Casele eficiente energetic se vând mai repede! Află cum poți micșora consumurile de energie!

Detalii

CategoriiCasa/gradina
Taguricertificat energetic
Ultima actualizareSambata 30 noiembrie 2019
Vizualizari603

Voteaza & Distribuie

Descriere

În ultimii ani, casele eficiente energetic s-au vândut mai bine, au câștigat în popularitate, au fost preferate de cumpărători. Acestea sunt apreciate și în prezent mai ales pentru faptul că pot reduce la minim pierderile de energie și astfel sunt mai ieftine pentru întreținere. După cum se știe, mare parte din cheltuielile de exploatare sunt reprezentate de costurile de încălzire. Oamenii doresc să aibă case noi, care sunt eficiente din punct de vedere energetic. Despre cabane sau casele din lemn, se spune că au un efect pozitiv asupra sănătății.

Casele eficiente energetic


Specialiștii spun că acestea au un bilanț energetic scăzut. Asta înseamnă că energia consumată de cei care locuiesc în aceste case este scăzută, iar ei se bucură de un confort termic ridicat și de o calitate bună a aerului. Casele eficiente din punct de vedere energetic sunt construite din materiale de construcții care izolează mai bine și reduc consumul de energie. Lemnul este un material care oferă mai multă eficiență energetică.

Foarte important este și conceptul de construcție al unei case, pentru că acesta determină modul cum ea este izolată și încălzită, câtă energie se consumă pentru a se obține confortul necesar. Cele mai eficiente din punct de vedere energetic sunt casele pasive, care mențin un consum total de apă caldă, căldură, energie electrică sub valoarea de 42 kWh/ m2 pe an. Aceste case au un sistem de izolație puternic, au ferestre mari spre Sud și ferestre mici spre Nord. Viața într-o astfel de casă diferă de cea într-o casă convențională. Avantajul este că temperatura este plăcută în interior și se economisesc bani.

La casele cu energie zero, consumul de energie electrică este generat de casa în sine. Desigur, nu ne referim la energie electrică consumată de aparatele electrocasnice. Casele solare obțin 50-100% din energia pentru apă caldă și încălzire de la soare. Prețul unei case de acest fel este mare.

Casele ineficiente energetic

În general, casele care au un consum mare de energie sunt ineficiente energetic. La acestea izolarea nu este bună și există și alte probleme, care fac să fie încadrate într-o clasă energetică slabă: D, E, F sau G. O izolație bună poate face o casă să fie eficientă din punct de vedere energetic. Pentru asta este obligatoriu ca acea casă să fie renovată, să fie refăcută izolația acesteia. Ideea este ca imobilul să nu piardă căldură prin ferestre sau prin acoperiș. Pentru a afla informații referitoare la eficienta unei case din punct de vedere energetic, ai nevoie de un certificat energetic pentru această locuință. Acest document arată cât de multă energie sau căldură consumă. Prin urmare, o casă care este eficientă din punct de vedere energetic va consuma cât mai puțină energie și căldură.

În ziua de azi, oamenii sunt interesați să cumpere case care au un consum scăzut de energie. Asta se poate obține prin eficientizarea caselor în mod treptat, realizând îmbunătățiri în fiecare an. Prin urmare, este importantă izolarea casei, alegerea unui sistem de ventilație care să filtreze aerul fără să se piardă căldură și alegerea unui sistem de încălzire care se bazează pe energie regenerabilă. Aici poți afla aspecte interesante despre un studiu privind sisteme alternative de eficiență ridicată prin care se pot micșora consumurile de energie pentru utilizatori.

Ideea este de a apela la specialiști în domeniu pentru a face un studiu cu privire la posibilitatea utilizării unor sisteme alternative de eficiență ridicată. Desigur acestea se realizează în funcție de fezabilitatea lor din punct de vedere economic, tehnic, al mediului înconjurător. Se pot alege soluții noi, care sunt eficiente din punct de vedere energetic, cum sunt de exemplu: recuperatoarele de căldură, pompele de căldură, schimbătoarele de căldură sol-aer, panourile solare și altele. Pentru asta se face un plan de situație, un plan pentru fiecare nivel al casei (la parter și la fiecare etaj), un plan pe secțiune transversală și longitudinală, un plan la fațade și un memoriu de arhitectură.

Consumul de energie acasă are multe efecte dăunătoare asupra mediului din jurul nostru. De aceea, este necesar ca la casele noi construite, clasa energetică să fie A. Pentru asta, sunt necesare cerințe de izolare mai stricte, din materiale mai bune și durabile în timp. Cu cât izolația este mai bună, cu atât casa va fi mai eficientă din punct de vedere energetic. Asta va face ca prețul ei să fie mai mare, însă avantajul este că, pe de altă parte, costurile de energie vor fi mai mici.

Construcția casei trebuie să fie etanșă, ventilația bună, aceasta să permită recuperarea căldurii. Dacă ventilația nu este adecvată, este posibil ca acest lucru să afecteze calitatea vieții celor care locuiesc în casă. La o casă se pot alege anumite tehnologii sau sisteme alternative. Pentru producerea căldurii se poate folosi o pompă de căldură, iar pentru energie se pot utiliza panouri solare.