Soluţii în materie de izolaţii

Detalii

CategoriiCasa/gradina
Taguricertificat energetic, izolatie termica, vata de sticla
Ultima actualizareMarti 15 septembrie 2015
Vizualizari1113

Voteaza & Distribuie

Descriere

Investiţia în izolaţia locuinţei se dovedeşte a fi eficientă din punct de vedere al obţinerii gradului de confort termic dorit, alături de reducerea costurilor cu încălzirea, îndeosebi în sezonul rece. Avantajele izolaţiei includ de asemenea şi eliminarea condensului de pe suprafaţa pereţilor, implicit evitarea situaţiilor neplăcute pe care le creează mucegaiul sau igrasia.
Soluţiile în materie de izolaţii sunt diverse, iar investiţia în sine devine una pe termen lung, aducând avantaje numeroase. În alegerea soluţiilor potrivite pentru izolaţii trebuie avute în vedere aspecte precum suprafaţa totală de izolat, tipul de clădire, condiţiile climatice ale zonei cât şi tipul suprafeţei de izolat – pereţi, pod, mansardă, podea etc.
Variantele pentru care pot opta proprietarii în materie de izolaţii devin astfel la fel de diverse precum sunt şi necesităţile. Ca o variantă de izolaţie eco, poate fi identificată izolaţia cu fibre de celuloză. Aceste fibre sunt produse din hârtie de ziar, baza la un astfel de sistem de izolaţie fiind lemnul, ale cărui proprietăţi avantajoase sunt cunoscute de oricine.
Printre alte opţiuni în materie de izolaţii se regăseşte şi polistirenul. Costurile unui sistem de izolaţii de acest tip sunt suficient de reduse încât vor permite proprietarilor să îşi îndeplinească obiectivele cu privire la confortul termic fără a cheltui un buget considerabil. Şi în cazul polistirenului opţiunile sunt variate. Polistirenul expandat este folosit în principal pentru izolaţii la pereţii exteriori, oferind atât posibilitatea de a îndrepta aceşti pereţi cât şi izolaţia termică dorită, prin montare uşoară.
Polistirenul extrudat are o textură mai rezistentă, oferind un grad de protecţie suplimentar atunci când vine vorba de infiltraţii. Este folosit în principal pentru izolaţii la nivel de interioare şi are avantajul de a bloca infiltraţiile de apă spre interior.
O soluţie realmente avantajoasă în materie de izolaţii este şi vata de sticla sau vata minerală bazaltică. Principiul în acest caz continuă să fie respectat: se vizează reducerea conductivităţii termice între suprafeţe. Vata de sticlă şi vata minerală bazaltică se folosesc pentru izolaţii la nivel de interioare şi reprezintă o soluţie optimă dacă se caută izolarea podurilor şi mansardelor. Una din cele mai rentabile opţiuni în materie de izolaţii, vata de sticlă oferă, pe lângă acel confort termic dorit şi reducerea pierderilor de căldură. Un alt avantaj este şi acesta: blochează zgomotele exterioare, asigurând în parte şi o izolaţie fonică.
Siguranţa primează la orice sistem de izolaţii, iar vata de sticlă sau vata minerală mai prezintă astfel şi avantajul de a fi neinflamabile. Structura stabilă, rezistenţa la acumulări de umezeală, conductibilitatea termică scăzută şi rezistenţa la îmbătrânire recomandă izolaţia cu vată de sticlă alături de faptul că dezvoltarea microorganismelor este inhibată simultan cu asigurarea unei bune ventilaţii.
Indiferent dacă este realizată cu ajutorul polistirenului, fibrelor din celuloză, din vată minerală ori vata de sticlă, izolaţia pereţilor locuinţei reprezintă un obiectiv principal pentru orice proprietar. Se ajunge la reducerea costurilor cu încălzirea prin blocarea transferului de căldură şi eliminarea pierderilor, se obţine şi un grad de izolaţie fonică şi se sporeşte astfel gradul de confort în orice situaţie.