Interviul de angajare (tipuri)

Interviul de angajare (tipuri)

Detalii

CategoriiEconomie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5796

Voteaza & Distribuie

Descriere

Interviul reprezinta o forma de comunicare, in special orala, din domeniul publicisticii si al sociologiei. Fundamentul interviului este reprezentat de un cadru de chestionare directa, iar scopul final este obtinerea de opinii, informatii si alte raspunsuri.

interviu de angajare


interviu de angajareIn cadrul fortelor de munca, intalnirile de acest tip dintre doua sau mai multe persoane pot fi de mai multe feluri:


- Interviul de selectie este folosit in completarea datelor care se cunosc deja din CV si au fost deja puse la dispozitie. Criteriile de selectie difera in functie de pozitia dorita de catre candidat.


- Interviul de informare ajuta la culegerea datelor pentru rezolvarea unor neintelegeri sau pentru cercetare. Unii manageri folosesc acest tip de interviu pentru a realiza care sunt cauzele unor deficiente, dar si expertii in resurse umane se axeaza pe acest interviu cand vine vorba de unele atitudini ale angajatilor.


- Interviul de evaluare are ca scop constatarea unor realizari, succese, dar si in aflarea unor neconcordante la nivel de cerinte si rezultate.


- Interviul de consiliere vine in ajutorul angajatilor coplesiti de problemele personale. Cei care ii intervieveaza nu se rezuma numai la sfaturi ci incearca sa ajute persoana in cauza sa persoana deschis despre problemele sale.


Tipuri de interviuri de angajare

Se cunosc cateva tipuri de intervirui de angajare, iar criteriile tin de diverse motive precum locul interviului, durata intalnirii, scopul urmarit, numarul celor care intervieveaza. Cele mai folosite si cunoscute tipuri de interviuri de angajare sunt:  • Interviul structurat:

interviu de succes


interviu de succes
- se folosesc intrebari clare;

- intrebarile sunt stabilite cu ceva timp inainte;

- e similar cu un chestionar oral;

- intrebarile nu sunt deloc rigide;

- daca sunt multi solicitanti, e folosit precum o selectie preliminara;

- pana se ajunge la informatia cautata, se pot pune intrebari in plus;

- se pot obtine informatii asemanatoare despre fiecare potential angajat in parte.

  • Interviul nestructurat- acest interviu poate fi de factura subiectiva;

- doreste sa scoata in evidenta mai multe trasaturi ale personalitatii;

- multe intrebari nu se leaga numai de postul dorit;

- intrebarile il indeamna pe viitorul angajat sa vorbeasca despre el;

- ordinea intrebarilor nu este pregatita dinainte.
  • Interviul care sondeaza comportamentul candidatului- se tine cont de comportamentul trecut al candidatilor pentru ca astfel se poate preconizca cum se vor purta in viitor;

- candidatii se pun in diferite situatii pentru a se observa anumite reactii;

- intrebarile au la baza CV-ul candidatului;
  • Interviul tip panel, in fata unei comisii- daca sunt mai mult de trei intervievatori, se urmaresc lucruri si prioritati diferite, lucru care se poate observa din particularitatile intrebarilor;

- conversatia este alerta, iar candidatul trebuie sa se concentreze pe fiecare membru al comisiei in parte, pentru a da raspunsurile potrivite;

- este necesar un bun contact vizual cu membrii comisiei;

- raspunsurile candidatului se cer a fi clare, prompte si la obiect.
  • Interviul care testeaza rezistenta la stres- obiectivul principal al acestui interviu este de a verifica modul in care reactioneaza candidatul in conditii de stres;

- se foloseste cand posturile vacante implica multe sarcini.