Cand diamantele albe sunt albe

Detalii

CategoriiStiinta
Taguridiamante
Ultima actualizareLuni 17 decembrie 2018
Vizualizari750

Voteaza & Distribuie

Descriere

Un lucru foarte interesant din punct de vedere gemologic este că nu toate diamantele albe sunt ,,albe,,. Culoarea diamantelor este cel mai evident element optic din punct de vedere vizual. Culoarea diamantelor se datorează gradului de absorbtțe și retransmitere a luminii. La o primă vedere diamantele care nu contin cromatică (gălbuie sau maronie) evidentă par albe, frumoase și deosebit de apreciate. Cu toate acestea mai puțin de 2% din totalul diamantelor ,,albe,, sunt într-adevar albe.

Principala clasificare ca standard internațional a diamantelor este facută pe o scară de la D la Z. Diamantele culoarea D sunt albe fără nici o nuanță de culoare.
Diamantele culoarea E au 0,50 nitrogen, diamantele culoare F au 1%nitrogen și diamantele culoarea G are 2% nitrogen.
Diamantele culoarea H prezinta nuanța de culoare mai accentuată respectiv 3-4% nitrogen.
Diamantele gradate începând cu litera I prezinta ton de culoare 7-8% nitrogen.

Clasificarea culorii ca importanță


Culorile de la D la M sunt considerate culori comerciale.
Culorile maronii sunt între literele N-R (Very light brown T.T.L.B)
Culorile S și Z sunt considerate maronii deschis, light brown respectiv L.B.
Culorile S și Z pot să fie gălbui respectiv galbene-Light yellow.

Ca importanță, din punctul de vedere al valorii, diamantele albe sunt cele mai valoroase urmate de cele gălbui iar cele mai puțin valoroase sunt cele maronii. Diamantele cu saturație cromatică mai intensă decât Z sunt considerate diamante care au culori speciale, fancy color.

Diamantele care au culori speciale sunt cele mai valoroase diamante, adesea ajungând să se vândă la prețuri foarte mari în cadrul licitațiilor internaționale. Diamantele albe sunt singurele pietre prețioase la care lipsa culorii îi sporește valoarea.

Rubinele, safirele, smaraldele și alte pietre prețioase colorate cu cât prezintă o culoare mai intensă și uniform dispersată cu atât sunt mai valoroase din punctul de vedere al culorii. Pietrele prețioase se analizează, clasifică și evaluează de către gemologi.

Informații suplimentare gemologice găsiți pe centrulgemologicroman.ro