AK-47 ? istoria legendarei Kalashnikov

AK-47

Detalii

CategoriiEducatie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari38405

Voteaza & Distribuie

Descriere



AK-47 Kalashnikov


Kalashnikov AK-47




AK-47 este o arma de asalt ruseasca ce a fost inventata in 1945 si care a fost produsa incepand cu 1947. A fost proiectata de catre Mihail Kalasnikov de unde se intelege si prescurtarea AK - Avtomat Kalashnikova. Fabricarea sa este asigurata de uzina de armament IZH incepand cu anul 1947, ceea ce explica numarul din titulatura ei. Aceasta arma sta la baza intregii „familii" Kalashnikov. Este asemanatoare cu un MP44 german, s-a insinuat chiar ca inventatorul ei s-a inspirat din modelul nemtesc, dar principiul lor de functionare nu este identic.



In ciuda razei sale de actiune relativ scurte, precizia sa variaza intre 2 si 6 minute de arc. Aceasta arma are o lungime de 88 cm, si o greutate de 4,300 kg. Calibrul sau de 7.62 mm necesita un cartus de 39 mm de unde rezulta munitia sa de 7.62 mm x 39mm. Se incarca cu 30 de cartuse, iar viteza de tragere este de 717 m/s, reusit sa consume intr-un minut 600 de gloante. AK-47 face parte din patrimoniul rus fiind reprezentat pe anumite monede de-ale lor. Materialele din care este fabricata sunt, in principal, metalul, lemnul si plasticul.


Datorita pretului sau accesibil, dar in special datorita rezistentei si intretinerii sale usoare, este considerata a fi arma cea mai raspandita si cea mai populara din intreaga lume. Intr-adevar, aceasta rezistenta a dovedit ca arma isi mentine proprietatile si functioneaza normal chiar daca este scufundata in apa sau in nisip. S-au produs si s-au vandut mai mult de 110 milioane de exemplare, impreuna cu alte componente cu care poate fi combinata (cum ar fi amortizoarele).



De cand a fost inventata si pana in ziua de azi, Kalashnikov-ul n-a fost produsa in mai multe tari si n-a luat mai multe vieti decat la ora actuala. Anual, ucide mii si mii de oameni si potrivit raportului AK-47: The World's Favourite Killing Machine, acest lucru se explica prin faptul ca productia, comercializarea si folosirea ei sunt greu de controlat la nivel international. Raportul estimeaza ca in lume exista aproape 70 milioane de AK-47 si alte arme derivate.



Cel putin 82 de tari au arma in arsenalul lor de stat si alte 14 tari o produc. Aceste cifre ar putea creste avand in vedere recenta semnare de catre Venezuela a unui contract pentru fabricarea armelor in tara, o premiera in cele doua Americi.



Avand in vedere numarul mare de fabrici, proliferarea Kalasnikov-urilor si absenta unor standarde la nivel mondial care sa guverneze transferul, traficantii de arme, militiile inarmate si criminalii pot obtine cu usurinta aceste arme.