Telefonul, inventia lui Alexander Graham Bell, Antonio Meucci sau Elisha Gray

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriInventii
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari66815

Voteaza & Distribuie

Descriere

Telefonul este cel mai popular si cel mai folosit mijloc de comunicare, care a schimbat literalmente lumea facand-o mai mica. Au existat numeroase modificari in structura si proiectarea telefoanelor si azi se gasesc mii de modele si culori, care mai de care mai atractive. Chiar daca telefoanele mobile si tehnologia fara fir sunt mai folosite si mai dorite in zilele noastre, un telefon fix inca poate fi gasite in majoritatea gospodariilor. Inventarea telefonului de catre Alexander Graham Bell s-a dovedit a fi o binefacere pentru intreaga omenire. Nu exista nici o dovada clara a originii cuvantului „telefon", dar se crede ca este derivat din doua cuvinte grecesti, „tele" insemnand „departe" si „phon", „voce".

Inventarea telefonului

Istoria inventarii telefonului este chiar interesanta. Cu toate ca Alexander Graham Bell este creatorul primului model de telefon, inventarea lui a fost bazata pe multe alte inventii ale altor oameni de stiinta celebrii. Johann Philipp Reis, un om de stiinta german, a fost primul care a avut ideea de a transmite sunetul prin intermediul energiei electrice. A construit chiar un aparat care putea transmite sunetul, cunoscut sub numele de „telefonul Reis". Din pacate avea multe lipsuri si nu i s-au adus imbunatatiri. Antonio Meucci, un om de stiinta italian, a creat si el o versiune timpurie a telefonului si a facut o demonstratie in Havana. A depus chiar si o cerere de brevetare pentru modelul sau. Unii il crediteaza pe Meucci ca fiind primul care a inventat telefonul.

Alexander Graham Bell, un profesor a carui ocupatie includea si instruirea unor specialisti care le predau oamenilor surzi si muti, era familiarizat cu nuantele de sunet si natura lui. Bell, voia initial sa inventeze un telegraf modificat care ar fi putut sa trimita mai multe mesaje sau semnale in acelasi timp. In timpul experimentarilor, lui Bell i-a trecut prin minte conceptul de a crea un dispozitiv care ar putea transmite un discurs prin energie electrica. In 1875, in timp ce experimenta, Bell a auzit prin fir sunetul unui ceas de perete. Acest lucru l-a incurajat si, impreuna cu asistentul sau, electricianul Thomas A. Watson, a continuat sa experimenteze neobosit pentru a construi un aparat care putea transmite sunetul. In cele din urma, pe 10 martie 1876, Bell a rostit primele cuvinte printr-un telefon, („Dle Watson, vino aici, vreau sa te vad"), si au fost auzite clar la capatul cealalalt al firului. Aceste cuvinte au fost imortalizate in istorie, iar data mentionata mai sus este marcata ca fiind data oficiala a inventarii telefonului de catre Alexander Graham Bell.

Alexander Graham Bell vs Elisha Gray

Elisha Gray, om de stiinta american, lucra simultan cu Bell la acelasi proiect. Datorita acestui lucru, dezbaterea cu privire la cine a inventat telefonul a cuprins intreaga lume. Desi este universal acceptat si cunoscut faptul ca Alexander Graham Bell a inventat telefonul, unii oameni inca mai cred ca a fost Elisha Gray adevarata inventatoare. Conform dovezilor istorice, se spune ca exista o diferenta de doar cateva ore intre aplicarile celor doi pentru un brevet pentru telefon. Este inca ambiguu daca Bell a fost inspirat de ideile lui Gray sau invers. Dar, Alexander Graham Bell a depus primul dosarul pentru brevet si, prin urmare, este creditat drept inventatorul telefonului.
Alexander Graham Bell a fost decorat in timpul vietii cu diverse premii si diplome de onoare pentru inventia sa remarcabila. Cel mai ironic fapt despre viata lui Bell este ca, desi el a inventat telefonul, nu l-a folosit niciodata, deoarece a considerat ca este o intruziune in munca sa. Mai tarziu in viata, Bell, si-a adus contributia notabila in domeniul aeronauticii.

Telefonul

Dupa inventarea telefonului, au existat numeroase demonstratii publice pentru popularizarea lui. Bell Telephone Company a fost infiintata in 1877, si productia de telefoane a inceput la scara larga. In decurs de un an, mii americani aveau acasa un telefon. In 1915, Bell, aflat la New York, i-a telefonat lui Watson, care era la San Francisco. Aceasta a fost primul apel la lunga distanta. Alte inventii remarcabile legate de telefon sunt cadranul rotativ, inventat in 1923, telefonul fara fir, inventat in 1965, precum si telefonul mobil, inventat in 1983. Exista inca o multime de dispute si dezbateri cu privire la inventatorul telefonului si toti oamenii de stiinta mentionati mai sus sunt creditati pentru inventie. Oricare ar fi adevarul, trebuie sa le fim recunoscatori pentru ca au facut comunicarea mai usoara si mai convenabila pentru noi.