Telescopul Spatial Hubble

Detalii

CategoriiStiinta
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari8652

Voteaza & Distribuie

Descriere

In 1990, telescopul Spatial Hubble a fost pozitionat pe orbita, din naveta spatiala Discovery, la 381 de mile deasupra Pamantului. Hubble este primul observator pe orbita, fiind dotat cu o oglinda de 240 cm, prezentand cateva pachete cu instrumente si camere de luat vederi capabile sa inregistreze diferite parti ale spectrului electromagnetic. Numele telescopului i-a fost dat in onoarea astronomului american Edwin Powell Hubble.

De la data conceperii pana la lansare, construirea unui telescop spatial a fost amanat din cauza problemelor tehnice si bugetului. Dupa 1990 s-a observat ca oglinda lui principala manifesta o aberatie de sfericitate, aceasta compromitand in mare masura performantele telescopului. In final telescopul a atins performantele prezise in proiect, devenind un instrument vital in domeniul astronomiei si pentru omenie. Telescopul spatial Hubble apartine programului NASA Great Observatories (Mari Observatoare Spatiale).

Partile componente definitorii erau oglinda si sistemele optice, fiind necesara construirea acestora potrivit specificatiilor. O oglinda trebuia realizata cu o precizie de cca o zecime din lungimea de unda a luminii vizibile. Intrucat se stia ca telescopul spatial va fi utilizat si la investigatii in ultraviolet sau infrarosul apropiat, cu o rezolutie mult mai buna in trecut, era necesar ca oglinda lui sa fie slefuita cu o precizie egala cu 1/20 din lungimea de unda a luminii vizibile, ce masoara cca 30 nanometri.

Din 1979 si pana in 1981 oglinda a fost supusa procesului de slefuire . Acesta a durat mult mai mult decat a fost prezis fapt pentru care s-au ridicat costurile. Astfel oglinda a fost finalizata la sfarsitul anului 1981 prin adaugarea unui strat reflector de aluminiu subtire de 75 nm si a unui strat protector de fluorura de magneziu de 25 nm.

Un factor esential al telescopului spatial a fost captivarea imaginatiei publicului, avand in vedere implicarea contribuabililor la costurile de constructie si de operare. In primii ani oglinda defecta a patat reputatia lui Hubble in opinia oamenilor, insa prima misiune de intretinere a determinat redobandirea acesteia multumita imaginilor memorabile produse de sistemul optic corectat in decembrie 1993.

Telescopul are o lungime de 43 de picioare si este lat de 14 picioare, iar in prezent ofera imagini de o claritate imposibila in alte circumstante, datorita efectului atmosferei Pamantului.