Cum se identifica defectiunile transmisiei dupa simptome

Cum se identifica defectiunile transmisiei dupa simptome

Detalii

CategoriiAuto/moto
Tagurimasini, Mecanica auto
Ultima actualizareMiercuri 7 septembrie 2022
Vizualizari77

Voteaza & Distribuie

Descriere

Toate mecanismele au o durata de viata limitata datorita modului de functionare. Asa este si cu sistemul de transmisie al vehiculelor. O cutie de viteze poate sa lucreze o perioada substantiala fara sa aiba nici o problema dupa care incep sa apara unele simptome. Aceste simptome de defectiune ne avertizeaza de aparitia unor probleme aparute in sistemul de transmisie si in cutia de viteze. Aceste semnale pot fi acustice- diverse zgomote, olfactive - un miros puternic de ars sau mecanice- probleme de functionare, nu mai raspunde la anumite comenzi.

Simptome de defectiune

Cele mai comune simptome sunt cele sonore, cand se aude un sunet ciudat din cutie. Aceste zgomote suspecte apar de fiecare data cand una sau mai multe piese se uzeaza. Probabil cel mai destept sfat ar fi sa opriti vehiculul pentru o verificare mai amanuntita, de catre un profesionist, la un service auto. Nu este recomandat sa mergeti mai departe cu o defectiune, oricat de mica ar fi, pentru a nu afecta celelalte piese din cutie. Totusi daca problema nu este foarte grava e posibil sa puteti conduce vehiculul inca mult timp fara ca acesta sa cedeze de tot. Pe asta se bazeaza majoritatea soferilor in momentul in care nu se opresc si merg mai departe in speranta ca vor ajunge acasa fara probleme.

Testeaza vehiculul in diferite viteze

In acest caz insa totusi este bine sa faceti cateva teste pentru a depista sursa problemei. Pur si simplu faceti cateva manevre cu vehiculul, ascultand cu mare atentie zgomotele suspecte venite din cutia de viteze. Practic, conduceti pe o portiune de drum, schimband treptat de la o viteza la alta, mergand in fata sau in spate, ascultand sunetele pentru a identifica sursa problemei. Aceste zgomote suspecte sunt din cauza unor impacturi metalice de o intensitate mai mare sau mai redusa dintre piese, cum se freaca intre ele in timpul functionarii. In mod normal, piesele conlucreaza in timpul functionarii, fara aceste sunete stridente, ceea ce inseamna ca ceva s-a intamplat in mecanism.

Motivele defectiunii

Daca ne gandim la cea mai usoara defectiune, atunci trebuie sa plecam de la ideea ca uleiul este ori prea putin in cutie, ori acesta si-a pierdut deja proprietatile de ungere. La unele vehicule care au pompa de ulei, problema poate sa vina de la defectiunea acesteia. Nefunctionand pompa cum trebuie, se reduce capacitatea de ungere a pieselor si apar problemele. Un alt motiv poate fi ca a curs uleiul din cutie. Este greu de crezut, petele de ulei de sub vehicul ar fi trebuit sa fie observate deja dar totusi omisiuni se pot intampla.

Cu lipsa de ulei in cutie, simptomele vor aparea negresit. Lipsa uleiului sau uleiul de slaba calitate poate fi la baza uzurii pieselor ceea ce a dus la defectiune si sunete suspecte. Indiferent din ce motiv au aparut probleme de ungere in cutie, acestea trebuie rezolvate. In unele cazuri, daca defectiunea nu este grava, ajunge doar schimbarea uleiului de transmisie pentru ca vehiculul sa functioneze in continuare fara probleme.

Defectiuni partiale ale cutiei

Daca sunetul apare doar in anumite situatii, de exemplu la o anumita viteza, acest lucru inseamna ca doar piesele la viteza aferenta sunt afectate. Chiar daca problema nu pare grava si vehiculul functioneaza fara probleme, se recomanda sa va deplasati pana la service fara cuplarea in viteza cu probleme. La camioanele cu sisteme de transmisie automata, cutia poate fi cuplata pe sistem manual ceea ce va da un mare avantaj in acest caz. Vehiculul poate fi dus pana la primul service pentru a rezolva problema dar in mod obligatoriu trebuie sa se evite cuplarea in viteza cu probleme.

Soferul se supune unui risc calculat atunci cand porneste la drum avand probleme la cutia de viteze. Cea mai buna solutie este tractarea vehiculului la primul service de reparatii pentru a depista problemele reale. Cel mai important este sa intelegem ca aceste sunete au aparut datorita unor defectiuni si mersul la service auto pentru reparatii este obligatoriu.