Legende, mituri și fapte despre diamante

Detalii

CategoriiEducatie, Stiinta
Taguridiamante
Ultima actualizareJoi 3 ianuarie 2019
Vizualizari1210

Voteaza & Distribuie

Descriere

Centrul Gemologic Român vă invită să faceți o scurtă călătorie în lumea diamantelor și a pietrelor prețioase

Din cele mai vechi timpuri diamantele au fost învăluite în mister cu proprietăți unice, mistice și inegalabile. Cele mai ,,tinere,, diamante au 900 milioane de ani iar cele mai ,,bătrâne,, aproximativ trei miliarde de ani. Diamantele sunt cunoscute și folosite de peste 4500 ani și sunt considerate cele mai misterioase, strălucitoare, rare și scumpe pietre prețioase. Diamantele și pietrele prețioase sunt studiate de gemologi și incluse în știința gemologiei.

Diamantele se formează la mari adâncimi în inima vulcanilor , sunt compuse din carbon , la presiuni și temperaturi foarte mari. Descoperite și exploatate în India au ajuns în toate colțurile lumii. Cu proprietăți fizice, chimice și optice unice au fost râvnite din cele mai vechi timpuri până în zilele noastre. În prezent peste 20 milioane de persoane lucrează cu diamante și pietre prețioase în exploatare, identificare, clasificare, șlefuire și certificare.

Proprietăți curative

În antichitate și Evul Mediu, diamantele erau considerate ca având proprietăți vindecatoare considerându-se că ajută la boli psihice, pierderi de memorie, infecții, dureri de stomac și chiar la pierderea în greutate. În zilele noastre diamantele sunt considerate benefice pentru afecțiunile mintale, diabet și pierderea în greutate existând diferite metode pentru folosirea diamantelor în acest scop.

Miturile diamantelor


Diamantele erau considerate divine și invincibile folosite în nenumărate scopuri ca:
  • Mânerele săbiilor și a armelor
  • Pieptarele războinicilor pentru a oferi protecție divină celor care le poartă
  • Obiecte de cult
  • Bijuterii
  • Comerț.

Catastrofa din 14 aprilie 1912

Legenda spune că vasul Titanic s-a scufundat datorită prezenței la bord a vestitului diamant Hope care a provocat nenumărate nenorociri și decese neelucidate nici până în zilele noastre. Se spune că cei care au furat diamante au fost ajunși de blestemele foștilor proprietari și au murit în condiții misterioase.

Istoria diamantelor în lume

Hindușii

Hindușii credeau că diamantele atrag fulgerele și mania zeilor având proprietăți mistice și miraculoase. Exploatate pentru prima oară în India ,acestea au fost montate în ochii zeităților hinduse, obiecte de cult și bijuterii sacre. Legenda spune că un rege indian a băut în fiecare zi praf de diamant zilnic sperând că acest lucru îl va face nemuritor. Lucru care nu s-a întâmplat. Legenda spune că însuși Alexandru Macedon a descoperit o veche mină de diamante protejată de șerpi veninosi și zei răzbunători. Alexandru a folosit mai multe oglinzi pentru a devia șerpii și blestemele, și a ajuns în posesia diamantelor.

Egiptenii

Primele diamante au ajuns în Egipt din India unde erau venerate în obiecte de cult și statuile zeilor. Pentru a avea o protecție suplimentară egiptenii au ,,adoptat,, imediat diamantele ca obiecte de cult. Acum mai bine de 4000 de ani în Egipt, în vremea faraonilor, printre primele diamante au fost montate în simbolul suprem al faraonilor Ankh. Șlefuirea primelor diamante era foarte primitivă neavând mai mult de 4-8 fațete departe de șlefuirea modernă din zilele noastre. Diamantele erau apanajul exclusiv al faraonului.

Evreii

Evreii au folosit diamante și pietre pretioase în pieptarele preoților de la Ierusalim oferindu-le puterea supremă. Diamantele și pietrele prețioase erau folosite în obiecte de cult și chiar arme oferind protecție și invicibilitate. Primele consemnări apar în Biblie, în Exodul 28;18 și Ezekiel 28:13. Diamantele au fost numite Yahalom denumire păstrată până în zilele noastre în limba ebraică. Evreii au apreciat diamantele din cele mai vechi timpuri până în zilele noastre desavârșind gemologia. În timpul celui de al doilea Război Mondial au fost deportați 1.645 de membrii evrei ai Bursei de Diamante din Anvers supraviețuind doar 355 persoane, o latură de tristă amintire a aceste nobile meserii. În ciuda razboaielor și conflictelor în Israel există cea mai mare bursa de diamante din lume, Bursa de Diamante din Ramat-Gan cu aproximativ 15.000 de membrii.

Grecii

Grecii credeau cu tărie că diamantele sunt lacrimile zeilor. În mitologia greacă se credea că diamantele sunt stele căzute pe pamânt. Lucru nu departe de adevăr dovedindu-se în zilele noastre că unele diamante au ajuns pe pamânt în meteoriți. Grecii au denumit diamantele Adamas care înseamnă indestructibil, de necucerit. Nume de unde provine cuvântul modern DIAMANT. Grecii credeau că dacă atingi colțurile casei cu un diamant casa va fi protejată de furtuni și trăznete.

Romanii

Romanii au fost producători vestiți de inele și bijuterii cu carneol, agat, rubine, safire și diamante. Romanii apreciau în mod special gemele organice, chihlimbarul, perlele, sideful dinți și colți de animale. Romanii au făcut chiar un drum special până în Gdansk, Polonia pentru exploatarea chihlimbarului. Romanii foloseau pietrele prețioase în multe scopuri, pentru afirmarea statutului social, roluri totemice și de cult, bijuterii și decorarea armelor.

Bizantinii

Cunoscuți făurari de bijuterii cu pietre prețioase,bizantinii au preluat și îmbunătățit până la desăvârșire bijuteriile fine adoptând cele mai bune tehnici de prelucrare a metalelor și pietrelor prețioase atât din Orientul Mijlociu cât și de la Imperiul Roman și nu în ultimul rând de la popoarele migratoare cum ar fi celții și goții. Altarele bisericilor și icoanele erau deseori împodobite cu pietre prețioase. Bizantinii și romanii au folosit în mod frecvent pietrele prețioase sculptate în sigiliile nobililor, fibule și bijuterii.

Otomanii

Foloseau în egală măsură două tipuri de diamante, diamante tăietura veche (Old Cut) și diamante tăietura veche Rose Cut (diamante fără pavilion). Otomanii foloseau bijuterii elaborate cu influențe persane, bijuterii frumoase cu accentul pus în egală măsură pe metalul nobil, pietrele prețioase și emailuri nobile. Făuritorii de bijuterii și slefuitorii de nestemate aveau statut special în Imperiul Otoman fiind privilegiați. Otomanii foloseau pietrele prețioase atât ca podoabe cât și ca obiecte decorative,arme și obiecte de cult.

America de Sud. În sec. XVIII și XIX a fost brevetată o tăietură specială ,,Cushion,, în formă de dreptunghi, care are colțurile slefuite,diamant în formă de pernă. Tăietura Cushion a fost îmbunătățită considerabil în vremurile moderne fiind redenumită Cushette.
Se descoperă primele mine cu pietre prețioase. Ametiste, smaralde, turmaline și multe altele. Devin faimoase minele și zăcămintele de smarald pentru buna lor calitate.

Europenii

În Europa, șlefuirea și clasificarea diamantelor au avut cel mai mare avânt. Diamantele au fost aduse și comercializate de către negustorii venețieni din Egipt și India până pe bătrânul continent. Primul centru de comerț cu diamante a fost în Veneția,ulterior în Bruges a luat ființă primul centru de șlefuire în jurul anului 1330, mutându-se pentru un mai bun acces al comercianților portughezi în Anvers (Antwerp) în anul 1447.

Șlefuirea diamantelor se făcea cu ajutorul unor roți similare cu roata olarului trase de măgari. Diamantele erau șlefuite cu ajutorul unei paste dure făcută din praf de diamant și ulei de masline uscat. Prima breaslă a șlefuitorilor de diamante ia ființă în Nurnberg, în anul 1375. Șlefuitorii din Nurnberg au încercat să dezvolte șlefuirea diamantelor, cu toate acestea, fațetele șlefuite ale acestora au avut la început forma de octaedru, cu mai mult de 6-8 fațete, fără o claritate și o șlefuire optimă. În Evul Mediu diamantele nu aveau mai mult de 12-14 fațete.

În anul 1480, flamandul Louis Van Berquem inovează mai multe tipuri de șlefuire ca brioletă,pară, triunghi și îmbunătățește cele existente deja. Printre primele tăieturi și șlefuiri îmbunătățite au fost făcute de către italianul Peruzii în jurul anilor 1650-1680 și inventează tăietura Mazarin. Peruzii a șlefuit primul dimanat tăietura rotundă (briliant) cu aproximativ 17 fațete și a fost considerată cea mai revoluționară șlefuire. Ulterior a sporit numărul fațetelor șlefuite la 33, lucru excepțional pentru acea vreme.

În jurul anilor 1760 a apărut tăietura Amsterdam cunoscută sub numele de Old European Cut. Aceasta tăietură era similară tăieturii Peruzzi, dar cu mai multe fațete, respectiv 57-58 dispuse asimetric. Ca o caracteristică, tăietura Amsterdam are coroana tablei foarte înaltă și caletul tăiat semnificativ. La începutul anilor 1800 apare tăietura ,,veche,, Old cut, cu tabla mult mai joasă și unghiul fațetelor superioare mult mai înclinate refractând mai multă lumină.

Tăietura Tolkowsky 1919.
Brevetată de către Marcel Tolkowsky, evreu polonez șlefuitor de diamante, gemolog și matematician a calculat cu exactitate modul de propagare, refracție și reflexie a luminii în diamant reușind să calculeze și să breveteze șlefuirea ideală. Considerată prima șlefuire superioară de diamant rotund tăietura briliant cu 58 de fațete respectiv 57 plus caletul. Tolkowsky a fost primul care a calculat faptul că șlefuirea semnificativă a caletului diminuează lumina refractată.

Începând cu anul 1919, diamantele nu au mai fost șlefuite cu, caletul tăiat semnificativ ci doar parțial șlefuit în cazul diamantelor de dimensiuni mari. Tolkowsky a calculat simetria,unghiul coroanei fațetele pavilionului, rondistul și numeroase elemente tehnice pentru strălucirea ideală. Principala îmbunătățire a fost eliminarea șlefuirii semnificative a caletului și reducerea greutății din coroană și tablă. Șlefuirea Tolkowsky este folosită și in zilele noastre.

Rușii

O legendă relativ recentă este momentul execuției familiei Romanov. Odată cu abdicarea Țarului Nicolae al II lea în 15 martie 1917 și preluarea puterii de către comuniști de la familia Romanov, aceștia au fost ținuți captivi într-o casă din Siberia. Se spune că gloanțele au ricoșat din corsetele tinerelor prințese deoarece aveau cusute în haine nenumărate diamante, lucru total greșit. Diamantele au cea mai mare duritate respectiv 10 pe scara lui Mohs dar nu sunt incasabile. Dacă ve-ți lovi un diamant cu un corp contondent acesta se va sparge.

Un mister neelucidat este dispariția vestitei camere de chihlimbar, o adevarată operă de artă dispărută în a doua conflagrație mondială și reconstruită recent. Bijuteriile Faberge făurite de bijutierul Țarului, erau faimoase în toată lumea. Bijutierul Faberge a făcut bijuterii faimoase de mare valoare, cu diamante și pietre prețioase, cunoscute,apreciate și admirate în întreaga lume. Bijuteriile unice personalizate și pietrele prețioase care au aparținut familiei imperiale ruse sunt de asemenea deosebit de apreciate pentru finețea, detaliile și migala cu care au foast executate. Nu în ultimul rând, faimosul email de Tulla a impodobit numeroase bijuterii și obiecte decorative.

Romanii
În țara noastră bijuteriile cu diamante și pietre prețioase se găseau cu precădere în familiile înstărite. România sec. XVIII si XIX ca țară francofonă a preluat din moda franceză bijuteriile cu diamante și pietre prețioase. Bijuteriile cu influență franceză erau elaborate, complexe, deseori colorate cu diferite emailuri și picturi. În perioada interbelică, bijuteriile cu pietre prețioase au dobândit influențe germane, austriece, sobre și practice. Erau apreciate pentru strălucirea inegalabilă, folosite în bijuterii și nu erau considerate ca instrumente de investiție.

În perioada comunistă, până în anul 1989, bijuteriile și mai ales bijuteriile cu diamante au fost restricționate sau chiar interzise. După 1989, diamantele și pietrele prețioase au traversat un con de umbră începându-se achiziționarea masivă de bijuterii din aur fără pietre prețioase.

În anul 1991 au apărut primele magazine cu bijuterii particulare. Magazinele de bijuterii comercializau podoabe prețioase achiziționate mai ales din Turcia,Italia și Orient. Începând cu anii 1993-1994 apar primii producători privați de bijuterii. În anul 2000 apar timid magazinele cu bijuterii cu diamante în marea lor majoritate din import. În 2014 a luat ființă prima organizație gemologică din România. După anul 2014 conștientizarea importanței gemologiei și studierea pietrelor prețioase a luat un avânt fără precedent și astfel apar primii specialiști acreditați în munca cu pietrele prețioase. Diamantele și pietrele prețioase devin și instrumente de investiție, nu doar podoabe.

Evoluția diamantelor și a gemologiei. Epoca modernă

Ia ființă prima organizație gemologică în Anglia, Londra în anul 1925. În jurul anilor 1920 reapare moda inelelor de logodnă cu origini în vechiul Egipt. Se spune că este benefic să porți un inel cu diamant pe mâna stângă. La mâna stângă există o venă care duce direct la inimă și transmite energiile diamantelor la inimă și în tot corpul. Începând cu anul 1990 s-au dezvoltat masiv instrumentele,standardele și procedurile gemologice. Între anii 1990 și 2000 s-a făcut un salt tehnologic echivalent cu 500 de ani anteriori datorită evoluției instrumentelor, internetului și tehnologiilor moderne. P.I.B. ul multor țări depinde de exploatarea, șlefuirea și clasificarea diamantelor și a pietrelor prețioase.

Diamante faimoase în lume.

O parte din cele mai faimoase diamante au rămas la fel de incitante, controversate și misterioase, din vechime până în zilele noastre:
Diamantul Koh-I-Noor cu o greutate inițială de 186 carate iar după șlefuire având greutatea finală de 105 carate.
Diamantul Orlov cântărind 787 carate.
Diamantul Hope - Diamant albastru provenit dintr-o statuie hindusă 115,16 carate
Diamantul Cullinan având o greutate de 530 carate
Diamantul Centenary având o greutate de 273 carate
Diamantul Tiffany - Diamant galben intens având o greutate de 287 carate.
Diamantul Regent - Diamant execepțional, în greutate de 141 carate
Toate aceste diamante faimoase au fost însoțite de istorii tumultuoase, furturi, intrigi, crime și chiar blesteme.

Descoperiri de ultimă oră

Cercetătorii din întreaga lume au reusit să folosească proprietățile unice ale diamantelor în numeroase domenii ca: medicină, electronică, spatiul aerian, industria bijuteriilor, tăiere-șlefuire, bursă, comerț. Cercetătorii au reusit să extragă ADN-ul din microfisurile pietrelor prețioase reușind astfel să identifice foștii proprietari. În medicină se fac pași importanți în folosirea nanoparticulelor de diamant.

Și povestea merge mai departe.