Jump to content
Forum Roportal
Sign in to follow this  
The Unknown

Super Luna, 23 Iunie 2013

Rate this topic

Recommended Posts

SuperLuna, 23 iunie: Cea mai mare şi strălucitoare lună din 2013

Scris de : L.B. 2013-06-22 13:55

 

 

Fenomenul astronomic intitulat SuperLuna are loc la fiecare 14 luni, satelitul natural al Terrei urmând să se afle la cea mai mică distanţă de Terra.

 

 

superluna-225x150.jpg

 

 

SuperLuna, 23 iunie: Cea mai mare şi strălucitoare lună din 2013 (foto: starnewsonline.com)

Pe 23 iunie 2013, Luna va apărea mai mare şi mai strălucitoare ca de obicei şi se va afla la cea mai mică distanţă faţă de Terra din întregul an – 356.991 de kilometri. Fenomenul de SuperLună, care oferă satelitului natural al Terrei un aspect ieşit din comun, este adeseori asociat în credinţa populară cu stigmatul unor dezastre naturale, precum cutremure, tsunami, inundaţii, taifunuri şi cicloane, informează cnet.com.

În pofida scenariilor apocaliptice legate de SuperLună existente în credinţa populară, cercetătorii de la NASA au anunţat că nu au descoperit nicio corelaţie directă între dezastrele naturale de pe Terra şi apropierea Lunii de Terra. În timpul fenomenului de SuperLună, Pământul, Soarele şi Luna sunt aliniate – Terra aflându-se între Lună şi Soare. Forţele grativaţionale exercitate pe Terra de Lună şi Soare determină creşterea şi scăderea mareelor, fapt care i-a determinat pe “alarmişti” să creadă că există o legătură între SuperLună şi calamităţile naturale.

NASA a anunţat că mareele din timpul fenomenului de SuperLună sunt doar cu câţiva centimetri mai înalte decât cele produse în nopţile obişnuite. În 2013 au mai fost deja câteva SuperLuni, însă niciuna dintre ele nu s-a produs în timpul fazei de Lună plină.

O altă Lună plină la fel de apropiată de Terra va putea fi văzută abia în august 2014. SuperLuna reprezintă acel fenomen astronomic care constă în suprapunerea fazei de Lună plină sau Lună nouă cu poziţia Lunii la perigeul traiectoriei sale circumterestre. Conform mediafax, SuperLuna este un termen nou introdus în astronomia modernă şi a fost inventat de astronomul Richard Nolle în 1979.

 

 

http://www.ziuaveche.ro/stiinta-it/stiinta/superluna-23-iunie-cea-mai-mare-si-stralucitoare-luna-din-2013-174954.html

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×