Tatuajele, o arta pana la urma

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari8151

Voteaza & Distribuie

Descriere

Subiectul tatuajelor a ramas aprope peste tot in lume unul destul de controversat. Multi sunt cei care le indragesc, si le fac sau doar le admira, dar la fel de multi sunt si cei care le blameaza si le asociaza cu diferite clase de oameni.

Trecand de prejudecati, tatuajele exista din cele mai vechi timpuri in culturi precum cea egipteana (inca din anul 2000 i.Hr), japoneza (din anii 300 i. Hr), chineza si continuandu-si extinderea pana in zilele noastre cand arta tatuajului nu se mai practica din motive specifice, ci doar ca o infrumusetare sau modificare corporala.

La egipteni, tatuajul era predominant la femei si se efectua cu ocazia anumitor ritualuri. La japonezi si in alte culturi asiatice, desenele imprimate cu cerneala pe trupurile si fetele barbatilor aveau rolul de a indeparta fortele raului si spiritele obscure. Mai apoi tatuajul a devenit insemnul hotilor, criminalilor, detinutilor si chiar pana in zilele noastre, in Japonia a avea un tatuaj e un stigmat ce te integreaza in lumea interlopa a mafiei si a criminalilor.

Spre deosebire de lumea asiatica, in Anglia si Rusia secolelor trecute, tatuajele apartineau elitei. Doar regi si imparati beneficiau de arta scumpa a tatuajului, care nu le era accesibila oamenilor de rand. Cele doua razboaie au participat in mod considerabil la rraspandirea tatuajelor mai ales printre soldati si marinari. „Saloane" de tatuat erau amplasate in porturi sau langa bazele militare.

Momentul revolutionar care a permis oricui sa isi faca un tatuaj a fost cel al aparitiei pistolului electric de tatuat. Din acel moment barierele au cazut si odata cu miscarea hippie lumea a inteles ca tatuajele nu apartin doar raufacatorilor, ci si oamenilor obisnuiti. Arta tatuajului a evoluat atat de mult incat emisiuni precum LA Ink sau Miami Ink ne dezvaluie adevarate opere de arta imprimate pe piele, realizate cu o maiestrie absoluta de catre tineri talentati ce sunt capabili sa redea pe corp poze de revista sau fotografii cu o precizie si o exactitate impresionanta.

Cu o istorie atat de vasta, e un lucru cert ca tatuajele nu vor disparea din cultura pop si de pe trupurile celor care se dau in vant dupa infrumusetarea corpului cu desene ce au o simbolistica aparte pentru ei.