Femeile vor fi printre primele pe Marte

Femeile vor fi printre primele pe Marte

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriMarte, NASA
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari1827

Voteaza & Distribuie

Descrierefemeie pe Marte


femeie pe MarteFemeile vor fi incluse in randurile echipajelor imbarcate la bordul navelor cu destinatia Marte, in pofida faptului ca exista studii care sugereaza aparitia unor dispute si gelozii pe marginea relatiilor amoroase dezvoltate intr-un asemenea context. Dar parca-i mai rau fara rau, costata si expertii NASA, angajati in studierea problemei, astfel ca femeile vor fi incluse in primele echipaje care vor pune piciorul pe Marte, prin 2033, contrazicand, astfel, conceptiile care lasa asemenea momente exclusiv pe seama barbatilor in ideea ca primul care a pus piciorul pe Luna a fost Neil Armstrong si nu o „ea" Armstrong.Cum Planeta Rosie se afla mult mai departe decat distanta care separa Pamantul de satelitul sau natural, orice expeditie pana acolo va dura cel putin 1 an si jumatate. Potrivit lui Colleen Hartman, administrator asociat al NASA, director al programelor stiintifice,„barbatii s-au dus pe Luna, insa pe Marte va merge toata lumea."O conferinta la Washington pe tema participarii femeilor in programele de explorare spatiala a fost si prilejul pentru precizari privind momentul organizarii primei expeditii spre Marte, fiind vorba de cateva decenii pana atunci. Pentru a putea include si femei in echipaje, expertii de la NASA vor trebui sa dezvolte programe care sa starneasca si interesul fetitelor care acum au 11-12 ani.


Artemis Westenberg, presedintele unui grup de lobby Explore Mars, dar si de educatie in materie de programe spatiale, a declarat la conferinta de la Washington ca„ar trebui sa le spunem fetelor ca aceasta nu-i o lume doar a barbatilor."Ea se referea la marea aventura a explorarii spatiale. Cu toate ca in SUA exista 350 de femei cu doctorate in stiinte astronautice, numai 39 sunt angajate de NASA. Recent incheiata „misiune" spre Marte, simularea de 520 de zile a unei calatorii spre Planeta Rosie si inapoi, desfasurata intr-un laborator special de langa Moscova, a avut un echipaj format din sase barbati.


Femeile care au reusit sa fie incluse in echipajele navetelor spatiale ale NASA au avut de lucru cu numeroase probleme suplimentare, intre care si necesitatea de a efectua misiunile in costume spatiale proiectate pentru barbati, plus unele prejudecati legate de sex. Cady Coleman, „astronauta" in cadrul unor misiuni pe Statia Spatiala Internationala, a relatat ca rusii erau convinsi ca„femeile, cu ciclul lor, vor strica toaletele speciale de la bord".Ea a explicat, in gluma, ca si in modulul american al statiei orbitale exista toalete„si nu le-am stricat, cu toate ca le-am folosit sase luni".Expertii afirma ca este necesar un numar egal de femei si barbati in cadrul echipajelor din misiunile de lunga durata spre Marte, pentru a se atenua situatiile conflictuale si geloziile care pot aparea. NASA a anuntat ca va avea nevoie de un numar suplimentar de angajari in cadrul corpului sau de astronauti si se adreseaza celor interesati. Pentru a putea candida la un asemenea „job", respectivul trebuie sa fie absolvent al unei facultati politehnice, de stiinte biologice, fizica sau matematica. Nu ajunge doar brevetul de pilot.


Apoi, sunt necesari cel putin trei ani de experienta de lucru in domeniu, sau cel putin 1000 de ore de zbor pe avioane cu reactie, trei ani de doctorat sau unul de masterat. In afara de asta, candidatul trebuie sa aiba o conditie fizica impecabila, inaltimea intre 1,57 si 1,90 metri (pentru a putea imbraca un costum spatial). Odata intrunite aceste conditii, echipele de specialisti ai NASA ii pun pe candidati sub lupa, examinandu-i pe indelete, iar daca se trece si de acest punct, mai exista o ultima infatisare inaintea unei comisii de evaluare, care va stabili daca doritorii de expeditii spatiale sunt potriviti pentru asta.


Urmeaza alte doua saptamani de teste la NASA, alte interviuri si evaluari, dupa care candidatii sunt expediati la centrul spatial Houston, pentru doi ani de pregatire intensa. Salariul de astronaut? Ceva intre 64 724 si 141 715 de dolari. Pe an.