Terapia prin muzica

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4520

Voteaza & Distribuie

Descriere

Muzica face parte din vietile noastre, in mod clar nu o putem evita. Fie ca ascultam acasa, la radio, ca o auzim inevitabil in reclamele de la televizor, in filme, in statia de bus sau ne plimbam cu ea tot timpul in casti, nu-i putem nega omniprezenta si, dupa caz, valoarea.



Relaxare prin muzica


Relaxare prin muzica




Beethoven spunea ca "Muzica trebuie sa fie scanteia ce aprinde focul in sufletul omenesc", iar Platon ii conferea o importanta majora, spunand ca este "o lege morala", care "da suflet universului, aripi gandirii, avant inchipuirii, farmec tineretii, viata si veselie tuturor lucrurilor".


Tot Platon era de parere ca pana si caracterul unui om poate fi interpretat in functie de gusturile sale muzicale.


Fiecare poate observa cat de inaltatoare este muzica, in functie de starile pe care i le produce ascultand-o. Totodata, cautam sa ascultam un anumit stil de muzica in functie de cum ne simtim, cautand, poate fara sa ne dam seama, un remediu in muzica.


In Biblie, David isi foloseste harpa pentru a-i ameliora depresia Regelui Saul.


Terapia prin muzica sau meloterapia este prezenta inca din Egiptul Antic, dupa care a fost preluata de greci, care considerau ca muzica vindeca sufletul si trupul.


In Evul Mediu, in zona marii Mediterane, epidemiile de febra erau tratate prin muzica ritmata, se canta, se dansa si multi bolnavi se vindecau, caci transpirau si eliminau toxinele.


Totodata, piesa Variatiuni a lui Johann Sebastian Bach a facut parte din tratamentul de tratare a insomniilor care-l deranjau pe contele Keyserliny, ambasadorul Rusiei la Dresda.


In zilele noastre, muzica se foloseste pentru tratamente, destindere, linistire, in foarte multe insitutii, in special cand vine vorba de tratarea celor care sufera de afectiuni psihice, aceasta practica ducand la rezultate favorabile mai ales in caz de depresie, anxietate, diferite tulburari etc.


Despre muzica lui Mozart s-a spus mereu ca este un factor de influenta pentru activitatea neuronala. Conform unor cercetari, sonatele muzicianului stimuleaza influentele intre neuroni, iar capacitatile intelectuale pot fi marite. Psihologii au denumit acest fapt, inca din 1993, drept "Efectul Mozart".






Ba mai mult, de curand s-a constatat ca unele sonate, cum e cea pentru doua piane, in Do major, ajuta in cazul crizelor de epilepsie. In Statele Unite, peste 70 de colegii si universitati au integrate programe de terapie prin muzica, primul fiind introdus in 1994 la Universitatea de stat in Michigan.



Cercetarile in domeniul terapiei prin muzica au dovedit ca acest proces ajuta si la reducerea presiunii arteriale ridicate si batailor rapide ale inimii. Expertii considera ca meloterapia duce la ameliorarea unor simptome, ajutand in unele cazuri la vindecare, in functie de boala. Nu se poate ajunge la ideea ca aceasta terapie invinge cancerul, insa s-a constatat ca poate imbunatati calitatea vietii pacientilor care duc aceasta lupta.




terapie muzicala in cazul bolnavilor de cancer


terapie muzicala in cazul bolnavilor de cancer




Cateva recomandari pentru terapia muzicala:



- linistire:


F. Schubert - Ave Maria

Bach - Preludiile

Chopin - Valsurile

Beethoven - Concertul Imperial


- tratarea insomniilor:


Schuman - Reverie

Schubert - Ave Maria

Mozart - Concert pentru pian si orchestra Nr. 21


- o stare reconfortanta:


J. Strauss - Voci de Primavara

Ciprian Porumbescu - Balada

F. Liszt - Vis de dragoste


- surmenaj intelectual


- J Bach - Fugile

- calmarea durerilor: Ravel - Rapsodia Spaniola

- Cheaikovski - Simfinoa Nr. 6

- Chopin - Concertul Nr. 1 in mi minor



Muzica are capacitatea de a reduce stresul, uneori nici nu ne dam seama cum devenim mai relaxati in timp ce muncim pe un fundal muzical.


Cei care se ocupa de meloterapie isi planifica sedinte pentru mai multe persoane alese in functie de gusturile acestora si nu este necesar ca pacientii sa aiba abilitati muzicale. In cazul psihoterapiei muzicale, atunci cand se alege tipul de muzica folosit, se tine cont de pacient, pregatirea sa intelectuala, varsta, sexul si starea de sanatate.