2001: O odisee spatiala

2001: O odisee spatiala

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriGary Lockwood, Keir Dullea, Stanley Kubrick, William Sylvester
Ultima actualizareJoi 7 august 2014
Vizualizari1039

Voteaza & Distribuie

Descriere

Titlul original: 2001: A Space Odyssey
An: 1968
Durata: 141 minute
Regia: Stanley Kubrick
Scris de: Stanley Kubrick, Arthur C. Clarke
Actori: Keir Dullea, Gary Lockwood, William Sylvester
Gen: Aventura, Mister, Science Fiction

2001: O odisee Spatiala este un film american stiintifico-fantastic epic regizat de regretatul Stanley Kubrick. Scenariul este in parte inspirat din nuvela The Sentinel scrisa de Arthur C. Clarke iar actiunea  se invarte in jurul unor intalniri misterioase ale oamenilor de-a lungul istoriei cu un monolit negru care, aparent, este responsabil de evolutia omenirii. Extrem de apreciat pentru acuratetea stiintifica, pentru efectele speciale si pentru cinematografia suprarealista si minimalista, 2001: O Odisee Spatiala este structurat in patru parti.

The Dan of Man ii infatiseaza pe proto-oameni, foarte asemanatori cu maimutele, intrand in contact cu un monolit negru, ceea ce duce la evolutia speciei. TMA-1 este cea de-a doua parte a filmului, in care Dr. Floyd se indreapta catre luna intr-o misiune de investigare a unui monolit negru ingropat in solul lunar, similar cu cel pe care l-au gasit si maimutele.

18 luni mai tarziu, cinci oameni de stiinta se afla la bordul navei spatiale Discovery One, indreptandu-se catre Jupiter. In timpul acestei misiuni, astronautii au de-a face cu HAL 9000, computerul navei spatiale, care incearca sa preia controlul si sa distruga echipajul uman. Partea finala a peliculei il arata pe Bowman, unul dintre membrii echipajului de pe Discovery One, descoperind un monolit negru care orbiteaza in jurul planetei Jupiter.