Cablurile auto: 3 motive de a le izola

Detalii

CategoriiAuto/moto
Taguriaccesorii auto, piese auto
Ultima actualizareMiercuri 12 ianuarie 2022
Vizualizari402

Voteaza & Distribuie

Descriere

Sistemul electric este unul dintre cele mai importante, dar şi mai fragile, ale maşinii tale. Atunci când vorbim despre circuitele de curent electric, siguranţa este noţiunea de bază. De maximă importanţă este securitatea oamenilor aflaţi în apropierea unui astfel de circuit, însă nu trebuie ignorată nici buna funcţionare a aparatelor pe care le alimentează. Iată câteva motive pentru care izolaţia cablurilor din maşina ta trebuie să fie optimă.

Călătorii în siguranţă

Atunci când ridici capota unei maşini observi cu uşurinţă o mulţime de fire interconectate. Acelaşi lucru îl vei constata şi dacă vei ridica mocheta pedalierului. Pe măsură ce tehnologiile auto evoluează, acestea se diversifică, ajungând ca propulsia să fie tot electrică. În special pentru motorizările hibrid sau electrice curentul de încărcare este mai mare, raportat la bateriile suplimentare. Însă şi în cazul motorizărilor clasice, cu combustibil, există riscul apariţiei unui incendiu de la o sursă electrică defectă. Întrucât cablurile fac legătura dintre sursă şi consumatori, deteriorarea acestora poate atrage scurtcircuitarea sau, în cel mai rău caz, pot deveni cauză de incendiu dacă se aprind. Siguranţa este, aşadar, principalul motiv pentru care merită să izolezi eficient cablurile automobilului.

Întreţinerea maşinii


Sisteme esenţiale cum sunt cel de frânare sau de direcţie sunt alimentate şi asistate electronic. În ceea ce priveşte funcţionarea maşinii, firele se pot deteriora din mai multe motive, în funcţie de amplasament şi de circuitul pe care îl parcurg. Spre exemplu, cele expuse la apa din precipitaţii, noroi sau alte intemperii sunt predispuse la degradare. La fel de periculos este şi pentru firele amplasate prea aproape de componentele ce degajă o temperatură înaltă, care le poate topi în timp. Pe lângă aceşti factori externi mai există şi cauze interne pentru care cablurile auto pot fi deteriorate, în special din cauza fluctuaţiilor de tensiune.

Funcţii ce ţin de confort


Dacă nu conduci o maşină din anii 1960, când ştergătoarele erau acţionate manual, atunci cu siguranţă depinzi de buna funcţionare a sistemului electric. Generaţiile recente de automobile depind în mare măsură de performanţele electrice. Când vine vorba de confort, aproape că nu există componentă fără acest tip de alimentare. Unele sunt alimentate direct din bateria maşinii, altele prin alternator. Din acest motiv este important ca la fiecare revizie tehnică să măsori indicatorii acestui sistem, pentru a preveni eventualele defecţiuni.

Aerul condiţionat şi căldura, ştergătoarele, geamurile (închidere – deschidere şi dezaburire), sistemul audio, oglinzile retractabile, luminile interioare şi de drum sunt doar câteva dintre componentele care au nevoie de alimentare electrică. Dacă în urma constatării unor probleme de funcţionare este nevoie de îmbinarea unor fire pentru a le îmbunătăţi rezistenţa, foloseşte modelul de tub termocontractibil DSG de la Bramitech, uşor de instalat, aderent pe materiale izolatoare, rezistent la umezeală, combustibil şi chimicale.

Cablurile auto se supun regulilor clasice de funcţionare. Atunci când circuitele sunt expuse la lovituri, şocuri, căldură, frig, diferenţe de ciclu rece-cald, umiditate, carburant sau alte substanţe chimice există riscul deteriorării. De la pierderea izolaţiei unui singur fir până la defecţiuni provocate sistemelor pe care acesta le alimentează este un singur pas. În plus, există şi pericolul real al izbucnirii unui incendiu. Verifică de fiecare dată buna funcţionare a bateriei şi a componentelor pe care le alimentează. Diagnosticarea şi reparaţiile trebuie lăsate doar în sarcina profesioniştilor.

Sursa foto: pexels.com/ro-ro/fotografie/metal-metalic-de-metal-cablu-4517069/