Cydonia si chipul uman de pe Marte

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriMarte
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5013

Voteaza & Distribuie

Descriere

Cydonia este numele unei regiuni de pe planeta Marte ce a suscitat pentru multa vreme atentia si interesul oamenilor de stiinta, al pasionatilor de astronomie si al adeptilor teoriei conspiratiei. Regiunea cuprinde o suprafata caracterizata de fenomenul albedo (se distinge de zonele invecinate printr-un contrast luminos), vizibila de pe Pamant cu ajutorul telescopului, si include campiile Acidalia Planitia si Arabia Terra, dar si celebrul chip uman sculptat in relieful martian.




Chipul uman de pe Marte din regiunea Cydonia


Chipul uman din regiunea Cydonia, planeta Marte




Cea mai spectaculoasa forma de relief din regiunea Cydonia este chipul uman

Numele regiunii Cydonia vine de la Kydonia, un oras antic de pe insula Creta, in locul caruia in zilele noastre se afla orasul Chania. Aceasta regiune este pozitionata in emisfera nordica a planetei, in zona de tranzitie dintre sudul brazdat de cratere si ariile nordice, dominate de campii si suprafete netede. Unele teorii sustin faptul ca ariile plane din nord ar fi fost in trecut oceane, iar Cydonia, o zona de coasta.


Cea mai spectaculoasa forma de relief din regiunea Cydonia este chipul uman. Vreme indelungata, a starnit controverse si a atras atentia oamenilor din cauza faptului ca semana izbitor cu fata unui om. Chipul uman din relieful martian a fost pentru prima aratat populatiei in anul 1976. Poza a suscitat interesul pasionatilor de astronomie si de teorii ale conspiratiilor, care au incercat sa gaseasca o posibila explicatie pentru formatiunea misterioasa. De asemenea, chipul uman a dat nastere unei serii de creatii literare stiintifico-fantastice care sustin ca aceasta structura bizara nu are origini naturale, ci ar fi realizata in mod artificial de oameni sau de extraterestri.




Poze comparative cu chipul uman din Cydonia


Poze comparative cu chipul uman din regiunea Cydonia




In 1976, o serie de fotografii ale suprafetei planetei au fost realizate de naveta Viking 1, trimisa pe Marte in cadrul unui program NASA de explorare. Misiunea a durat mai bine de sase ani si, pana in 2010, a detinut recordul de cea mai lunga misiune desfasurata pe suprafata lui Marte.


Primele poze ale regiunii Cydonia infatisau o figura umana pe suprafata planetei. Initial, oamenii de stiinta responsabili cu proiectul Viking au stipulat faptul ca chipul uman nu este, de fapt, decat o imagine creata de jocul de lumini si umbre pe suprafata martiana. Cu toate acestea, un alt set de poze, chiar daca au fost realizate dintr-un alt unghi, au surprins si ele fata umanoida.


In realitate, misterioasa figura nu este decat o formatiune deluroasa pe suprafata martiana

La mai bine de 20 de ani de la capturarea imaginilor de catre Viking 1, NASA a trimis alte navete pe Marte, in cadrul altor programe de survolare si explorare a planetei. Navetele au realizate poze cu suprafata regiunii Cydonia, de data aceasta la rezolutii mult mai bune decat fotografiile din 1976. In baza noilor poze, a fost posibila crearea unei imagini tridimensionale a chipului uman care a dezvaluit faptul ca, in realitate, misterioasa figura nu este decat o formatiune deluroasa pe suprafata martiana.




Old Man of the Mountain


Old Man of the Mountain, iluzie optica pe un munte din Statele Unite




Asemanarea cu un chip uman nu apare decat in conditii speciale de iluminare si numai din anumite unghiuri. Iluzii optice precum aceasta pot fi observate si pe pamant. In Statele Unite, figura unui batran este formata de stancile de pe Cannon Mountain, din Muntii Albi (statul New Hampshire). Un alt exemplu este Pedra da Gavea, un monolit in Brazilia care, privit dintr-o anumita pozitie, da impresia unui chip uman.




Pedra da Gavea


Pedra da Gavea, monolit din Brazilia ce descrie chipul unui om




Chipul uman in cultura populara

Pasionatii de conspiratii extraterestre, precum si organizatiile al caror punct de interes erau civilizatiile extraterestre, au speculat faptul ca figura umana de pe suprafata martiana a fost realizata de o populatie extraterestra demult disparuta. Teoria era sustinuta si de existenta asa-ziselor piramide de pe Marte, marturie a faptul ca, in trecut, o civilizatie martiana ar fi locuit acolo si in urma lor nu au ramas decat ruinele unui oras.


Chipul uman a fost preluat de cultura populara si folosit in filme, seriale de televiziune, in literatura, in muzica sau in benzile desenate. Un exemplu excelent in acest sens este piesa Knights of Cydonia a trupei rock Muse. Un episod din serialul Dosarele X intitulat Space descrie cazul unui astronaut care, in timpul unei misiuni in spatiu, a fost posedat de un spirit extraterestru.