Ce presupune un serviciu de găzduire web și de ce este important să îi acorzi o atenție deosebită?

Detalii

CategoriiIT
Tagurigazduire web
Ultima actualizareJoi 11 august 2022
Vizualizari370

Voteaza & Distribuie

Descriere

Trăim într-un secol în care mediul online a devenit o parte integrată din viața noastră de zi cu zi, precum de altfel a devenit și tehnologia. În prezent, majoritatea afacerilor caută să se lanseze și în sfera digitală, datorită deschiderii și potențialului pe care acest mediu îl are. Obținerea unei prezente în sfera online însă nu este un lucru chiar atât de simplu, cel puțin nu fără a avea câteva cunoștințe solide despre cum funcționează mediul online și afacerile din cadrul acestuia. Un detaliu ce trebuie pus la punct încă dintr-un stadiu incipient este găzduirea web, serviciu ce va avea un impact fundamental asupra existentei unui site, dar și a modului în care acesta funcționează.

Un site web nu apare pur și simplu pe Internet de îndată ce ai înregistrat un nume de domeniu, ci trebuie să existe simultan și un serviciu de găzduire web, care să asigure schimbul de informații ce urmează a avea loc. Practic, prin alegerea unui serviciu de găzduire web bun, vei închiria un spațiu digital pe serverele unei companii de profil. Serverul este cel care pune la dispoziția utilizatorului site-ul (în forma pe care o știm cu toții). De ce trebuie să îi acorzi însă o atenție mai deosebită acestui serviciu?

Impact asupra modului de funcționare a site-ului

Importanța serviciului de web hosting reiese într-o primă etapa prin faptul că are un impact major asupra modului în care funcționează site-ul. Experiența pe care un utilizator o are pe site poate fi o determinantă importantă pentru succesul unui business online. De aceea paginile care se încarcă greu sau perioadele de downtime ale serverului sunt situații ce trebuie evitate cu orice preț.

O greșeală destul de comună în alegerea serviciilor de găzduire web este cea în care nu se corelează necesitățile site-ului cu resursele oferite de către un pachet. Dacă resursele sunt insuficiente, un site se poate încărca greu sau deveni chiar indisponibil. Astfel de situații nu afectează doar poziționarea în cadrul motoarelor de căutare, ci îi pot chiar determina pe utilizatori să evite complet site-ul pe viitor.

Pentru a putea fi considerat bun, uptime-ul oferit de un server nu ar trebui să scadă niciodată sub 99%. Un uptime mai mic poate însemna minute sau chiar ore de indisponibilitate a site-ului, ceea ce poate lăsa o pată pe imaginea oricărui business online. Așadar, compromisurile nu își au loc in alegerea serviciilor de web hosting.

Securitatea datelor

Într-un mediu atât de extins precum este cel online, securitatea datelor este un lucru peste care nu ar trebui să treci pur și simplu cu vederea. Vor exista mereu persoane care vor încerca să acceseze aceste date pentru a le folosi ulterior în scopuri mai puțin bune. Problema securității pe Internet însă nu este una noua, ci a existat dintotdeauna, însă astăzi furnizorii de servicii de web hosting dispun de diferite metode prin care datele pot fi protejate. Din acest motiv, este indicat să se colaboreze numai cu firme serioase, care au o vastă experiență în domeniu și care înțeleg perfect miza păstrării în siguranță a datelor unui site sau cele ale clienților.