Categorii | Sanatate |
---|---|
Taguri | |
Ultima actualizare | Marti 5 august 2014 |
Vizualizari | 9302 |
Fetisurile sexuale reprezinta o forma de excitare sexuala in urma unui contact fizic cu un obiect sau in urma unei anumite situatii. Obiectul sau respectiva situatie care a declansat excitatia sexuala este numita fetis. Fetisul nu este neaparat un lucru rau, putand fi considerat, din punctul de vedere al psihiatriei moderne, atat o dereglare a preferintelor sexuale, cat si o modalitate prin care excitatia sa fie sporita, imbunatatind, asadar, viata sexuala.
Fetisurile sexuale
In momentul in care fetisurile sexuale afecteaza sever viata sociala si sanatatea psihica a persoanelor respective, atunci aceste tulburari intra in categoria parafiliilor. Cu toate acestea, majoritatea celor afectati nu cauta un tratament pentru fetisurile lor, ci incearca mai degraba sa-si implineasca fanteziile sexuale. Printre cele mai des intalnite fetisuri intalnim obiecte precum piesele vestimentare, incaltamintea, parti ale corpului, de exemplu picioarele, piese din piele precum gecile, obiecte din cauciuc, materiale, de cele mai multe ori cele moi sau matasoase.
Fetisurile sexuale pot sa apara in urma unui soc emotional puternic, de cele mai multe ori petrecut in copilarie. O alta teorie afirma ca fetisurile sunt suma contactelor, intereselor si preferintelor acumulate de-a lungul vietii. Toata lumea are anumite preferinte si interese care determina specificul fiecaruia, iar anumite persoane care izoleaza un anumit obiect si il pretuiesc excesiv pot prezenta un fetis pentru acel obiect.
Sigmund Freud a creat o teorie conform careia barbatii cad prada fetisurilor sexuale dintr-o teama inconstienta de castrare si in urma fanteziei cum ca mama acestora a avut un penis dar, la un moment dat, i-ar fi fost taiat.
Activitatile din copilarie precum sugerea degetelor, afectiunea pentru anumite jucarii sau obiecte pot determina aparitia, mai tarziu, a unui fetis sexual. Fie ca isi au originea in copilarie sau nu, fetisurile exista si pot condimenta viata sexuala, la fel de bine cum pot pune in pericol viata celor care le pun in aplicare.
O serie de fetisuri sunt practicate cu constiinciozitate de cei bantuiti de fantezii. Astfel ca multe dintre ele se transforma in celebrele jocuri de natura sexuala cu care partenerii isi condimenteaza viata erotica. De la gesturi riscante dar pline de adrenalina precum asfixierea, despre care practicantii spun ca amplifica placerea orgasmului, pana la voyeurism si la jocurile nevinovate dintre parteneri precum agresiunea sau jefuirea, fetisurile imbraca diverse forme si au o multitudine de implicatii.
Asfixiofilia pare extrem de erotica tocmai prin gradul de periculozitate pe care il implica. Partenerii se lanseaza intr-un act sexual riscant care presupune reducerea nivelului de oxigen din sange, fapt ce amplifica senzatiile de placere din timpul orgasmului. Mai exact, practicantii se stranguleaza cu o esarfa, de exemplu, si reusesc sa sporeasca excitatia sexuala pana in punctul in care, declara unii practicanti, vad stele verzi de placere. Din pacate, insa, aceasta practica destul de des intalnita nu este deloc lipsita de riscuri. Lipsa oxigenului duce la leziuni ale creierului, deficit de atentie, pierderi de memorie iar, in cazul pierderii controlului in timpul asfixierii erotice, se poate ajunge la lesin, coma sau chiar moarte.
Asfixiofilia, un fetis des intalnit
Sadismul
Foot-fetish sau interesul manifestat pentru picioare