In ce sa investesti la 30 de ani

Detalii

CategoriiEconomie
Taguriinvestitii
Ultima actualizareDuminica 26 mai 2024
Vizualizari796

Voteaza & Distribuie

Descriere

La 30 de ani este varsta perfecta pentru a investi. Pana la varsta de 30 de ani marea majoritate au terminat facultatea si si-au inceput cariera. Probabil deja ai schimbat cateva locuri de munca sau ales calea antreprenoriatului, insa in sfarsit ai cativa bani in plus pentru a-i investi. Dar cu atat de multe optiuni de investitii, de unde sa incepi ? Ei bine am sa iti spun exact ce trebuie sa faci si in ce sa iti investesti banii daca ai 30 de ani.

Primul pas este:

Plateste-ti toate datoriile


Stiu, asta nu suna ca o strategie de investiitii, insa primul pas este sa iti evaluezi situatia financiara si sa scapi de datorii. Nu ar trebui sa te gandesti la investitii pana nu platesti datoriile. Mai ales cele care au dobanda mare.
Okay, daca ai rezolvat acest pas treci la urmatorul.

Optiuni de investitie la 30 de ani


Sunt sute de optiuni de investitie pe care le ai, insa eu le voi acoperi pe cele mai populare. Insa daca iti doresti un ghid complet de investitii la bursa il gasesti aici.

Iata unde poti investii banii la 30 de ani:

1. Actiuni la bursa


Aceasta este alegerea clasica. Aproape toata lumea ar trebui sa detina actiuni in companii in care crede. Actiunile s-au dovedit in mod contant cea mai buna modalitate pentru ca o persoana obisnuita sa isi construiasca averea pe termen lung.

2. ETF (fonduri tranzactionate la bursa)


Orice investitor incepator ar trebui sa inceapa cu un ETF. Iar asta este ceea ce recomand cel mai mult.
ETF-urile au depasit majoritatea claselor de investitii in aproape fiecare perioada de 10 ani din ultimul secol. Randamentul anual mediu este de 10% pe o perioada lunga de timp.

Ca sa punem in perspectiva ce am spus, daca ai fi investit 10.000 de euro cu un randament de 10% pe o perioada de 30 de ani ai ajunge la 175.000 de euro.

Daca spre exemplu investesti intr-un ETF care urmareste indexul SP500, cele mai mari 500 de companii din Statele Unite, practic cumperi o mica bucata din toate cele mai mari companii. Astfel, vei avea un portofoliu diversificat, iar daca una da faliment, nu iti va afecta portofoliul.

3. Fonduri mutuale


Fondurile mutuale sunt similare cu ETF-urile. Cea mai mare diferenta este ca ETF-urile se tranzactioneaza la bursele de valori majore si poti sa cumperi actiuni ori de cate ori este deschisa piata bursiera, insa fondurile mutuale isi stabilesc pretul actiunilor doar o data pe zi si nu sunt nici pe departe la fel de lichide.

4. Obligatiuni


Aceasta o recomand mai mult atunci cand deja ti-ai construit o avere si te gandesti cum sa diversifici si sa iti protejezi capitalul pe care deja il ai.

5. Conturi de economii


Conturile de economii oferite de banci sunt renumite ca fiind sigure, insa dobanzile pe care le platesc sunt minuscule. Este un mod mai bun de a-ti proteja banii in comparatie cu metoda de a-i tine „la saltea”.

6. Bunuri imobiliare


Cumpararea de imobiliare poate fi o modalitate buna de a construi avere. In majoritatea perioadelor de recesiune, imobiliarele in general , dar mai ales cele comerciale au fost o protectie buna impotriva recesiunii (mai putin in 2008 ? Este adesea privit ca o investitie mai sigura si mai stabila.

7. Criptomonede


Aceasta as zice ca este cea mai riscanta metoda de a investi si ar trebui sa constituie un procent mai mic din portofoliul tau de investitie. Incepe cu cele mai cunoscute criptomonede, cum ar fi Bitcoin si Ethereum.

Concluzie investitii la 30 de ani


Pentru a iti da seama care este cel mai bun mod de a investi banii la 30 de ani trebuie sa te gandesti la:
Toleranta ta de risc. Investitiile nu sunt lipsite de risc. Chiar si actiuniile cele mai stabile scad din cand in cand.
Perioada de investitii. Daca ai un copil care placa la facultate peste un an sau doi sau daca doresti sa te penzionezi in cativa ani, obiectivul tau nu ar mai trebui sa fie maximizarea capitalului, ar trebui sa fie protejarea capitalului tau.

Insa daca obiectivele tale sunt la 10, 20, 30 de ani distanta, poti sa iti faci un portofoliul pe termen lung. Si asta este avantajul pe care il ai la 30 de ani, timpul. Poti investi pe o perioada foarte lunga de timp si la final de cariera sa ai un randament spectaculos si un portofoliu de invidiat.

Despre autor

Numele meu este Vladislav Văduvescu și sunt un profesionist cu o vastă experiență în domeniile businessului și marketingului digital, având studii superioare obținute la renumita facultate BAA din Danemarca. În prezent, îmi desfășor activitatea în Elveția, unde ocup rolul de digital marketer și private capital manager în sectorul investițiilor.

Pe lângă activitatea profesională, am fondat platforma uno.ro, unde împărtășesc cunoștințele și experiențele mele acumulate în business, marketing și investiții, cu scopul de a educa și inspira alți profesioniști și antreprenori.