Ecoturismul

Detalii

CategoriiTurism
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3001

Voteaza & Distribuie

Descriere

Ecoturismul incepe sa castige din ce in ce mai mult teren in randul oamenilor si tinde a fi noul trend in materie de turism durabil si de protectie a mediului inconjurator. Ce inseamna, mai exact, ecoturismul? Care sunt principiile sale, ce ne ofera noua, ca turisti si, mai ales, ce trebuie sa facem noi, ca vizitatori, in timpul unei vacante ecoturistice?




Ecoturismul, principii si oportunitati


Ecoturismul, principii si oportunitati




Ce este ecoturismul?

Nu de putine ori am auzit ca zone turistice intens promovate si vizitate au fost afectate iremediabil de prezenta omului. Recifele de corali s-au micsorat, viata animalelor salbatice din safari a fost afectata din cauza intruziunii oamenilor in mediul lor natural, iar fauna marina a devenit din ce mai mai vulnerabila in fata extinderii industriei turistice atat pe mare, cat si pe uscat, spre insulele cele mai salbatice si mai izolate.


Ecoturismul este o forma de turism ce aduce beneficii de ambele baricade: si turistilor, si mediului inconjurator. Mai exact, ecoturismul are un impact scazut asupra mediului si depune eforturi considerabile in conservarea tuturor resurselor naturale care ii stau la baza. Practic, facand ecoturism, ne responsabilizam fata de mediu si nu afectam in niciun fel regiunile naturale pe care le vizitam, flora si fauna locala. Ba din contra, invatam sa apreciem natura si ceea ce ne ofera, pentru a putea beneficia de resursele ei cat mai mult timp, atat noi, cat si generatiile care vor urma.




Ecoturismul presupune impactul negativ minim asupra mediului


Ecoturismul presupune cunoasterea naturii cu un impact negativ minim al omului asupra mediului inconjurator




Cateva principii ale ecoturismului a fost trasate, pentru a intelege mai bine elementele fundamentale care stau la baza acestui tip de turism prietenos cu mediul. Primul dintre ele si, poate, cel mai important, vorbeste despre ocrotirea naturii, a comunitatii si a culturii locale, tocmai pentru a beneficia cat mai multi dintre noi, vreme indelungata, de aceste resurse, din pacate, epuizabile.


Un al doilea principiu ne aminteste ca ecoturismul se desfasoara in natura, iar turistul se afla in legatura directa si nemijlocita cu aceasta. De aceea, trebuie sa o inteleaga cat mai bine si sa se bucure de ea protejand-o si apreciind-o. Reabilitarea ariilor naturale protejate si strangerea deseurilor lasate in urma de turisti sunt doar cateva dintre modalitatile de buna practica si de ocrotire a naturii.


Un al treilea principiu al ecoturismului ne invita sa cunoastem mai bine fundamentele dezvoltarii comunitatii locale. Astfel, se doreste folosirea ghizilor locali, a serviciilor si facilitatilor din zona si cumpararea suvenirurilor si a altor bunuri din interiorul comunitatii locale, pentru sprijinirea dezvoltarii durabile a acesteia.




Protejarea animalelor pe cale de disparitie, un principiu al ecoturismului


Protejarea animalelor pe cale de disparitie, un principiu al ecoturismului




Un alt principiu traseaza exact asteptarile turistilor si ceea ce le ofera ecoturismul. Evident, ecoturismul doreste scaderea la minimum a impactului negativ al omului asupra mediului, insa raspunde si la cerintele vizitatorilor.


Ce ne ofera ecoturismul noua, ca turisti?

Ecoturismul are ca scop promovarea naturii in randul turistilor si cresterea respectului acestora fata de ea, restrangand la minimum actiunea distructiva a omului asupra mediului. De aceea, ecoturismul invita turistii sa intre in interactiune directa si nemijlocita cu natura, sa o simta, sa o cunoasca si sa invete cat mai multe lucruri despre ea. Este prezentata istoria locurilor, sunt oferite informatii despre cultura si traditia zonei si sunt invitati sa ia parte la activitati specifice regiunii, de regula desfasurate in aer liber. Nu in ultimul rand, turistii intra in contact cu oameni noi, le invata specificitatile si obiceiurile.




Ecoturismul invita omul la observarea si intelegerea naturii


Ecoturismul invita omul la observarea si intelegerea naturii




Ecoturismul ofera posibilitatea oamenilor de a vizita rezervatiile naturale si parcurile nationale protejate prin lege. Acestia pot observa viata salbatica, se pot odihni in natura sau, dupa preferinte, pot avea parte de aventura si de experiente extreme: plimbari cu bicicleta, rafting, schi si drumetii.


Un sfat pe care ecoturismul il ofera vizitatorilor este sa evite achizitionarea suvenirurilor care sunt obtinute prin omorarea anumitor animale pe cale de disparitie: blanuri naturale, carapace de broaste testoase, pene etc. In plus, respectati calmul comunitatii locale si pastrati poluarea fonica la un nivel cat mai scazut.


Cazarea in cazul ecoturismului

Foarte multi adepti ai ecoturismului aleg sa plece in ecovacante cu cortul si rucsacul in spate. Evident, la finalul concediului, strang deseurile ramase in urma si lasa zona curata, exact asa cum au gasit-o. Altii aleg cazarea la cabane, pensiuni sau hanuri. Insa si cei obisnuiti cu luxul pot avea parte de o ecovacanta ca la carte.




Ecoturismul propune modalitati de cazare ce nu afecteaza natura


Ecoturismul propune modalitati de cazare ce nu afecteaza natura




Exista hoteluri de lux care promoveaza principiile ecoturismului si functioneaza in virtutea lor, reducand la minimum amprenta de carbon, oferind mancare organica si bio si minimizand pe cat posibil impactul negativ asupra mediului.