „Monumente in miscare” a fost lansat in 2014 de catre o echipa de curatori si manageri culturali, coordonator fiind curatorul Cosmin Nasui. Programul are ca scop productia, prezentarea si itinerarea de lucrari de arta de mari dimensiuni in spatii prestigioase si cu incarcatura simbolica, din Romania si din lume.