Endometrioza: simptome și cauze

Detalii

CategoriiSanatate
Tagurisanatate
Ultima actualizareJoi 7 septembrie 2023
Vizualizari254

Voteaza & Distribuie

Descriere

O afecțiune frecventă, endometrioza este o afecțiune dureroasă care poate avea impact asupra vieții de zi cu zi. În cazul diagnosticului de endometrioză, un țesut similar cu mucoasa uterului se dezvoltă în alte locuri din abdomen și din zona pelviană. Endometrioza poate provoca menstruații dureroase și abundente, precum și probleme de fertilitate. În acest articol, îți dăm mai multe detalii despre ce este endometrioza, locurile unde se poate dezvolta, cine poate face endometrioză, care sunt simptomele și cauzele acestei afecțiuni.

Cum poți diagnostiva endometrioza?


În cele mai multe cazuri, pacienta ajunge la doctor din cauza simptomelor. Medicul specialist stabilește diagnosticul în funcție de simptome și teste.

Ce este endometrioza?


Endometrioza este o afecțiune în care țesutul asemănător cu mucoasa uterului crește în alte părți ale corpului. Atunci când acest țesut crește în locuri nepotrivite, poate provoca simptome inconfortabile care pot afecta viața de zi cu zi. Unele persoane cu endometrioză pot avea, de asemenea, probleme de fertilitate.

Endometrul este mucoasa interioară a uterului. Acest țesut este eliminat în timpul menstruației. În cazul endometriozei, țesutul asemănător endometrului crește pe alte organe sau structuri (în interiorul abdomenului, pelvisului sau chiar în piept). Este un țesut care este sensibil din punct de vedere hormonal și se poate inflama în timpul ciclului menstrual. Acest țesut poate provoca chisturi ovariene, leziuni superficiale, noduli mai profunzi, aderențe și țesut cicatricial în interiorul corpului.

În ce locuri poate fi dezvoltată endometrioza?


Endometrioza se poate dezvolta în:

  • partea exterioară și din spate a uterului dumneavoastră;
  • trompele lui Falloppio;
  • ovarele;
  • vaginul;
  • peritoneul (mucoasa abdomenului și a pelvisului dumneavoastră);
  • vezica urinară și ureterele;
  • intestinele;
  • rectul;
  • diafragma (un mușchi aflat în partea de jos a pieptului care joacă un rol important în respirație).

Cât de gravă este endometrioza?


Endometrioza este o afecțiune comună care poate interfera cu viața de zi cu zi. Poate provoca dureri pe termen lung, întreruperi ale ciclului menstrual și probleme de fertilitate. Simptomele endometriozei sunt adesea controlabile cu tratament.

Cine poate face endometrioză?


Endometrioza este o afecțiune care afectează cel mai frecvent persoanele cu vârste cuprinse între 25 și 40 de ani. De asemenea, se poate întâmpla și la persoanele mai tinere, în timpul adolescenței. Deși multe persoane găsesc ameliorare a simptomelor endometriozei după menopauză, aceasta poate provoca în continuare disconfort și durere.

Care sunt factorii de risc pentru endometrioză?


Există unii factori care pot crește riscul de a dezvolta endometrioză:

  • antecedente familiale de endometrioză;
  • vârsta la care a început menstruația. Persoanele care încep să aibă menstruația înainte de vârsta de 11 ani pot avea un risc mai mare;
  • lungimea ciclului menstrual (timpul mai scurt dintre menstruații) și durata fluxului (câte zile de sângerare);
  • defecte la nivelul uterului sau al trompelor uterine.

Este endometrioza genetică?


Deși experții nu cunosc cauza exactă a endometriozei, ei văd o legătură între un istoric familial al afecțiunii și un risc crescut de a o dezvolta la un moment dat. Dacă o altă persoană din familie are endometrioză, se recomandă un consult medical pentru a afla dacă există riscul de a dezvolta boala.

Care sunt simptomele endometriozei?


Există multe simptome legate de endometrioză. Principalul simptom este durerea. Această durere poate fi intensă sau ușoară. De obicei, poate fi resimțită în abdomen, în regiunea pelviană și în partea inferioară a spatelui. Deși endometrioza este o afecțiune frecventă, nu toate persoanele au simptome. Uneori, pacienta poate afla că are endometrioză în timpul unei alte proceduri sau investigații de infertilitate.

Persoanele care prezintă simptome de endometrioză pot avea:

  • crampe menstruale foarte dureroase;
  • dureri abdominale sau dureri de spate în timpul menstruației sau între menstruații;
  • dureri în timpul sexului;
  • sângerări abundente în timpul menstruației sau spotting (sângerări ușoare) între menstruații;
  • infertilitate (dificultăți în a rămâne însărcinată);
  • mișcări intestinale dureroase.

Multe persoane resimt dureri în timpul menstruației din cauza endometriozei. Această durere este adesea resimțită în abdomen, în partea inferioară a spatelui și în zona pelviană. Menstruațiile pot fi, de asemenea, mai grele decât de obicei și pot apărea sângerări ușoare între cicluri.

Cum se diagnostichează endometrioza?


În multe cazuri, un diagnostic de endometrioză va începe cu simptomele pacientei. Medicul ginecolog poate începe prin a întreba despre istoricul medical personal, despre orice sarcini anterioare și dacă alte persoane din familie au endometrioză. De asemenea, poate face un examen pelvian. Dacă medicul are nevoie de mai multe informații, poate solicita teste imagistice începând cu o ecografie și apoi cu un RMN.

O laparoscopie poate fi recomandată atât pentru diagnosticul definitiv, cât și pentru tratament. Aceasta este o modalitate utilă de a confirma endometrioza, deoarece chirurgul care efectuează procedura poate folosi o cameră mică (laparoscop) pentru a privi în interiorul corpului. O biopsie (o mică mostră de țesut) ar putea fi prelevată în timpul acestei proceduri. Biopsia va fi trimisă la un laborator pentru a confirma diagnosticul.

Uneori, endometrioza este descoperită din greșeală. Nu toate persoanele care au endometrioză au simptome. În aceste cazuri, medicul ar putea descoperi afecțiunea în timpul unei alte proceduri.

Endometrioza poate provoca dureri pe termen lung (cronice), menstruații abundente și dificultăți în a rămâne însărcinată. Dacă observi simptome de endometrioză sau dacă ai perioade neobișnuite sau dureroase, discută cu medicul. Există opțiuni de tratament care te pot ajuta să îți îmbunătățești viața de zi cu zi și să gestionezi endometrioza pe termen lung.