Atacul de la turnurile gemene

Atacul de la turnurile gemene

Detalii

CategoriiTurism
TaguriCatastrofe, Statele Unite ale Americii
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5891

Voteaza & Distribuie

Descriere

Iata cateva fapte premergatoare acestor atacuri:

1980: Osama bin Laden conduce o organizatie a unor luptatori pentru libertate mujaheddin-islamici ce se revolta impotriva ocupatiei sovietice din Afganistan. CIA sustine in secret acesti mujaheddini. Prim ministrul pakistanez, Benazit Bhutto intelege ferocitatea extremismului islamic si ii transmite presedintelui Statelor Unite, Georghe Bush: "Creezi un Frankenstein".

1996: Guvernul Arabiei Saudite suporta financiar organizatia al-Qaeda a lui Osama bin Laden si alte grupuri extremiste.

1996-1999: Oficialul responsabil cu operatiunile impotrive organizatiei al-Qaeda scrie: "Vorbesc din experienta (si pentru alti ofiteri CIA ) cand afirm categoric ca in acest timp persoane importante de la Casa Alba au refuzat in mod repetat sa-l elimine pe Osama bin Laden".

1996-2001: Autoritati federale au stiut de-a lungul multor ani ca persoane suspectate de terorism ce aveau legatura cu bin Laden luau lectii de zbor in Statele Unite si peste hotare. Un terorist condamnat a marturisit rolul sau in atacuri teroriste ce urmau sa prabuseasca un avion in cartierul general al CIA.

1996- 11 septembrie 2001: Trimisii talibani discuta in mod repetat predarea lui bin Laden, dar Statele Unite vrea ca acesta sa ii fie predat direct, insa talibanii doresc sa il predea unei tari terte. In jur de 20 de intalniri despre predarea lui bin Laden au loc pana in 9/11, toate insa sunt neproductive.

1997: Fostul Consilier al Securitatii Nationale, Brezezinski, publica o carte in care descrie Eurasia ca si cheie a puterii mondiale, iar Asia Centrala cu vastele resurse de petrol ca si cheie a dominatiei Eurasiei. El afirma ca pentru mentinerea suprematiei Statelor Unite ca si putere mondiala, aceasta trebuie sa previna orice alt adversar si sa detina puterea in acea regiune. El mai spune ca din cauza rezistentei populare a expansionismului militar american, aceasta strategie ambitioasa nu poate fi implementata "decat in cazul unor imprejurari in care Statele Unite sunt amenintate direct din partea unor pericole externe".

1998: Un agent FBI din Oklahima trimite o nota de avertisment ca "un numar mare de barbati din Orientul Mijlociu" primesc lectii de zbor si ar putea sa planuiasca atacuri teroriste. Un alt raport separat al CIA afirma ca teroristi arabi planuiesc sa zboare cu un avion bomba in World Trade Center.

August 1998: La cateva minute unul de altul, camioane bomba explodeaza in fata ambasadelor Statelor Unite din Kenya si Tanzania, omorand mai mult de 220 de persoane. In timpul in care bin Laden a planuit aruncarea in aer a ambasadelor, serviciile secrete americane au oprit ascultarea telefoanelor acestuia.

Decembrie 1998: Pe coperta ziarului "Time" se afla un articol cu titlul: "Vanatoarea lui Obama" ce mentioneaza ca bin Laden ar putea avea un plan indraznet: o lovitura la Washington sau in New York.Sfarsitul anului 1998 – inceputul lui 2000: Spionii din Afganistan raporteaza de 3 ori locatia lui bin Laden. De fiecare data, presedintele aproba un atac. De fiecare data, un director CIA spune ca informatia nu este sigura si ca atacul nu poate continua.

World Trade Center

World Trade Center

Septembrie 1999: Un raport al serviciilor secrete spune ca bin Laden si teroristii al-Qaeda ar putea prabusi un avion in Pentagon. Administratia Bush pretinde ca nu a auzit niciodata de acest raport pana in mai 2002, cu toate ca a fost larg raspandit in cadrul guvernului.

Noiembrie 1999: Seful serviciilor secrete australiene admite ca sistemul global de supraveghere Echelon exista. Statele Unite insa neaga. BBC descrie puterea Echelonului ca fiind uluitoare. Fiecare telefon international, fax, e-mail sau transmisie radio poate fi ascultata de catre computerele puternice capabile de recunoastere vocala, cuvinte cheie sau modele de mesaje.

Ianuarie 2000: George Bush Sr. se intalneste cu familia bin Laden din partea Grupului Carlyle. S-a mai intalnit cu ei in 1998. Seful personalului lui Bush nu "si-a putut aminti" de aceste intalniri pana cand nu i s-a arata un set de notite pe care scria "Multumesc" si care confirmau intalnirea.

Vara 2000: O operatiune militara secreta numita Able Danger (Capabil de pericol) identifica patru viitori deturnatori, incluzand pe liderul lor, Mohamed Atta, ca un potential pericol si membru al al-Qaeda. Acest lucru nu este mentionat insa in nici unul din rapoartele finale ale Comisiei de la 9/11. Cand a fost intrebat, purtatorul de cuvant al sefului comisiei a spus initial ca membrii personalului nu-si aduc aminte de nimic legat de Atta. Cateva zile mai tarziu, dupa ce s-au furnizat informatii detaliate, el a spus ca intr-adevar, ofiterul care a dat informatii legate de Able Danger l-a mentionat intr-adevar pe Atta.

Septembrie 2000: Responsabilul cu Proiectul pentru Noul Secol American (PNAC) scrie planul pentru dialog global "Pax Americana". Scris pentru echipa lui Bush inainte de alegerile din 2000, "Reconstruirea apararii americane" era un plan de mentinere globala a puterii Statelor Unite ce trasa ordine de securitate nationala cu principii si interese americane. Planul arata ca Bush intentioneaza sa controleze Golful Persic, chiar daca Saddam Hussein este la putere sau nu si pledeaza pentru transformarea armatei americane. Dar, "procesul transformarii, chiar daca aduce o schimbare revolutionara, va fi unul lung, in absenta unor evenimente catastrofale si catalizatoare – precum un nou Pearl Harbour".

2000-2001: Exercitii militare simuleaza ceea ce mai tarziu Casa Alba a spus ca este imposibil: deturnarea unor avione, folosite ca arme, care sa se izbeasca de anumite obiective si sa cauzeze pierderi in masa. Unul dintre obiective era World Trade Center, celalalt Pentagonul.

Ianuarie 2001: O scoala de zbor alerteaza FAA. Un deturnator, Hani Hanjour nu vorbeste bine limba engleza si are nevoie de licenta de pilot pentru scopuri comerciale. Ofiterul ii ofera un translator care sa il ajute sa treaca examenul, dar scoala de zbor spune ca este impotriva regulilor.

Ianuarie 2001: Dupa alegeri, agentiile serviciilor secrete sunt informate sa opreasca investigatiile legate de bin Laden si familia regala saudita. Intotdeauna au existat constrangeri legate de investigarea sauditilor.

Primavara 2001: Se scriu documente militare si guvernamentale care incearca sa legitimeze folosirea fortei militare americane in obtinerea petrolului.

Mai 2001: Seful securitatii Americane respinge oferta Sudanului, care ofera dosare voluminoase despre bin Laden si al-Qaeda. Sudanul mai facuse aceasta oferta in 1995.

Mai 2001: Secretarul de stat, Powell, ofera 43 de milioane de dolari ca ajutor guvenului taliban, dupa ce in 2000 ii finantase cu 113 milioane de dolari.

Mai 2001: Statele Unite introduc "Visa Express", un program ce le da voie locuitorilor Arabiei Saudite sa obtina vize prin intermediul agentiilor lor de voiaj in loc sa se prezinte la consulat in persoana. Cinci dintre deturnatori au folosit aceasta viza sa intre in Statele Unite.

Mai-Augist 2001: O parte dintre deturnatorii din 9/11 fac sase calatorii la Las Vegas. Acesti "fundamentalisti" musulmani beau alcool, frecventeaza baruri de noapte si fumeaza hasis. Cativa au chiar stripteuse care danseaza pentru ei.

13 iunie 2001: Presedintele egiptean Mubarak prin intermediul serviciilor sale secrete avertizeaza Statele Unite ca reteaua terorista islamica a lui bin Laden ameninta sa il omoare pe Bush si pe alti lideri ai G8 la summitul economic din iulie ce urma sa aiba loc in Italia. Teroristii planuiau sa utilizeze un avion plin de explozibil.

28 iunie 2001: Directorul CIA, George J. Tenet a devenit foarte ingrijorat. Un sumar scris pentru serviciile nationale de catre consultantul de securitate Condoleezza Rice spune: "Este foarte probabil ca in viitorul apropiat sa aiba loc un important atac al-Qaeda, cel mai probabil in cateva saptamani". Rice va afirma mai tarziu ca toata lumea a fost complet surprinsa de atac. La sfarsitul verii, Tenet spune ca a repetat atat de des aceasta amenintare ca "oamenii au obosit sa o auda".

4 -14 iulie 2001: Bin Laden primeste tratament pentru rinichi de la canadianul Dr. Callaway la Spitalul American din Dubai. Desi a fost contactat telefonic de cateva ori, doctorul a refuzat sa raspunda la intrebari. In timpul internarii, bin Laden a spus ca a fost vizitat de unul sau doi ofiteri de la CIA.

10 iulie 2001: Un agent FBI Phoenix trimite un avertisment despre barbati din Orientul Mijlociu care iau lectii de zbor. El ii suspectateaza ca fiind oamenii lui bin Laden si recomanda un program national care sa verifice vizele unor studenti suspecti din acea scoala. Raportul este trimis la doi oficiali FBI de la biroul de combatere a terorismului, dar nici o masura nu este luata. Vice-presedintele Cheney spune in mai 2002 ca el s-a opus ca acest raport sa fie eliberat catre liderii congresului, catre mass-media sau catre public.

24 iulie 2001: Contractul de leasing al lui Lany Silverstein de 3.2 miliarde de dolari este finalizat. Silverstein spre sa castige 7 miliarde de dolari din asigurare in cazul distrugerii turnurilor gemene.

26 iulie 2001: Procurorul general Ashcroft nu mai zoboara cu linii de zbor comerciale din cauza unor amenintari. Mai tarziu prefera sa isi paraseaca biroul decat sa raspunda la intrebari.

Sfarsitul lui iulie 2001: Statele Unite si Uniunea Natiunilor ignora avertismente din partea ministrului de externe taliban care ii avertizeaza ca bin Laden planuieste un atac mare pe pamantul Statelor Unite. FBI si CIA de asemenea nu iau in serios aceste avertismente conform carora fundamentalisti islamici s-au inscris sa ia ore de zbor in intreaga tara.

Vara 2001: Oficiali ai serviciilor secrete stiu ca al-Qaeda spera sa foloseasca avioane ca arme si sa porneasca violeten impotriva Statelor Unite, in ciuda afirmatiilor ce au urmat lui 9/11 si anume ca atacurile asupra WTC si Pentagon au venit "ca din senin".

Vara 2001: Presedintele rus, Putin a declarat in public ca ordonat agentiilor sale secrete sa alerteze Statele Unite ca piloti sinucigasi se antreneaza pentru atacuri.

Sfarsitul verii 2001: Agentii serviciilor iordaniene merg la Washington sa alerteze ca un atac mare este planuit pentru Statele Unite si va fi folosita calea aerului. "Monitorul Crestin de Stiinta" numeste aceasta poveste ca "autentificata confidential" cu toate ca iordanienii au negat-o mai tarziu.

5-11 august 2001: Israelul alerteaza Statele Unite de un iminent atac al-Qaeda.

6 august 2001: Presedintele Bush este alertat de catre serviciile secrete ale Statelor Unite ca bin Laden ar putea planui sa deturneze linii de avion comerciale. Casa Alba asteapta 8 luni dupa atacul din 9/11 sa dezvaluie acest lucru. Cu titlul "Bin Laden este determinat sa loveasca SUA" serviciile de informatii fac un sumar mentionand World Trade Center. Mai tarziu, Bush vorbeste despre acest sumar: "nu s-a spus nimic despre un atac asupra Statelor Unite".

22 august 2001: Expertul in combaterea terorismului, John O'Neill isi da demisia din FBI datorita repetatelor blocari in investigatiile sale despre al Qaeda si din cauza unui joc al puterii impotriva sa. El a fost cel mai dedicat om al guvernului care a tinut urma lui bin Laden si a al Qaeda. In urmatoarele zile el incepe sa lucreze ca sef al securitatii pentru World Trade Center. Este ucis saptamani mai tarziu in atacul de la WTC din 9/11.

24 august 2001: Frustat de lipsa de reactie de la cartierul general al FBI despre suspectul Moussaoui, agentia FBI din Minnesota incepe sa lucreze impreuna cu CIA. CIA trimite alerte, numindu-l "suspect si posibil deturnator sinucigas al liniei aeriene 747". Trei zile mai tarziu, un supraveghetor FBI din Minnesota spune ca incearca sa se asigure ca Moussaoui nu "va prelua controlul unui avion care sa zboare in World Trade Center". Cartierul general al FBI sanctioneaza agentia din Minnesota pentru ca a anuntat CIA-ul. Directorul FBI Mueller va declara mai tarziu "nu a fost nimic ce agentia ar fi putut anticipa si preveni cu privire la atacurile din 9/11".

10 septembrie 2001: Un avertisment aparent urgent a fost primit in noaptea de dinaintea atacurilor, ca urmare sefi de la Pentagon anulandu-se calatoria: De ce informatia nu a fost data si celor 266 de oameni care au murit in cele 4 avioane deturnate? Un grup de oficiali de la Pentagon si-au anulat brusc planurile de calatorie, datorita unor preocupari legate de securitate.

10 septembrie 2001: Fostul presedinte Bush se afla cu fratele lui Osama bin Laden la conferinta de afaceri Carlyle. Conferinta este intrerupta in ziua urmatoare din cauza atacurilor.

10 septembrie 2001: Secretarul apararii nationale anunta ca dupa niste estimari ale departamentului de aparare " nu se poate da de urma a 2.3 sute de miliarde de dolari din tranzactii. Mai tarziu, CBS calculeaza ca 25% din bugetul anual de aparare este in inventar. Acest anunt a fost ingropat de stirile de a doua zi despre 9/11.

11 septremrbie 2001: Warren Buffet, al doilea cel mai bogat om de pe Pamant, programeaza un eveniment de caritate in Baza Offut Air Force din Nebraska. Un mic grup de lideri de afaceri participa, incluzand o persoana care altfel ar fi murit la WTC. Bush zboara in aceasi zi la aceasta baza, unde este un centru de comanda subterana.

11 septembrie 2001: Experti in recuperare extrag date din 32 de computere din World Trade Center, din cauza unor cresteri ale tranzactiilor chiar inainte de atacuri. Transferuri ilegale de 100 de milioane de dolari ar fi fost facute in sistemele informatice ale WTC exact inainte de dezastru.

11 septembrie 2001: In ceea ce guvernul descrie ca si o coincidenta bizara, o agentie secreta ale Statelor Unite (Biroul de Recunoastere Nationala sau NRO) avea programat un exercitiu la ora 9 AM pe 11 septembrie, in care un avion s-ar fi prabusit in una din cladirile din apropierea Washington DC. Patru simulari de razboi erau in progres in timpul atacurilor.

11 septembrie 2001: Statele Unite sunt aparate numai de 7 baze aeriene si 14 avioane militare.