Ce valoare de la masurarea tensiunii arteriale este cea importanta?

Detalii

CategoriiSanatate
Taguritensiunea arteriala
Ultima actualizareLuni 11 februarie 2019
Vizualizari942

Voteaza & Distribuie

Descriere

Deseori, am fost intrebati sau am auzit oamenii intrebandu-se: atunci cand imi masor tensiunea arteriala, ce valoare este cea mai importanta?

Asa ca, azi, am considerat necesar sa tratam acest subiect, fiind unul foarte important ca parte a preventiei si monitorizarii unei stari optime de sanatate. Astfel, in timp ce ambele valori in masurarea tensiunii arteriale sunt esentiale pentru diagnosticarea si tratarea problemelor cardiace, in prima faza, medicii se concentreaza pe valoarea maxima, cunoscuta drept presiunea sistolica, ce reprezinta presiunea exercitata asupra peretilor arteriali atunci cand inima se contracta (in sistola) - cu valori normale intre 100 si 130 mm coloana de mercur (Hg).

Valoarea minima reprezinta presiunea diastolica, care este presiunea exercitata asupra peretilor arteriali atunci cand inima se relaxeaza intre doua contractii (in diastola) - cu valori normale sub 85 mmHg. De-a lungul anilor, cercetarile au aratat ca ambele valori sunt la fel de importante in monitorizarea sanatatii inimii. Cu toate acestea, majoritatea studiilor indica un risc mai mare de accident vascular cerebral sau boli cardiace legate de o presiune sistolica mai mare in comparatie cu o presiune diastolica ridicata. Aceasta se aplica cu atat mai mult la persoanele cu varsta de peste 50 de ani, motiv pentru care medicii tind sa monitorizeze cu mai multa atentie valoarea maxima.

Motivul pentru diferenta de risc poate fi legat de forta aplicata pe artere atunci cand sangele iese din inima. In prezent, Asociatia Americana a Inimii defineste tensiunea arteriala ridicata ca fiind cea de 130/80 mm Hg sau mai mare. Speram ca acest prim articol din seria #educatiepentrusanatate sa va fi fost de folos. Ca de obicei, noi suntem aici pentru dumneavoastra, gata oricand sa va oferim suportul de care aveti nevoie. Pana data viitoare.

Cu drag,
Echipa Clinica Naturell
Adresa: Timisoara, Calea Bogdanestilor, nr. 22
Telefon: 0723512025, 0722214421, 0785288112