De ce ne inselam partenerul?

Detalii

CategoriiSocial
Taguriiubire
Ultima actualizareVineri 3 februarie 2023
Vizualizari1181

Voteaza & Distribuie

Descriere

Orice infidelitate este un act de egoism. Ea poate sa nu aibe legatura cu relatia in care esti si care poate fi chiar ok. Nu vrei sa parasesti persoana cu care esti partener ci persoana care ai devenit, nu vrei sa intalnesti pe altcineva ci vrei sa intalnesti alt Eu. Daca si cei fericiti inseala este intelept sa nu traiesti cu naivitatea ca asa ceva nu ti se poate intampla, dar nici sa nu ramai crispat in asteptarea momentului. Ramai alert si atent in relatie si construieste-o in fiecare zi.

Infidelitatea exista de cand lumea. Infidelitatea exista chiar si in cuplurile deschise. Dar ce consideram azi a fi infidelitate? In afara de lucrurile evidente putem considera masajul erotic infidelitate? Dar streaptease-ul? Dar canalele XXX de pe calculator? Dar comunicarea pe retele chat?

Pentru ca infidelitatea este in fapt violarea unui contract, a increderii ea e organizata ca un secret. Exista o implicare emotionala si o energie erotica pentru care nici nu e nevoie de actul sexual in sine. Oamenii se simt vii. De aceea se spune ca infidelitatea este despre dorinta nu despre sex. Despre dorinta de a fi special, de a fi important, de a primi atentie.

Moarte cuiva apropiat, o pierdere de sarcina, o veste neplacuta de la medic poate declansa o serie de intrebari legate de perspectiva. Asta e tot? Mai e ceva? Voi mai trai si altceva? Boala, prezenta mortalitatii ii poate impinge pe oameni spre aventura. Nu incerci sa-ti parasesti partenerul ci sa te ragasesti. Nu are legatura cu casatoria ta.

Azi casatoria nu mai este un aranjament economic ci unul emotional. Faptul ca ne-am construit un ideal romantic in care partenerul este cel mai bun iubit, prieten, confident, si ne implineste toate nevoile face ca infidelitatea sa fie nu doar dureroasa, ci chiar traumatica. Ea ne ameninta sinele si determina o criza de identitate. Si totusi de ce treci o linie cu riscul de a pierde tot? Infidelitatea e o expresie a pierderii, o tanjire dupa libertate, intensitate sexuala, dupa conexiune emotionala.

Puterea lucrului interzis ne impinge sa simtim ca atunci facem ce vrem. Nu ce se asteapta de la noi. Exista diferente intre sexe in privinta infidelitatii? Se spune ca barbatii au licenta profesionala pentru tradare si cultura din toate timpurile a privit diferit drepturile si indatoririle partenerilor in functie de sexul lor. Si totusi cu cine inseala acesti barbati? Probabil cu femei. Nu stim cum ar fi fost azi lumea daca si femeilor li s-ar fi permis in egala masura sa se foloseasca cultural de toate acele teorii care sustin infidelitatea barbatilor.

Daca nu-ti mai este suficient de bun partenerul-divortezi. Daca e suficient de bun in multe arii ai o aventura. Timpul, proximitatea, misterul, harta dragostei din copilarie te conduc. Nu este bine sau rau - doar este.

Articol scris de psiholog Carmen Alina Rosu
psihologcarmenrosu.ro