9 detalii despre certificatul energetic pe care orice proprietar trebuie sa le cunoasca

Detalii

CategoriiCasa/gradina
Taguricertificat energetic
Ultima actualizareVineri 21 septembrie 2018
Vizualizari1000

Voteaza & Distribuie

Descriere

Pentru a fi un cetatean model, orice om trebuie sa isi cunoasca obligatiile fata de societate. Una dintre obligatiile proprietarilor de imobile este aceea de a avea si a pastra in buna stare actele imobilului. Un astfel de act (mai nou introdus la noi) este si certificatul de performanta energetica. De regula, certificatul energetic este solicitat doar in cazul unei vanzari-cumparari, inchirieri sau la receptia unui imobil nou, insa un astfel de document poate sa fie extrem de util si in alte situatii. Spre exemplu, cei care doresc sa stie care este eficienta energetica a locuintei in care traiesc si sa o imbunatateasca, este util sa obtina un astfel de act.

Iata 9 informatii despre certificatul energetic pe care orice proprietar de imobil ar fi util sa le cunoasca.

Informatii utile despre certificatul energetic

1. Anul in care certificatul energetic a devenit obligatoriu in Romania este 2013, chiar daca Uniunea Europeana a impus certificarea energetica a cladirilor inca din 2005.

2. Valabilitatea unui certificat energetic este de 10 ani. Este o perioada destul de lunga, ceea ce este extrem de atractiv pentru proprietari. Dat fiind faptul ca un certificat energetic are costuri reduse, sustragerea de la plata unui astfel de document nu are niciun sens.

3. Atat vanzatorul cat si cumparatorul pot beneficia de avantajele certificatului de performanta energetica. Informatiile din document sunt foarte utile, ajutand la stabilirea unui pret pentru imobil si oferind indicii referitoare la modul in care cladirea poate sa devina mai eficienta energetic.

4. Nu oricine poate sa emita certificate energetice. Pentru a putea emite un astfel de act, auditorii trebuie sa fie auditori energetici atestati. Exista doua tipuri de auditori: de gradul I si de gradul II. Cei de gradul I pot oferi mult mai multe servicii in acest sens, avand inclusiv posibilitatea de a emite audit energetic pentru imobile. Cei de gradul II nu au dreptul sa emita certificate de performanta energetica pentru toate tipurile de constructii, insa pentru un apartament sau o casa puteti apela la auditori avand orice grad profesional, I sau II.

5. Eliberarea unui certificat de performanta energetica poate sa dureze si mai putin de 24 de ore. Pentru rezultate cat mai rapide, proprietarul se recomanda sa ofere toate informatiile legate de imobilul ce urmeaza a fi certificat.

6. Fiecare detaliu conteaza. Auditorii energetici iau in calcul multi parametri: modul in care este construita cladirea, orientarea catre soare, tipul de izolatie exterioara modul de iluminare, incalzire si preparare pentru apa calda etc.

7. O cladire poate sa fie inclusa intr-una dintre cele 7 clase de eficienta energetica. Exista 7 clase de eficienta energetica, notate cu litere de la A la G. Clasa A reprezinta cladirile cele mai eficiente energetic.

8. Exista categorii de cladiri care nu au nevoie de certificat energetic. Spre exemplu, cladirile independente care nu au mai mult de 50 de metri patrati, cele care nu sunt locuite pentru perioade mai mari de 4 luni pe an si cele care sunt monumente istorice sunt scutite de obligativitate.

9. Cei care doresc sa achizitioneze locuinte prin programul "Prima Casa" trebuie sa se asigure ca locuinta face parte din clasa de eficienta A, B sau C, in caz contrar, creditarea nu este aprobata.

Ceea ce este de retinut este faptul ca certificatul energetic este ieftin, se obtine repede si este extrem de util, asadar merita sa fie achizitionat in orice conditii, indiferent ca este sau nu obligatoriu.