Contractele de munca pe perioada determinata

Detalii

CategoriiEconomie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5379

Voteaza & Distribuie

Descriere

Noul Cod al Muncii, adoptat de curand in Romania, prevede, printre multe alte aspecte care surprind atat angajatii, dar si angajatorii, faptul ca cei care angajeaza, pot acum sa apeleze, in conditiile codului, la un personal salariat care va fi angajat cu contract individual de munca pe durata nedeterminata.


Bineinteles, ca orice alt contract, si acesta putea fi incheiat numai intr-o forma scrisa si, foarte important e faptul ca se va preciza in mod expres durata incheierii contractului.


Totodata, contractul de munca pe durata determinata poate sa fie oricand prelungit, insa este nevoie de acordul scris al ambelor parti in cazul realizarii unui proiect sau a unei lucrari, acest lucru este prevazut de articolul 81 din legislatia noului Cod al Muncii.





Contract de munca


Contract de munca



Se pare ca este posibil sa fie incheiate, in mod succesiv, maxim trei contracte individuale de munca pe perioada determinata. Sunt cazuri speciale cand se semneaza contracte de munca pe perioada determinata, stabilite in mod deosebit in noua legislatie a muncii. Dintre acestea, amintim:



  • cand se inlocuieste un salariat, daca s-a suspendat contractul de munca, mai putin in cazul in care salariatul este in greva.

  • daca este vorba de activitati de munca sezoniera;

  • daca se modifica temporar structura muncii angajatorului;

  • in cazul in care contractul este incheiat pe principii bazate pe dispozitii legale, pentru a favoriza pentru o perioada unele persoane ce nu au un loc de munca;

  • daca se angajeaza o persoana care, in termen de 5 ani de cand e angajata, indeplineste cerintele pensionarii in cazul limitei de varsta;

  • cand se ocupa functii eligibile in organizatiile de toate tipurile, pe perioada unui mandat;

  • atunci cand se angajeaza pensionari, care, conform legii, pot sa-si cumuleze pensia cu salariul;

  • de cele mai multe ori, aceste contracte se incheie in cazurile prevazute de legi speciale sau in cazul unor lucrari, proiecte sau programe cu o perioada de munca stabilita.



Trebuie sa se tina cont de faptul ca acest contract individual de munca cu o perioada bine aleasa, nu poate sa fie semnat pe o perioada mai mare de 36 de luni. Iar daca va fi incheiat pentru inlocuirea unui salariat cu un contract suspendat, durata contractului expira cand este finalizata si suspendarea.


Chiar si cei care vor avea semnate contracte de munca pe durata determinata pot trece printr-o perioada de proba, dar se va tine cont, de fiecare data, de durata contractului, astfel, proba nu va depasi cinci zile daca contractul e semnat pe mai putin de tre luni, pana la 15 zile lucratoare, daca munca dureaza intre trei si sase luni, 30 de zile daca se depasesc sase luni, iar daca este vorba de functiile de conducere si se va munci mai mult de sase luni, perioada de proba ajunge pana la 45 de zile.


Exista unele cazuri in care nu se poate incheia un contract de munca pe perioada nedeterminata dupa incheierea unui contract temporar:



  1. daca contractul temporar a fost incheiat pentru a fi inlocuit intr-o anumita perioada, un salariat absent;

  2. atunci cand un angajatul va trebui sa se angajeze din nou, tot cu un contract de munca pe perioada determinata, pentru realizarea unor lucrari urgente;

  3. daca incheierea contractului de munca pe perioada determinata survine unor motive prevazute de niste legi speciale sau unor motive ce apartin contractului colectiv de munca;

  4. daca acest conctract este oprit la initiativa salariatului sau a angajatorului, in urma unor abateri;