Cele mai mari lacuri din lume

Detalii

CategoriiTurism
TaguriMichigan
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari18449

Voteaza & Distribuie

Descriere

Lacurile sunt locuri de o frumusete senina. A sta pe malul unui lac, contempland natura si de a te simti impacat cu propria persoana, e un lucru divin. Cel mai mare lac din lume variaza in functie de modul in care e definit cel mai mare lac din lume. Daca va amintiti lectiile de geografie de la scoala, un lac este o masa de apa fara iesire la mare, fiind inconjurata de uscat din toate partile. Cel mai mare lac din lume ar putea insemna cel mai mare volum de apa sau lacul cu cea mai mare suprafata. Apoi, mai exista o distinctie: apa dulce sau apa sarata! In functie de acestea, iata care sunt cele mai mari lacuri din lume:

Cel mai mare lac din lume - Marea Caspica!

Conform criteriilor care includ cel cu cea mai mare volum de apa si suprafata cea mai mare, cel mai mare lac natural din lume este Marea Caspica! Asadar, cel mai mare lac este o mare! Acest lucru este surprinzator, dar este un fapt real!

Cu o medie de 78,200 kilometri cubi de apa si o suprafata totala de 371,000 km patrati, Marea Caspica este, din punct de vedere tehnic si in mod incontestabil, cel mai mare lac din lume! Salinitatea sa este de aproximativ 1,2%, care reprezinta cca o treime din salinitatea celor mai multe mari din lume. Marea Caspica are o adancime maxima de 1,025 metri! Este ceea ce geologii numesc un bazin endoreic, adica o regiune in care apele nu pot atinge oceanul planetar si se opresc intr-o depresiune.

Marea Caspica este inconjurata la nord-vest de Rusia, in vest de Azerbaijan, in sud, sud-vest se afla Iran, in est se afla Turkmenistan, iar in est, nord-est se afla Kazakhstan. Impreuna cu Marea Neagra, aceasta este ramasita unui ocean vechi, numit "Marea Paratethys". Cercetarile geologice au relevat ca Marea Caspica a devenit fara iesire la mare, ajungand sa fie un lac cu circa 5,5. milioane de ani in urma din cauza unei ridicari tectonice (un rift in scoarta Pamantului) si caderea ulterioara a nivelului marii.

Potrivit unui istoric grec, Strabo, numele sau se presupune a fi derivat din cuvantul sanscrit "Kashyapa", care a fost numele unui stravechi intelept indian. Marea Caspica a fost, de asemenea, cunoscuta sub numele de Qazvin pe harti vechi.

Cel mai mare lac de apa dulce din lume dupa volumul de apa - Lacul Baikal

Daca se adauga caracteristica esentiala a unui lac, aceea de a fi apa dulce sau fara sare, atunci cel mai mare lac din lume, cu un volum de apa de 23,000 km cubi, este Lacul Baikal, situat in Siberia, Rusia. Este de asemenea cel mai adanc si cel mai vechi lac de apa dulce. Dateaza de 25-30 de milioane de ani si are o adancime maxima de 1285 de metri!

De asemenea, Lacul Baikal este unul dintre cele mai transparente lacuri din lume. Acesta detine aproximativ 20% din totalul de apa dulce de pe Pamant! Este situat in apropierea orasului Irkutsk din Siberia si este cunoscut sub numele de "Perla Siberiei". Lacul detine aproximativ 1550 de specii si varietati de animale, precum si 852 de specii de alge. Alimentat de 300 de rauri, Lacul Baikal se varsa intr-un singur loc, Angara, un afluent al fluviului Enisei.

Cel mai mare lac de apa dulce din lume ca suprafata - Lacul Michigan-Huron

Cel mai mare lac de apa dulce din lume ca si suprafata, care se intinde pe 117.600 de kilometri patrati, se dovedeste a fi Lacul Michigan-Huron. Desi acestea sunt in mod traditional considerate a fi lacuri separate, ele sunt de fapt o singura masa de apa, fiind conectate prin Stramtoarea Mackinac. Ambele fac parte din Marile Lacuri din America de Nord. Aceste lacuri s-au format in urma topirii ghetarilor, in ultima era glaciara.