BIG BANG: un vernisaj inedit de artă modernă, cum nu s-a mai făcut în România

Detalii

CategoriiCultura
Taguri
Ultima actualizareJoi 24 mai 2018
Vizualizari1048

Voteaza & Distribuie

Descriere

Artistul român Hamid-Nicola Katrib își va împărtăși una dintre viziunile sale asupra artei moderne într-un cadru urban, părăsit și uitat de timp, care va anima locația într-o viziune suprarealistă plină de emoții. Amprenta artistului, atent conturată în Big Bang - vernisajul pe care îl pregătește pentru data de 7 iunie 2018, se va reflecta în 11 tablouri suprarealiste pictate de acesta în ulei, însă vedeta serii va fi instalația denumită „The End”.

„The End” este o instalație fragilă, compusă din sute de pahare din sticlă, realizate după imaginația artistului, cu o înălțime de 3 metri, montate și construite într-un echilibru fragil, dar spectaculos.

Momentul dezvăluirii instalației va fi un moment unic, în care jocurile de lumini vor completa armonios elementele de dans contemporan și acrobație, iar punctul culminant al serii va fi momentul „BIG BANG”, moment în care invitații alarmați de gongul orologiul timpului efemer vor asista la momentul distrugerii acestei instalații fragile în mii de fărâmituri.

„Ce putem face cu o lucrare de artă care este menită pentru a fi distrusă la puțin timp după ce apare? Oare mai avem timp să înțelegem gestul artistic? Auzim strigătul autorului în momentul în care lucrarea este distrusă? Putem să ne calibrăm rapid spre tot tumultul interior al autorului? În spatele acestui gest de spargere a unei arhitecturi surrealiste − pline de pahare golite, vaze vechi, sfere de plastic, toate presărate cu aripi de fluturi − apar încifrate stările personale ale autorului. Bizarele asociațiilor incongruente, unul dintre principiile majore ale suprarealismului, și puterea de ambiguitate de care sunt capabile înseși obiectele familiare conțin resurse inepuizabile de miraculos în instalația prezentată. Poate că prin această înfăptuire, după atât de multă muncă, Hamid Nicola Katrib ne îndeamnă să credem că nu tot ce privim devine al nostru, ne spune că doar acel moment al Big Beng-ului este personal. În schimb, puterea actului în sine o are doar el. Depinde doar de noi să învățăm din distrugere, care, pentru autor, devine pură căutare”, explică Adrian Buga, curatorul evenimentului.

Întregul eveniment stă sub semnul unicității, pentru că acest show va face parte dintr-un film docu-dramă care o are în prim plan pe Victoria Lu, prima și singura femeie curator de artă din China și Fu Shen, un profesor de caligrafie. Acest material documentar va fi lansat în întreaga lume, atrăgând astfel atenția asupra artei și formelor sale unice de exprimare.

Vernisajul va reuni aproximativ 200 de invitați și va avea loc la o fostă fabrică, pe 7 iunie 2018, începând cu ora 19:30, pe Splaiul Unirii, nr. 96. Dress-code-ul flamboaiant, muzica și preparatele culinare vor oferi un farmec aparte acestui eveniment unic.

Despre Hamid-Nicola Katrib
Hamid Nicola Katrib este unul dintre cei mai apreciați arhitecți tineri din România. Născut în 1982 la Bacău, și-a petrecut anii formării în Liban, unde a studiat la Collège Notre-Dame du Balamand, absolvind apoi Facultatea de Arhitectură de interior /Académie Libanaise des Beaux-Arts (ALBA) din Beirut. Și-a definitivat studiile prin masterul în arhitectură de interior, obținut în 2006 la aceeași Académie Libanaise des Beaux-Arts, cu distincția “majeur de promotion”.

A debutat ca artist în diverse concursuri școlare și în trei expoziții colective la care a participat în perioada 2004-2006 in Beirut. În 2006, a luat parte la un proiect artistic umanitar care a presupus imortalizarea în pictură a ruinelor unui cartier libanez distrus de bombardamente, lucrările rezultate fiind expuse itinerant în țările arabe și în America Latină, în scopul strângerii de fonduri pentru reconstrucția zonei afectate. Ca arhitect, în timpul șederii sale în Liban, s-a ocupat de mai multe proiecte de amenajare, printre care palate regale sau case de vacanță din Arabia Saudită, Iordania și Qatar.

Stabilit în România, în 2007, Hamid și-a deschis la scurt timp propriul birou de arhitectură și design de interior, Crea Decoration. Printre proiectele acestuia s-au numărat rebranding-uri ale unor mărci, apartamente de lux, cazinouri, pensiuni și case de vacanță, amenajări de restaurante sau magazine.

Proiectele realizate de Hamid Nicola Katrib au fost publicate în cele mai importante reviste de specialitate și i-au adus premiul întâi la Insign Awards în doi ani consecutivi – 2013 și 2014. Prezența în cadrul emisiunii “România, te iubesc!” și nominalizarea în topul Forbes al tinerilor de succes mai tineri de 30 de ani îl transformă pe artist într-un model profesional.

De-a lungul anilor, deși proiectele de design interior i-au ocupat o mare parte din activitate, Hamid nu și-a neglijat pasiunea pentru pictură, pe care a prezentat-o publicului în expoziția L’univers efemere de la galeria Galateca, dar si în Moods, de la Penthouse Gallery, și Efemere, de laIconic Food Wine and Design, în 2012 respectiv în 2014.

Despre curator: Adrian Buga
Adrian Buga, născut pe 22 mai 1978, este istoric, critic de artă și consilier al Casei Majestății Sale Regelui Mihai I al României. De asemenea este expert atestat al Ministerului Culturii în domeniile: Pictură românească sec. XX, Colecția Regală de Artă și Obiecte de cult iudaic. Iar din anul 2008 a pus bazele unei societăți de consultanță pe probleme de artă ARGO Art Consulting și în 2014 a Editurii ARGO Art Publishing.