Ce ar trebui sa preluam din invatamantul finlandez

Detalii

CategoriiEducatie
Taguriscoala
Ultima actualizareJoi 23 ianuarie 2020
Vizualizari732

Voteaza & Distribuie

Descriere

S-a vorbit si se vorbeste mult despre o schimbare a sistemului de invatamant romanesc. Unii specialisti au adus in discutie abordarea principiilor sistemului finlandez, care pleaca de la ideea ca la catedra ajung doar primii 5% dintre cei care absolva facultatea. In lipsa unor programe guvernamentale clare, in Romania au inceput sa apara totusi institutii de invatamant particulare care adopta modelul invatamantului finlandez, asa cum este scoala Seva.

Dar ce face totusi ca invatamantul finlandez sa fie atat de apreciat la nivel mondial? Finlanda, o tara recunoscuta pentru reforma intelectuala si educationala a initiat de-a lungul anilor o serie de schimbari simple care au revolutionat complet sistemul lor de invatamant. Acestea au clasat in mod constant sistemul de invatamant finlandez pe locul 1 in lume. Finlanda conduce topul datorita practicilor de bun-simt si a unui mediu de invatare holistic care se bazeaza pe echitate si excelenta.

Iata 4 motive datorita carora sistemul de invatamant finlandez domina lumea.

Elevii incep scoala la o varsta mai mare
Finlandezii se concentreaza pe cele mai mici detalii. Astfel, elevii incep scoala la varsta de 7 ani. Li se da posibilitatea de a se bucura de anii copilariei pentru a nu se simti „inlantuiti” de educatia obligatorie. Este doar o modalitate de a lasa un copil sa fie copil. Exista doar 9 ani de scoala obligatorie pe care trebuie sa ii parcurga copiii finlandezi. Tot ce a trecut de clasa a IX-a sau de varsta de 16 ani este optional.

Prioritizeaza joaca
In timp ce elevii din Romania isi petrec cea mai mare parte a timpului de acasa rezolvand teme, elevii finlandezi petrec doar o parte din acest timp pentru teme. In schimb, accentul este pus pe timpul liber si jocul cu elevii. De asemenea, sunt acordate pauze dese in timpul orelor de la clasa. Acest lucru este apreciat ca un beneficiu pentru sanatatea fizica si psihica a elevilor finlandezi.

Fara testari standardizate
In cazul testelor standard, de cele mai multe ori, elevii invata doar pentru a trece un test, iar profesorii se vor concentra sa predea cu scopul unic ca elevii sa promoveze acel test. De aceea Finlanda nu are teste standardizate. Singura exceptie este asa numitul Examen National de Matriculare, care este un test optional pentru elevii aflati la sfarsitul scolii gimnaziale. Toti copiii din Finlanda sunt evaluati individual, pe baza unui sistem stabilit de profesorul lor. Progresul general al elevilor este urmarit de Ministerul Educatiei, care evalueaza grupuri din diferite scoli.

Responsabilitatea profesori este cel mai important lucru


In majoritatea sistemelor de invatamant, o mare parte din vina revine cadrelor didactice si, pe buna dreptate, uneori. Dar in Finlanda, standardele sunt extrem de ridicate in cazul profesorilor. Toti profesorii finlandezi trebuie sa aiba un master inainte de a ajunge la catedra. Daca un profesor nu are rezultate bune, este responsabilitatea fiecarui director de scoala sa ia masuri in acest sens.