Centrul secret al Visa pentru operatiunile bancare

Detalii

CategoriiIT
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2280

Voteaza & Distribuie

Descriere

Centrul secret al Visa, intitulat Operation Center East, intins pe o suprafata de mai bine de 32 000 de m2, arata ca un oarecare parc industrial anonim, la marginea unei suburbii adormite, insa este o facilitate cat se poate de bine pazita. Expertii in masuri de securitate sustin ca este mai greu de patruns acolo decat intr-o unitate militara sau o inchisoare.


Pe soseaua care duce spre OCE sunt instalate bariere hidraulice din otel, ele putand fi ridicate cu repeziciune pentru a opri orice automobil care goneste cu pana la 80 de kilometri pe ora. Daca vehiculul are o viteza mai mare, nu va putea efectua corect un viraj foarte strans si va ajunge direct intr-un sant de la marginea drumului, conceput ca un sant de aparare, versiunea modernizata a celor care ofereau protectie castelelor medievale.


Centrul de date al Visa seamana, in foarte mare masura, cu o fortareata, care poate rezista unor cutremure si uragane. Generatoarele diesel ofera suficienta energie in caz de intrerupere a alimentarii cu curent electric pentru ca centrul sa poate functiona inca noua zile, total independent de orice sursa de alimentare. De fapt, aceste generatoare ale centrului Visa ar putea alimenta cu curent o localitate cu 25 000 de cladiri. Odata ce ai primit aprobarea din partea unui post de paza si esti verificat de oamenii din serviciul de securitate al companiei (ti se face o fotografie si esti amprentat) vizita poate incepe.




Centrul secret al Visa


Centrul secret al Visa




Miliarde de motive de securitate

Exista foarte multe motive pentru care au fost adoptate masuri de securitate atat de dure. De fapt, motivele se numara cu miliardele. Intr-o era cand se fac cumparaturi cu telefoanele mobile destepte si tabletele PC si valoarea tranzactiilor din SUA va creste cu pana la 73% in decurs de un an (procentaj tradus in incasari de peste 11,6 miliarde de dolari), securitatea datelor este mai mult decat o obsesie la OCE, este o constientizare a pericolelor reprezentate de hackerii pusi pe capatuiala. Platile prin mijloacele mobile sunt doar o picatura in cele 200 de milioane de tranzactii procesate in fiecare zi prin centrul Visa din America de Nord.



„Suntem bastionul centrelor de date",



afirma Rick Knight, seful centrului sistemului de operatiuni globale al Visa.



„Acum toata lumea trebuie sa ne imite",



adauga el. OCE este un „centru de Nivel 4", certificare oferita de o organizatie pentru protectia datelor, Uptime Institute, ceea ce inseamna ca fiecare calculator din sistem, aparat de aer conditionat si baterie trebuie sa aiba o dublura. Pentru a putea indeplini astfel de standarde ridicate, Visa cheltuieste sute de milioane de dolari in fiecare an pentru dezvoltarea tehnologiei necesare, un sistem de varf pentru managementul datelor.


Reteaua VisaNet include si un sistem de evaluare a riscurilor tranzactionale, criptarea informatiilor si alerta pentru tranzactii suspecte. Sistemul se alatura unui aparat de identificare si reactie la operatiuni frauduloase inainte de incheierea lor. Acest sistem al Visa a contribuit la reducerea ratei globale a fraudelor bancare, astfel ca se pierd numai 6 centi la fiecare 100 de dolari tranzactionati. Compania afirma ca inima sistemului sau de protectie, reteaua sa globala de tranzactii bancare, este imuna la atacuri prin Internet, chiar si fata de asa numitele „denial-of-service", lansate de Anonymous. Cand hackerii au scos din functie website-ul corporatiei, in 2010, acest lucru nu a avut niciun impact asupra sistemului sau bancar.


Managementul centrelor de date

Mai mult de jumatate dintre cele 13 000 de centre de date importante din lume se afla in SUA, arata un studiu de piata al Institutului Gartner, care estimeaza ca se vor cheltui cel putin 22 de miliarde de dolari pentru construirea de noi centre. Aceste centre de date sunt foarte in voga, si nu este vorba de o expresie a vreunei mode de moment.


Circulatia datelor a explodat in ultimii ani, odata cu popularitatea asa zisei „cloud computing", a tabletelor PC si telefoanelor inteligente, retelei Facebook. Google si Apple sunt printre companiile mari care si-au construit centrele de date in zone rurale. Companii precum Hewlett-Packard, IBM si altele s-au implicat in activitatea de management a centrelor de date pentru marile corporatii, iar Amazon.com ofera astfel de centre de date pentru inchiriere.