Cum ajungi specialist gemolog în diamante și pietre prețioase acreditat în România?

Detalii

CategoriiEducatie, Stiinta
Tagurigemolog, gemologie
Ultima actualizareLuni 10 decembrie 2018
Vizualizari1399

Voteaza & Distribuie

Descriere

Pentru a deveni specialist în munca cu diamante și pietre prețioase trebuie să știți că aceasta este una dintre cele mai frumoase meserii dar în același timp este o știință exactă standardizată.

Primul pas

Absolvirea unui program gemologic acreditat în țara noastră de instituții ale statului și organizații gemologice. Trebuie să știți că programele și cursurile gemologice neacreditate de către instituții sau organizații gemologice nu sunt recunoscute în România. Chiar și cursurile urmate în străinătate trebuie recunoscute și echivalate în România. Recunoașterea și echivalarea se face de către ministerele de resort respectiv Ministerul Muncii și Ministerul Educatiei Naționale sau organizații gemologice acreditate.

Pasul al doilea

Dobândirea de experiență practică. La fel ca la absolvirea oricărei școli sau programe educaționale, pregătirea și experiența practică este edificatoare în munca cu pietrele prețioase. Cu atât mai mult în gemologie care este o știință. Responsabilitatea pentru exactitatea rezultatelor este foarte importantă. Analizele se efectuează cu profesionalism și imparțialitate față de beneficiar și trebuie să coincidă cu orice altă analiză gemologică efectuată de către alți gemologi.

Specializarea gemologilor

În urma cursurilor și programelor gemologice un gemolog nu poate acoperi în totalitate diversitatea tuturor pietrelor prețioase. Majoritatea gemologilor sunt specializați în diferite domenii gemologice ca: diamante, pietre prețioase colorate, smaralde, rubine, safire, geme organice perle, chihlimbar, corali și multe altele.

Gradele gemologilor

Experiența gemologilor este clasificată în funcție de programele gemologice absolvite, vechimea și cunoștiințele tehnice acumulate. Acestea sunt:
1. Gemolog absolvent - vechime sub trei ani (graduated gemologist)
2. Gemolog specialist - minim trei ani vechime și unul sau mai multe cursuri de specialitate absolvite, experiență practică dobândită
3. Gemolog senior - minim cinci ani vechime și experiență practică permanentă
4. Gemolog expert - studii superioare în gemologie și experiență practică.

Indiferent de numărul sau durata programelor absolvite fără experiența practică analizele gemologice pot genera erori. Dobândirea experienței practice se face după analizarea practică profesională a minim 1000 de pietre prețioase.

Pasul al treilea

Echipamentul gemologic și condițiile de lucru sunt edificatoare pentru acuratețea analizelor gemologice. Analizarea pietrelor prețioase fără instrumente și condiții de lucru specifice este imposibilă. În afară de instrumentele de laborator obligatorii,echipamentul de lucru,condițiile de lucru și respectarea standardelor gemologice sunt absolute necesare.

Concluzie

Gemologul nu își exprimă o părere personală despre o piatra prețioasă. Gemologul analizează oficial tehnico-științific pietrele prețioase pe care le identifică, clasifică și certifică stabilind cu exactitate natura și originea pietrei prețioase analizate. Domeniile de angajare, continuarea pregătirii gemologice și literatura de specialitate, organizații gemologice găsiți pe centrulgemologicroman.ro