Cum tratăm colita ulcerativă

Detalii

CategoriiSanatate
Tagurisanatate
Ultima actualizareLuni 4 noiembrie 2019
Vizualizari893

Voteaza & Distribuie

Descriere

Colita ulcerativă, cunoscută și sub denumirea de rectocolită ulcerativă, este o boală inflamatorie intestinală, care poate apărea la orice vârstă, însă este cel mai frecvent diagnosticată în cazul pacienților cu vârste între 15 și 30 de ani. Vorbim deci, de o afecțiune specifică tinerilor, caracterizată prin apariția de inflamații și leziuni la nivelul intestinului gros. În limbaj medical, leziunile sunt denumite și ulcerații și apar în acele zone în care mucoasa intestinală a fost afectată de infecție.

Care sunt cauzele apariției bolii?


Nu s-a stabilit cu exactitate care ar fi cauzele colitei ulcerative, în acest sens existând mai multe teorii. S-a constatat că toți pacienții cu această afecțiune au anomalii ale sistemului imunitar, însă nu s-a stabilit o legătură directă între acestea și apariția bolii. S-a mai stabilit, de asemenea, că stresul și sensibilitatea la unele alimente pot provoca declanșarea simptomelor în unele cazuri, însă nici aceasta nu înseamnă că acești factori sunt direct răspunzători de apariția bolii.

Ce simptome au pacienții cu colită ulcerativă? Durerile abdominale și apariția scaunelor diareice cu sânge sunt semnele caracteristice acestei afecțiuni, însă, de la caz la caz, pacienții se pot confrunta și alte simptome. Este vorba de oboseală, anemie, dureri articulare, lipsa poftei de mâncare, leziuni tegumentare și sângerări rectale. De asemenea, în cazul copiilor, boala poate determina și un deficit de creștere.

Cum se tratează boala?


Trebuie precizat că rectocolita ulcerativă este o boală cu manifestări episodice, fiind caracterizată de perioade de activare ce alternează cu perioade de remisie. Din acest punct de vedere, tratamentul aplicat în perioada activă a bolii este diferit de cel recomandat în perioadele de remisie.

Totodată, putem vorbi de trei stadii ale bolii, respectiv faza ușoară, cea moderată, și faza severă, care este cea mai gravă. Dacă pacienții cu forme ușoare sau moderate de colită ulcerativă pot fi tratați la domiciliu sau în ambulatoriu, în cazul celor care suferă de forma severă, se impune tratament în regim de spitalizare.

Important de reținut este faptul că tratamentul trebuie să fie personalizat pentru fiecare pacient în parte, în funcție de manifestările specifice în fiecare caz. Pentru controlul infecțiilor, se folosesc aminosalicilați, alte substanțe recomandate în tratament fiind corticosteroizii și imunomodulatoarele. Totodată, se mai administrează medicație pentru ameliorarea durerilor, a diareei și a infecțiilor.

Tratamentul în formele severe

În formele severe ale colitei ulcerative, pacienții pot avea hemoragii puternice, care le pun viața în pericol, sau diaree severă, care duce la deshidratare. Pentru astfel de situații se impune spitalizarea imediată. Principala prioritate va fi stoparea hemoragiei și reducerea diareei, tratamentul inițial constând de obicei în administrarea intravenoasă de corticosteroizi. Se impune și o dietă specială sau o alimentație intravenoasă.

Se poate întâmpla totuși ca pacientul să nu răspundă la aceste forme de tratament, iar în astfel de situații, singura alternativă este intervenția chirurgicală. Aceasta constă în îndepărtarea segmentului de colon afectat de infecție și reprezintă ultima alternativ terapeutică. De obicei, se apelează la intervenție chirurgicală în situațiile în care pacientul nu răspunde la terapia de salvare în interval de 4-7 zile.

Câți pacienți ajung la operație?


Statisticile medicale citate de doc.ro indică faptul că între 25 și 40 la sută dintre pacienții cu colită ulcerativă necesită o astfel de operație, din cauza hemoragiilor severe, a rupturilor intestinului gros sau chiar a riscului de a dezvolta cancer de colon. Aceleași statistici arată că un procent de 5 la sută dintre pacienții cu această afecțiune fac cancer de colon.

Pentru pacienții cu rectocolită ulcerativă este foarte important să aibă un stil de viață sănătos. Asta înseamnă o dietă bazată cu preponderență pe alimente organice, evitarea alcoolului, țigărilor și a băuturilor acidulate.

Este recomandată și mișcarea și practicarea sportului, însă efortul trebuie să fie menținut la un nivel moderat.
Nu în ultimul rând, pacientul trebuie să se prezinte la controalele medicale periodice, întrucât boala poate fi ținută sub control numai pe baza recomandărilor medicilor de specialitate.

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/medic-spital-laborator-medical-563425/