Cele mai faimoase teorii ale conspiratiei

Cele mai faimoase teorii ale conspiratiei

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriMarte
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari8409

Voteaza & Distribuie

Descriere

Teoriile conspiratiei reprezinta o sursa nemaipomenita de material stiintifico-fantastic. Fara indoiala, au inspirat o multitudine de scenarii pentru industria cinematografica, au inspirat romane si alte specii literare tematice, la fel de bine cum au sprijinit constituirea a tot felul de culte si comunitati de entuziasti, adepti ai acestor teorii. Fara a avea posibilitatea sau macar a incerca sa le dovedim sau sa le infirmam, haideti sa aprofundam putin bizarul situatiei si sa aflam care sunt cele mai faimoase teorii conspirationiste spatiale ale tuturor timpurilor.

OZN-urile, teorii ale conspiratiilor

OZN-urile, teorii ale conspiratiilor

Pentru cei neinitiati in domniu, teoria conspiratiei nu este nimic altceva decat o speculatie cu privire la un eveniment, de regula de importanta publica, prezentat ca fiind o manipulare a populatiei de catre forte ascunse, in complot cu conducerea tarii sau, mai mult decat atat, de catre instante suprastatale secrete.

Adeptii teoriilor conspiratiei dedica, in general, mult timp acestor teorii si se implica activ in contrazicerea explicatiilor oficiale ale evenimentelor in cauza si in prezentarea a ce ei considera a fi argumente de necontestat in sprijinul afirmatiilor facute de ei. Mai mult decat atat, unele dintre teoriile conspiratiei par a fi atat de convingatoare, incat pana si cei mai realisti, obiectivi si sceptici isi apleaca privirea, macar pentru o secunda, si se intreaba daca nu cumva teoria spune adevarul.

Aselenizarea, o farsa?

Aselenizarea

Aselenizarea, cea mai mediatizata teorie a conspiratiei

Nu intamplator, aceasta teorie a conspiratie ocupa primul loc atat in topul nostru, cat si in mentalul colectiv. A fost unul dintre cele mai mediatizate evenimente din istoria omenirii si poate cel mai celebru din istoria explorarii spatiului.

Teoria afirma ca intreaga poveste ce cuprinde zborul catre luna, aselenizarea si primul pas pe luna a fost doar o minciuna de proportii aruncata publicului in plina epoca a razboiului rece. Teoria a fost menita sa consolideze imaginea Statelor Unite in fata celorlalte tari si sa le impuna ca o superputere in domeniul tehnologiei spatiale.

Teoria conspiratiei legata de aselenizare a devenit peste noapte un subiect de senzatie si a fost placa turnanta a tuturor teoriilor conspiratiei legate de explorarea spatiului care au urmat dupa aceea. Fiecare misiune spatiala ulterioara aselenizarii a fost analizata de catre conspirationisti si a dat nastere celor mai nastrusnice idei. Poate cea mai des intalnita dintre ele este ideea conform careia aceste misiuni de explorare spatiala sunt finantate de guvern, sunt derulate de organizatii secrete si deservesc unor experimente militare de mare importanta. Daca analizati dovezile prezentate de acesti conspirationisti, puteti avea surpriza, sceptic fiind, sa constatati ca argumentele sunt cat se poate de convingatoare si bine puse la punct.Astronautii fantoma{title}

Astronautii fantoma

Astronautii fantoma

Astronautii fantoma

Prin lumea misterioasa a explorarii spatiului circula fel si fel de zvonuri. Potrivit unor astfel de informatii, au existat cazuri in care astronautii au zburat in spatiu si nu s-au mai intors niciodata. Doi frati italieni, Achille si Giovanni Judica-Cordiglia au afirmat ca au interceptat transmisii radio SOS pe frecventele spatiale ale Uniunii Sovietice. Cei doi sustin ca transmisiile coincid cu momentul in care Uniunea Sovietica se confrunta cu cate o misiune spatiala ratata.

Aceasta teorie a conspiratiei a incercat sa expuna publicului esecurile programelor spatiale sovietice si sustine ca Yuri Gagarin nu a fost primul om care a zburat in spatiu, asa cum se crede. Astronautii disparuti nu numai ca nu sunt consemnati ca decedati, ci sunt stersi de-a dreptul din orice evidenta a populatiei, ca si cum nu ar fi existat niciodata.Inversarea polilor magnetici ai Terrei{title}

Inversarea polilor magnetici ai Terrei

Inversarea polilor magnetici ai Terrei

Inversarea polilor magnetici ai Terrei, subiect al teoriei conspiratiilor

Oamenii de stiinta afirma polii magnetici ai Pamantului sunt in continua miscare, iar deplasarea se face din ce mai rapid, in jur de 10 centimetri pe an. Aceasta teorie stiintifica a fost adoptata de adeptii teoriei conspiratiei, prelucrata si transformata in profetia suprema a apocalipsei. Ei avertizeaza publicul ca polii se vor deplasa semnificativ in perioada ce va urma, ducand in ultima instanta la inversarea lor si, pe cale de consecinta la scufundarea continentelor.

Ei mai sustin si ca guvernele si membrii comunitatilor stiintifice stiu de aceasta catastrofa iminenta, dar aleg sa o minimalizeze, chipurile pentru a evita panica in masa in randul populatiei. Oamenii de stiinta spun ca schimbarea polilor magnetici este posibil sa ar fi avut loc in trecut, in urma cu mii de ani, dar ca acest fenomen nu este unul brusc, ci se instaleaza treptat, pe parcursul mai multor secole si consecintele lui nu sunt dintre cele mai catastrofale. Desigur, industria cinematografica prospera in urma acestor teorii ale conspiratiei. Pelicula "2012" are la baza o astfel ipoteze a inversarii de poli.Planeta X sau Nibiru{title}

Planeta X sau Nibiru

Planeta X sau Nibiru

Planeta X sau Nibiru, in coliziune cu Pamantul

Sfarsitul lumii a fost invocat de nenumarate ori de-a lungul istoriei. Incercarile de a-l anticipa si anunta s-au soldat, de fiecare data, cu un esec lamentabil. Sfarsitul lumii a refuzat, pur si simplu, sa vina. Cu toate acestea, teorii similare continua sa apara. Una dintre ele sustine ca sistemul nostru solar cuprinde o planeta secreta denumita Nibiru sau Planeta X, unde traiesc fiinte extraterestre care ar fi contactat o pamanteanca.

Teoria spune ca o femeie pe nume Nancy Lieder ar fi fost contactata de acesti extraterestri de pe Nibiru si informata in legatura cu schimbarile terestre ce vor avea loc in viitor. Conform acestei ipoteze, anumite zone de pe Pamant vor fi inundate sau scufundate, iar Nibiru va intra in coliziune cu Terra. Oamenii de stiinta, inclusiv cei de la NASA infirma aceasta teorie si spun ca o planeta gigant, aflata atat de aproape de pamant ar trebui sa fie vizibila cu ochiul liber. Desigur, sustinatorii teoriei conspiratiei sustin ca Nibiru este ascunsa publicului in mod intentionat de catre oamenii de stiinta.Cazul Roswell si Area 51{title}

Cazul Roswell si Area 51

Cazul Roswell si Area 51

Cazul Roswell si Area 51

La fel de celebre precum aselenizarea, Cazul Roswell si Area 51 sunt teorii ale conspiratiei intens mediatizate si transpuse in nenumarate productii cinematografice, de televiziune si literare. Un fermier american pe nume Mac Brazel a descoperit un obiect ciudat intins pe un teren din apropierea orasului Roswell, New Mexico, in anul 1947. Cativa ani mai tarziu, acest incident a fost facut cunoscut sub numele de Cazul Roswell de catre sustinatorii acestei teorii. Ei au afirmat ca resturile obiectului neidentificat au fost mutate intr-un loc secret, numit Area 51, aflat intr-o baza militara secreta din Nevada.

Conform teoriei, in Area 51 se fac autopsii pe cadavre ale extraterestrilor care ne viziteaza planeta insa sfarsesc tragic. In plus, se pare ca baza militara a pastrat cadavre extraterestre criogenate. Chiar si dupa decenii de la momentul Roswell, oamenii continua sa fie intrigati si fascinati de aceste teorii care insotesc evenimentele de acolo.Dezastrul navetei spatiale Columbia{title}

Dezastrul navetei spatiale Columbia

Dezastrul navetei spatiale Columbia

Dezastrul navetei spatiale Columbia

Pe 1 februarie 2003, naveta spatiala Columbia s-a dezintegrat in timpul reintrarii in atmosfera terestra, toti cei sapte astronauti fiind ucisi. NASA a declarat in urma investigatiilor ca tragicul accident a avut loc din cauza defectiunilor la panourile rezistente la caldura de pe aripa stanga a navetei. Dezastrul a coincis cu momentul in care Orientul Mijlociu se confrunta tensiuni politice.

Conspirationistii au pus rapid la cale o teorie potrivit careia dezastrul a fost o incercare deliberata a Israelului si a agentiilor guvernamentale americane de a distrage atentia lumii de la situatia tulbure din zona. Ei merg si mai departe, sugerand faptul ca Col. Ilan Ramon, membru al echipajului din naveta, a fost, de fapt, un spion care aduna informatii cu privire la Irak.Cydonia si viata pe Marte{title}

Cydonia si viata pe Marte

Cydonia si viata pe Marte

Cydonia si viata pe Marte

Cydonia este numele unei regiuni de pe Martecare a atras atentia publicului multa vreme. Nu numai publicul pasionat de astronomie a fost fascinat de Cydonia, ci si oamenii de stiinta, care s-au aratat uimiti de suprafata planetei. Regiunea respectiva a fost fotografiata in anii '70 iar fotografiile indicau prezenta unui chip uman sculptat in relieful martian.

Cydonia se afla in emisfera nordica a planetei, intr-o zona de tranzitie dintre sudul brazdat de cratere si nordul dominat de campii. Multa vreme, conspirationistii au sustinut ca figura umana a fost realizata de o civilizatie extraterestra demult disparuta, in urma ei ramanand ruinele unui oras.

Imaginile realizate de naveta Viking 1 a aratat sectiuni ale suprafetei martiene ce seamana cu o fata cu ochii, nas si gura. Aceste imagini au devenit virale pe Internet, insa au fost spulberate de catre NASA, care a anuntat ca sunt doar o iluzie optica.