Asistent medical - cum te pregătești pentru această meserie?

Detalii

CategoriiEducatie, Sanatate
Tagurisanatate
Ultima actualizareMiercuri 29 iulie 2020
Vizualizari551

Voteaza & Distribuie

Descriere

Domeniul serviciilor medicale este unul extrem de provocator și dificil prin complexitatea activităților desfășurate, dar, mai ales, prin ceea ce urmărește să înfăptuiască: salvarea sănătății omului. Drept urmare, standardele de pregătire și experiență cerute potențialilor candidați sunt foarte ridicate. La acestea se adaugă cerința intrinsecă, fundamentală, a unui anumit fel de a fi: orientat către ajutorarea bolnavului, dispus să depună orice efort necesar pentru însănătoșirea celui aflat în suferință. În rândul profesioniștilor aflați pe frontul luptei cu bolile, asistenții medicali reprezintă extensia naturală a medicilor, cei care gestionează într-o mare măsură administrarea tratamentului și procesul de însănătoșire a celor aflați în nevoie.

Calități și competențe


Un aspirant la o carieră în domeniul asistenței medicale trebuie să fie, înainte de orice, o persoană empatică și capabilă să poată relaționa ușor cu pacientul, să fie atentă la nevoile lui – chiar necomunicate – și să poată transmite informația medicului curant, în vederea adaptării tratamentului. De asemenea, este necesară o disciplină și o atenție la detalii deosebite, fiindcă sănătatea pacientului depinde în mare măsură de acțiunile sau inacțiunile asistentului medical. Se cere o stăpânire de sine care să permită gestionarea situațiilor critice sau a stărilor conflictuale, des întâlnite în unitățile medicale. Disponibilitatea la efort solicitant prelungit este o altă condiție de bază, asistentul medical fiind nevoit, prin natura activității, să lucreze în picioare, să ajute pacienții să se așeze sau să se ridice, să transporte obiecte ,de foarte multe ori, mai mult de 8 ore pe zi.

Responsabilități


Indiferent de specializare, asistentul medical este cel care se ocupă de chestiuni administrative, precum:

  • programarea pacienților pentru investigații;
  • completarea fișelor medicale;
  • gestionarea informațiilor pentru fiecare caz în parte;
  • asigurarea igienei prin sterilizarea suprafețelor și a instrumentelor de lucru;
  • asistarea medicului în cadrul procedurilor de investigație clinică;
  • administrarea tratamentului și monitorizarea stării pacientului;
  • recoltarea de probe biologice;
  • intervenția în situații de urgență.

În general, asistentul medical trebuie să fie pregătit să ofere sprijin calificat în orice demers legat de investigarea sau tratamentul pacientului.

Tipul de școlarizare


Există două modalități prin care o persoană se poate califica pentru profesia de asistent medical: fie prin școala postliceală, fie prin facultate – care poate fi urmată de master.

Școala postliceală


Este opțiunea facilă, pentru că admiterea este condiționată de promovarea unui interviu și a unui test de aptitudini, nefiind necesară promovarea examenului de bacalaureat. Cei trei ani de studii se desfășoară conform unei programe asemănătoare cu cea urmată în facultatea de profil și care se axează atât pe instruire teoretică, cât și pe cea practică. Examenul de absolvire înseamnă o probă teoretică scrisă, o probă practică și susținerea unui proiect, care, trecute cu brio se încununează cu o calificare în profesia de asistent medical.

Facultatea

Pentru a fi admis la o facultate de profil este necesară finalizarea studiilor liceale cu absolvirea examenului de bacalaureat și promovarea a două examene: biologie și chimie sau fizică (la alegere). Desfășurate pe o perioadă de patru ani, cursurile te califică în meseria de asistent medical generalist. Dacă urmezi cursuri timp de 3 ani, devii asistent balneofiziokinetoterapeut. Pentru a putea profesa, indiferent de forma de studii urmată, trebuie să obții certificatul de membru OAMGMAMR – Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Documentul trebuie avizat anual, iar obținerea sa este condiționată de acumularea a 30 de credite de educație medicală continuă.

Specializarea


Ca asistentul medical generalist, poți opta pentru specializări corespunzătoare fiecărei secții dintr-un spital – radiologie, oncologie, oftalmologie etc. De asemenea, poți alege o carieră în sistemul public sau în cel privat. Dacă intenționezi să lucrezi în străinătate, autoritatea pentru recunoașterea diplomelor din oricare stat prevede un minim de documente pe care va trebui să le prezinți. În domeniul medical, Germania, Franța, Marea Britanie continuă să aibă nevoie de personal specializat, ceea ce a creat loc pentru companii specializate în recrutarea de personal românesc, precum Iuvare Connect. Alegerea unei agenții specializate reprezintă opțiunea cea mai înțeleaptă, deoarece este extrem de important să colaborezi doar cu profesioniști, pentru a ști sigur că primești informații corecte și complete, iar drepturile îți sunt respectate.

Oricare ar fi decizia ta, în ceea ce privește sectorul medical ales sau direcția către care vrei să te îndrepți, ulterior, în această profesie, îți dorim succes!

Sursa foto: unsplash.com/photos/yIGinlYA6t8