Hatsepsut

Detalii

CategoriiEducatie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3769

Voteaza & Distribuie

Descriere

HatsepsutNascuta in secolul 15 i.hr., Hatsepsut (cunoscuta si ca Hatcesput sau Hatshepsut), fiica lui Tuthmose I si Aahmes, amandoi de sange regal, era considerata favorita intre cei trei copii. Atunci cand fratii sai au murit, ea era singura ce putea urma la tron dupa moartea tatalui sau. Era fara precedent pentru egipteni de a avea o femeie faraon. Atunci cand Tuthmose I a murit, fiul sau cu o femeie de rand, pe numele lui, Tuthmose II, a urcat pe tron. Pentru putinii ani in care acesta a domnit, Hatsepsut a tinut de fapt fraiele regatului. Din urmele mumiei sale, arheologii cred ca Tuthmose II a avut o boala a pielii si a murit dupa 3 sau 4 ani de domnie. Hatsepsut, jumatate sora si sotie, nu a avut copii cu el (fiica sa, Nefrure a fost cel mai probabil fiica iubitului ei, Senmut), cu toate ca faraonul a avut un fiu impreuna cu o femeie de rand, Isis. Fiul sau, Tuthmose III, urma la tron, dar datorita varstei sale, i s-a permis lui Hatsepsut sa preia conducerea regatului, temporar.


Hatsepsut (sau Hatshepsut) nu a asteptat ca nepotul eu sa ajunga la varsta la care putea prelua tronul. Ca si fiica favorita a unui faraon popular, cu o carisma si o frumusete unica, ea a putut so conduca Egiptul in anii ce au urmat si sa preia controlul ca faraon. Ea a domnit timp de 20 de ani, pana la moartea sa in 1458 i.Hr. si a lasat in urma mai multe monumente si lucrari de arta ca orice alta regina ce i-a urmat.
Ca si femeie, Hatsepsut a trebuit sa treaca multe obstacole. A existat amenintarea unei revolte, mai ales atunci nepotul ei a crescut. Datorita propagandei si bunelor abilitati sociale, ea a reusit sa depaseasca toate opozitiile si a devenit chiar "rege". S-a imbracat in hainele traditionale ale domnitorilor de sex masculin, kiltul shendyt, peruca acoperita de khat si a purtat barba falsa. Cu toate ca nu au fost razboaie in timpul domniei ei, ea si-a dovedit suveranitatea prin expeditii in tinutul Puntului, Somalia de azi, in cautare de fildes, animale, mirodenii si aur, la care egiptenii ravneau. Aceste expeditii sunt foarte bine descrise in inscriptiile hieroglifice din templul ei. In aceste inscriptii sunt incluse reprezentatii ale calatoriei si imagini amuzante ale puntilor si ale reginei lor, la care egiptenii s-au uitat, fara indoiala, cu un zambet pe buze. Regina avea cute de grasime pe genunchii si umerii sai, spatele ei era stramb si avea un nas acvilin. Pentru egiptenii scunzi si subtiri, regina puntilor era o ciudatenie.
Hatsepsut, intr-o incercare finala de a fi recunoscuta ca regina legitima, a unconstruit un templu maret in Valea Regilor, pe un platou inalt, la Deir-el-Bahri, langa Nil.
Regina era si un priceput politician, o femeie de stat eleganta cu destul carisma sa tina sub control o intreaga tara pentru 20 de ani. Ea a incercat sa puna accent nu numai pe relatia ei cu Tuthmose I, dar sa si arate ca ea era favorita acestuia. Ea a pretins ca a fost aleasa de catre tatal sau, mai presus de catre cei doi frati si fratele sau vitreg. In templul ei sunt scrise cuvintele lui Khnum, olarul divin ce a sculptat si formele de zei:"Te voi face prime dintre creaturile vii, vei creste ca rege al Egiptului de Sus si de Jos, precum tatal tau, Amon, care te iubeste, a ordonat."
Aceasta propaganda a functionat foarte bine si i-a intarirea pozitia ca regina. Dar, o data ce Tuthmose III a crescut, pozitia ei de suverana a devenit fragila. El nu numai ca i-a respins autoritatea, dar avea si resentimente fata de consortul mamei sale vitrege, Senmut. Initial, Senmut a vrut sa fie inmormantat in mormantul ridicat pentru Hatsepsut, dar in final a fost ingropat in apropiere, in propriul sau mormant. La putin timp dupa moartea lui, sarcofagul sau a fost complet distrus. Piatra dura ce a fost sculptata pentru sicriul sau a fost gasita in peste 1,200 de bucati. Mumia lui nu a fost gasita niciodata. Mumia lui Hatsepsut a fost de asemenea distrusa si mormantul distrus. Doar unul din borcanele canopice a fost gasit, cel care contine ficatul ei. Se presupune ca dupa moartea ei, Tuthmose III a ordonat stergerea numelui ei de pe orice monument construit de ea, inclusiv din templul ei de la Deir-el-Bahri. Deoarece majoritatea imaginilor ce o infatisau pe regina erau de fapt imagini ale unui barbat, a fost mai usor sa se stearga numele lui Hatsepsut si sa se inlocuiasca cu Tuthmose I, II sau III. Numele lui Senmut a fost de asemenea sters. Daca Tuthmose i-a omorat pe Hatsepsut, Senmut sau Norfure, nu se stie cu siguranta.
Nu numai ca numele lui Hatsepsut a fost sters, dar cateva dintre monumentele ei au fost distruse. Ea a construit doua obeliscuri din granit rosu, cele mai mari cladiri la acel moment. Acestea au fost incepute de tatal reginei, care a murit inainte sa finalizeze proiectele. Numele ei aparea pe obeliscuri, dar in loc sa fie inlocuit, Tuthmose III a ordonat distrugerea lor.
Hatsepsut a realizat ceea ce nici o femeie din inaintea ei nu a facut. Ea a condus una din cele mai puternice si avansate civilizatii din intreaga lume, timp de 20 de ani.
Pe 17 noiembrie, numele lui Hatsepsut a devenit din nou celebru, de data aceasta datorita unui eveniment nefast. La templul reginei a avut loc un masacru ce a atras atentia lumii datorita numarului mare de victime si a salbaticiei atacatorilor. Martorii au descris cum majoritatea victimelor, prinse pe terenul ridicat al curtii complexului, au fost omorati de 6 oameni inarmati cu arme automate si cutite. Multi dintre turistii ce au incercat sa se ascunda in colonadele din spatele curtii au fost vanati si ucisi. Victimele au inclus 35 de elvetieni, un rezident strain al Elvetiei, 9 japonezi, incluzand patru cupluri aflate in luna de miere, sase britanici, incluzand o tanara mama cu bebelusul ei, patru germani, un bulgar, un columbian si un francez.
O organizatie fundamentalista, El-El-Gamaa Islamiya si-a asumat imediat responasabilitatea pentru acest atac, dar a spus ca ei ar fo dorit sa rerina turistii pentru a forta eliberarea liderului lor spiritaul, seicul Omar Abdul Rahman, care ispaseste o condamnare pe viata intr-o inchisoare federala a Statelor Unite, pentru planuirea atacului de la World Trade Center.