Cum sa te orientezi prin orase fara GPS?

Cum sa te orientezi prin orase fara GPS?

Detalii

CategoriiStiinta, Turism
TaguriCum sa/How to
Ultima actualizareJoi 9 noiembrie 2017
Vizualizari4903

Voteaza & Distribuie

Descriere

Orientarea pe strazile oraselor necunoscute este rezolvata de multi oameni prin folosirea GPS-urilor, smartphone-urilor, altor dispozitive pentru stabilirea pozitiei cu ajutorul satelitilor de navigatie. Uneori, se ajunge la situatii ridicole, ca atunci cand un german a urmat intocmai indicatiile GPS-ului de la bordul masinii sale, ajungand sa coboare linistit pe fundul unui rau.

Dar daca, din varii motive, niciunul dintre sisteme nu mai functioneaza si nu exista nimeni care sa-ti ofere indicatii de directie, exista modalitati naturale care te vor ajuta sa nu te ratacesti in orase. In orice oras. Acestea fac parte din navigatia naturala, fara harti, busole sau alte instrumente, bazandu-se numai pe perspicacitate si deductie.

antene satelit


1. Antenele pe satelit. Acestea pot fi cartea „Iesi din puscarie" (de la Monopoly) daca stii sa te folosesti de ea. Antenele pentru receptia de pe sateliti sunt orientate toate in directia unui satelit geostationar, cam in directia sud-est. La fel vor fi si in zonele rurale. Aveti o directie.

2. Lacasurile de cult. Din cele mai vechi timpuri, lacasurile de cult, bisericile si alte locuri sacre au fost construite orientate spre o anumita directie. Bisericile crestine sunt aliniate pe axa vest-est, cu altarul spre rasarit. Pietrele de mormant sunt si ele orientate la fel. O moschee va indica directia spre Mecca printr-o nisa din interior, asa numita al-Qibla. Este valabil pentru orice moschee din lume. In sinagogi, Tora este amplasata spre capatul dinspre rasarit, pentru ca credinciosii sa fie orientati spre Ierusalim. Orientarea dupa lacasurile de cult ofera niste jaloane imbatabile, care va pot scoate din „dilema".

3. Directia spre care se indreapta multimea. Navigatorii vechilor corabii, in perioada marilor descoperiri geografice, n-au folosit intotdeauna numai astrolabul pentru a-si identifica pozitia. Ei au luat in seama si zborul pasarilor, in cautarea uscatului. Si-au dat repede seama ca marile stoluri de pasari zburau pe un traseu bine stabilit. Acelasi gen de comportament il au si masele de oameni. Urmarind multimea iesita de la serviciu, la sfarsitul amiezii, sigur veti ajunge la statiile de metrou, de tren, autobuz sau tramvai. Dimineata, pentru a le gasi, orientati-va in directia opusa celei spre care se indreapta multumea.

4. Alinierea drumurilor. Soselele si drumurile nu se construiesc la voia intamplarii. In functie de locul in care va aflati intr-un oras, in centru sau la margine, drumurile principale tind sa fie aliniate pe directia nord-sud, avand o structura radiala.

nori


5. Norii. Un indiciu interesant asupra directiei il ofera si norii. Pentru regasirea directiei, observati directia in care se misca norii impinsi de vant. De obicei, deplasarea lor este constanta, destul de lenta. Daca trebuie sa coborati intr-o statie de metrou, mergand intr-o parte necunoscuta a orasului, retineti directia de deplasare a norilor. La iesire, in „zona alba", verificati directia lor si veti avea un indiciu asupra pozitiei in care va aflati. Desigur, pentru orientarea la vedere se poate folosi soarele si un ceas analog, insa aceasta metoda poate fi valabila numai in emisfera nordica, in latitudini din zona temperata, sau arctica. In emisfera sudica, punctul orei 12 se orienteaza catre soare, iar unghiul se sectioneaza pentru a afla directia nord.

6. Urmele lasate de vreme. Vantul si ploaia aduc pe peretii cladirilor din orase urmele agentilor poluanti, care se intiparesc acolo dupa un anumit model. Colturile cladirilor prezinta diferente subtile intre aceste modele lasate de elementele naturii, existand un contrast intre colturile dinspre sud-vest si nord-est. De asemenea, modificarile de culoare de pe pereti pot oferi indicii de directie, depunerile de umezeala fiind mai frecvente spre nord.

Desigur, este mult mai comoda folosirea ghidurilor turistice si orientarea dupa obiectivele importante legate de orasul vizitat, dar atunci cand cartulia-minune lipseste, cele cateva indicii pomenite mai sus vor oferi iesirea din labirint.