Ginsengul a fost introdus in Europa de Marco Polo, insa in cultura europeana a fost promovat de catre Ludovic al XIV. La jumatatea secolului al XIX-lea ginsengul intra oficial in aria de interes franceza si devine obiectul unor studii stiintifice de larg interes. Denumirea provine din chinezescul „gin" – radacina si „jen" – om, fiind cunoscut sub denumirea de „elixir de viata lunga", „iarba pamantului" sau „esenta divina".
Cea mai benefica parte a ginsengului este radacina alba, recoltata dupa aproximativ 5 ani. Dupa aceasta perioada concentratia de proprietati active ale plantei este cea mai ridicata. Ginsengul contine 15 varietati diferite de ginsenozide, de vitamine, aminoacizi si oligoelemente.
Mod de utilizare: Ginsengul se utilizeaza sub forma de decoct: se fierb 1-2 linguri de ginseng intr-un litru de apa timp de 15 minute.
Beneficiile ginsengului
intareste sistemul imunitar. Pentru fortificarea organismului este indicata o cura de ginseng la schimbarea anotimpurilor si inainte cu o luna de sosirea iernii.
imbunatateste performantele intelectuale si fizice
favorizeaza coordonarea motrica si vizuala indiferent de varsta
imbunatateste memoria si reflexele
reduce oboseala
faciliteaza absoarbtia si utilizarea oxigenului de catre muschi
amelioreaza durerile musculare
faciliteaza recuperarea dupa efort
tonifiant cardiac
creste potenta. Ginsegul actioneaza asupra glandelor suprarenale care stimuleaza organele sexuale.
scade nivelul de colesterol, trigliceride si zaharul din sange.
Contraindicatii
hipertensiune
femei insarcinate
evitarea combinatiei de ginseng cu cafea, medicamente antiimflamatoare si convulsive.