Istoria decernarii premiilor Oscar

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriCinema/Televiziune
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari6682

Voteaza & Distribuie

Descriere

In 16 mai 1929, la Hollywood, California sunt decernate primele premii ale Academiei americane de film. Premiile Academiei, cunoscute in limbajul curent sub denumirea de Oscaruri, sunt cele mai cunoscute premii din lumea filmului.

Aceste premii sunt acordate de Academia de Arta si Stiinta a Filmului, o organizatie profesionala, care in 2003 avea 5.816 de membri votanti. Actorii (cu 1.311 membri) reprezinta categoria profesionala cu cei mai multi membri in cadrul Academiei. Numele oficial al Oscarului este Premiul Academiei pentru merite deosebite. Se spune ca statueta premiului Academiei a primit porecla de Oscar, in momentul in care bibliotecara Academiei, Margaret Herrick, a vazut-o pe masa si a exclamat "arata exact ca unchiul meu Oscar!".

oscar

Premiul Oscar este decernat in fiecare an la Los Angeles

Porecla a ramas si este utilizata la fel de des ca denumirea de premiu al Academiei, chiar si de institutia insasi. Mai mult, site-ul oficial al Premiilor Academiei este oscars.com. Premiile Oscar au fost decernate pentru prima oara la un banchet ce s-a desfasurat la Hotelul Roosevelt din Hollywood, la data de 16 mai 1929, insa suspansul a fost aproape inexistent, deoarece castigatorii premiilor fusesera deja anuntati cu trei luni inainte, la data de 18 februarie.

Pentru a se califica in cursa pentru premii, un film trebuia sa aiba premiera la Los Angeles in perioada de douasprezece luni incheiata cu 31 iulie a anului precedent. Premiile de dupa 1934 s-au bazat pe filmele care avusesera premiera in anul calendaristic precedent. Premiile din 1932-33 s-au bazat pe o perioada de calificare de 17 luni.

Clauza potrivit careia filmul trebuia sa aiba premiera la Los Angeles i-a permis lui Charlie Chaplin sa castige singurul sau Oscar pentru filmul Limelight, pe care l-a produs in 1952, dar care nu a avut premiera decat in 1972. De atunci, regulile s-au modificat, astfel ca filmele cu o vechime de peste doi ani nu pot fi nominalizate.

oscar

Ceremonia decernarii premiilor Oscar este un adevarat show

Noaptea premiilor Oscar este un spectacol elaborat, in care invitatii strabat covorul rosu, purtand creatiile vestimentare ale celor mai cunoscuti creatori de moda. Ceremonia si extravagantele petreceri de dupa spectacol, dintre care cea mai importanta este Balul guvernatorilor Academiei, sunt televizate peste tot in lume.

Membrii Academiei din fiecare ramura de activitate stabilesc nominalizatii pentru categoriile din domeniul respectiv, dupa care Academia in plen voteaza castigatorii la toate categoriile de Oscar. Buletinul de vot contine doar titlul filmului nu si persoanele implicate in cazul tuturor categoriilor, cu exceptia celor pentru actorie.