11 septembrie

Detalii

CategoriiTurism
TaguriCatastrofe, Statele Unite ale Americii
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari11693

Voteaza & Distribuie

Descriere

La 11 septembrie 2001, America a fost victima unor atacuri teroriste. La ora 8:45 a.m. intr-o frumoasa dimineata de marti, un avion Boeing 767 al companiei American Airlines, incarcat cu 75.708 litri de combustibil, s-a ciocnit de turnul nordic al World Trade Center din New York. Impactul a lasat in urma o gaura in flacari, in apropierea etajului 80 din zgarie-norul de 110 etaje, ucigand instantaneu sute de oameni.

In timp ce incepeau operatiunile de evacuare a celor doua turnuri gemene, camerele de televiziune transmiteau imagini in direct a ceea ce parea initial un accident stupid. Apoi, la 18 minute dupa ce primul avion a lovit, un al doilea Boeing 767 a aparut pe cer, indreptandu-se spre World Trade Center si izbindu-se apoi de turnul sudic, aproximativ la nivelul etajului 60. Coliziunea a cauzat o imensa explozie care a aruncat bucati de zidarie in strada si deasupra cladirilor vecine. Devenise clar ca America este tinta unor atacuri teroriste.

Atacatorii erau teroristi islamisti din Arabia Saudita si din alte cateva natiuni arabe. Acestia se presupune ca au fost finantati de organizatia terorista a lui Osama bin Laden, Al Qaeda, ca razbunare pentru ca America a sustinut Israelul, pentru ca s-a implicat in razboiul din Golful Persic si din cauza prezentei militare constante a americanilor in Orientul Mijlociu. Unii dintre teroristi au locuit in Statele Unite peste un an si au luat lectii de zbor la scoli americane specializate. Altii au patruns in Statele Unite cu cateva luni inainte de evenimentele din 11 septembrie, fiind "creierele"operatiunii.

Cei 19 teroristi au reusit sa treaca de paznicii a trei aeroporturi de pe coasta de est avand la ei briceaguri si cutite si s-au imbarcat in patru avioane care se indreptau spre California, pe care le-au ales deoarece erau incarcate cu mult combustibil pentru lunga calatorie transcontinentala. La scurt timp dupa decolare, teroristii au preluat comanda celor patru avioane, transformand patru avioane obisnuite in adevarate rachete. In timp ce milioane de oameni urmareau ingroziti desfasurarea evenimentelor, un alt avion al companiei American Airlines a ajuns deasupra Washingtonului si s-a prabusit in partea vestica a sediului Pentagonului, la ora 9:45 a.m. Combustibilul din Boeingul 757 a cauzat un adevarat infern ce a condus la prabusirea unei parti din imensa cladire de beton. In total, 125 de militari si civili aflati in Pentagon au fost ucisi, impreuna cu cei 64 de pasageri ai avionului.

La mai putin de 15 minute dupa ce teroristii au lovit cladirea Pentagonului, inima sistemului militar american, groaza new yorkezilor a ajuns la apogeu in momentul in care turnul sudic al World Trade Center s-a prabusit intr-un nor de praf si fum. Structura din otel a zgarie-norului, construita in asa fel incat sa reziste la vanturi puternice, nu a putut rezista in fata caldurii generate de combustibilul care luase foc. La 10:30 a.m., s-a prabusit si celalalt turn. Aproape 4.000 de oameni au murit in World Trade Center si in apropiere, dintre care 343 au fost pompieri, iar 23 au fost politisti, care incercau sa evacueze toate persoanele din cladire si sa-i salveze pe functionarii ramasi la etajele superioare. Doar sase persoane care se aflau in turnurile gemene la momentul prabusirii acestora au supravietuit.

Aproape 10.000 de persoane au suferit rani grave. Intre timp, a fost deturnat un al patrulea avion ce se indrepta spre California, la 40 de minute dupa ce a decolat de pe aeroportul international Newark din New Jersey. Deoarece avionul a decolat cu intarziere, pasagerii de la bord au aflat despre evenimentele de la New York si Washington prin intermediul telefoanelor celulare. Stiind ca aeronava nu va ajunge la destinatie, un grup de pasageri a planuit o revolta impotriva teroristilor. Pasagerii s-au luptat cu cei patru teroristi si se presupune ca au incercat sa patrunda in cabina pilotului cu ajutorul unui extinctor. La un moment dat, avionul s-a rasturnat si s-a prabusit pe un teren rural in vestul Pennsylvaniei la ora 10:10 a.m. Toate cele 45 de persoane aflate la bord au murit.

Nu se stie care ar fi fost tinta sa, insa se presupune ca teroristii intentionau sa loveasca fie Casa Alba, Capitoliul, casa de vacanta a presedintelui aflata in Maryland sau o centralela nucleara. La ora 7 p.m., presedintele George W. Bush s-a intors la Casa Alba. La ora 9 p.m., a tinut un discurs televizat din Biroul Oval. La 7 octombrie, au inceput operatiunile militare avand drept scop inlaturarea regimului taliban din Afghanistan si distrugerea retelei teroriste a lui Osama bin Laden, care isi avea baza acolo.