Afla tot ce ai dorit sa stii despre sigurante automate

Detalii

CategoriiCasa/gradina
Taguriinstalatii electrice
Ultima actualizareDuminica 31 octombrie 2021
Vizualizari864

Voteaza & Distribuie

Descriere

Orice casa moderna beneficiaza de sigurante automate in anul 2021 Romania. Acestea sunt mult mai sigure si mai eficiente decat cele traditionale. Intrerupatoarele de circuit sunt de toate formele si dimensiunile. Cu toate acestea, toate au un lucru in comun: fac parte din cutia de distributie electrica care intrerupe circuitul electric atunci cand apare un scurtcircuit sau o suprasarcina ca urmare a unei cantitati de curent prea mare in sistem.

Scopul unei sigurante este, de asemenea, de a proteja cablajul sistemelor electrice impotriva daunelor cauzate de curentii electrici mari. Diferenta este ca o siguranta poate „sufla” si, prin urmare, va trebui inlocuita. O siguranta consta dintr-o banda sau sarma conductiva electrica din cupru, argint sau ocazional un aliaj de cupru care se topeste atunci cand apare un scurtcircuit sau o suprasarcina. Acest lucru poate fi gasit in primul rand in sistemele vechi.

Cu un intrerupator automat, protectia la suprasarcina consta din doua elemente conectate in serie:
- un intrerupator magnetic care protejeaza impotriva scurtcircuitelor
- un intrerupator termic care raspunde automat la suprasarcina.

Intrerupatorul poate fi resetat, pur si simplu, dupa o intrerupere. Acesta este motivul pentru care sigurantele sunt inlocuite din ce in ce mai mult cu intrerupatoare automate. Prin urmare, un sistem electric este protejat de un intrerupator automat impotriva scurtcircuitelor si supraincarcarilor, dar nu impotriva curentului rezidual (scurgere la pamant). Prin urmare, pentru a proteja oamenii impotriva electrocutarii si pentru a preveni incendiul ca urmare a scurgerilor de curent, exista inca un alt tip de intrerupator.

Intrerupatorul de curent rezidual cu protectie la suprasarcina consta dintr-o singura carcasa compacta in care functiile unui intrerupator de circuit sunt combinate cu un dispozitiv de curent rezidual. Termenul generic pentru aceasta este dispozitivul de curent rezidual. In electronica si electrotehnica, o siguranta este un dispozitiv de siguranta electrica care functioneaza pentru a asigura protectia la supracurent a unui circuit electric. Componenta sa esentiala este un fir sau o banda metalica care se topeste atunci cand curge prea mult curent prin el, oprind sau intrerupand curentul.

Sigurantele joaca un rol vital in circuite, deoarece sigurantele sunt dispozitivele instalate si asociate unei masini electronice pentru a preveni scurtcircuitele si deteriorarea masinilor. Se foloseste pentru protectia la suprasarcina sau la scurtcircuit in tensiune inalta pana la 66 KV si tensiune scazuta pana la 400 kV. In unele locuri, utilizarea lor este limitata la acele aplicatii in care caracteristicile lor de performanta sunt adecvate in special pentru intreruperea curenta.

Functionarea sigurantei depinde de efectul de incalzire a curentului. In conditii normale de functionare, curentul normal trece prin siguranta. Caldura se dezvolta in elementul sigurantei din cauza curentului normal si aceasta caldura este disipata cu ajutorul aerului inconjurator. Astfel, temperatura sigurantei este mentinuta sub punctul de topire.

Cand apare defectiunea, curentul de scurtcircuit trece prin elementul siguranta. Magnitudinea curentului este mult mai mare in comparatie cu curentul normal. Curentul de scurtcircuit genereaza caldura excesiva in elementul sigurantei. Astfel, elementul se topeste si se rupe. Siguranta protejeaza masina sau aparatul de scurtcircuit sau curent de suprasarcina.

Elementul de siguranta este realizat dintr-un conductor metalic selectat. Cartusul detine elementul sigurantei. Functia principala a sigurantei elementului este de a permite curentului normal sa curga prin siguranta si sa intrerupa circuitul atunci cand curentul de mare magnitudine trece prin el.

Siguranta este dispozitivul care intrerupe curentul care rupe sau deschide circuitul prin fuzionarea elementului si astfel scoate dispozitivul defect din circuitul principal de alimentare. Sigurantele sunt clasificate in principal in doua tipuri, depinde de tensiunile de alimentare de intrare, acestea sunt sigurantele de curent alternativ si sigurantele de curent continuu. Diferitele tipuri de sigurante sunt prezentate in imaginea de mai jos.

Siguranta DC deschide sau rupe circuitul atunci cand curentul excesiv curge prin el. Singura dificultate cu siguranta de curent continuu este ca arcul produs de curentul continuu este foarte greu de stins deoarece nu exista fluxuri de curent zero in circuit. Pentru reducerea arcului sigurantei DC, electrozii sunt amplasati la o distanta mai mare, datorita careia dimensiunea sigurantei creste in comparatie cu siguranta AC. Sigurantele AC sunt clasificate in doua tipuri: sigurantele de joasa tensiune si sigurantele de inalta tensiune. Frecventa sigurantelor AC ii modifica amplitudinea de la 0º la 60º intr-o singura secunda. Astfel, stingerea arcului in circuitul de curent alternativ se poate face cu usurinta in comparatie cu circuitul de curent continuu.

Sigurantele de joasa tensiune pot fi impartite in continuare in patru clase. Tipurile semi-inchise sau reutilizabile si complet inchise sau comutatoarele de tip cartus sunt cele mai frecvent utilizate comutatoare.

Sigurante reutilizabile
- Acest tip de circuit este utilizat in cea mai mare parte in circuitul de curent mic sau pentru cablurile domestice. Carcasa sigurantei si suportul de sigurante sunt cele doua parti principale ale sigurantei nedorite. Baza sigurantei este alcatuita din portelan si tine firele care pot fi alcatuite din plumb, cupru conservat, aluminiu sau aliaj de staniu-plumb. Suportul de sigurante poate fi introdus sau scos cu usurinta in baza fara a deschide comutatorul principal.

Sigurante complet inchise sau tip cartus - Elementul de siguranta este complet inchis intr-un recipient inchis si are contacte metalice pe ambele parti. Aceste sigurante sunt clasificate in continuare ca sigurante de tip cartus de tip D si sigurante de tip cartus tip Link. Orice instalatie sau panou electirc are nevoie de o siguranta pentru a preveni daunele care pot aparea pe viitor!

La dinamic-electric.ro clientii gasesc cele mai bune sigurante automate la preturi avantajoase.