Goran Bregovic

Detalii

CategoriiCultura
TaguriMuzica
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5189

Voteaza & Distribuie

Descriere

Goran Bregovic este un cantaret din Bosnia si Hertegovina si a devenit intre timp un reprezentant modern al compozitorilor din Balcani. Artistul se considera a fi iugoslav. Acesta este unul dintre cei mai apreciati muzicieni sarbi, iar celebritatea i se datoreaza coloanelor sonore realizate de el pentru mai multe filme realizate de Emir Kusturica, precum: Vremea Tiganilor, Undergroud, Arizona Dream etc.



Artistul s-a nascut in Sarajevo, fiind fiul unei sarboaice si al unui croat. Dupa cativa ani in care a studiat muzica la conservator, axandu-si studiile pe vioara, acesta si-a format prima trupa, la 16 ani. Este vorba de grupul "The White Button". A ajuns apoi sa admita ca iubeste genul muzical rock'n'roll, ajungand sa faca diverse compilatii intre acest gen si muzica sa traditionala, formand un stil muzical adorat pe toate zonele mapamondului.


Totodata, Goran Bregovic a compus si muzica din filmul Train de Vie, regizat de romanul Radu Mihaileanu.


Artistul are titlul onorific de Doctor in muzica la Universitatea din Sheffield. De asemenea, Goran Bregovic a primit numele de cetatean de onoare in orasele Atena, Tirana si Buenos Aires.


In ultima perioada, acesta a colaborat cu foarte multi, diferiti cultural si renumiti artisti precum Iggy Pop sau Cesaria Evora.




Goran Bregovic


Goran Bregovic



Goran Bregovic este pe buna dreptate un compozitor contemporan, iar faptul ca reprezinta Balcanii il diferentiaza vizibil de ceilalti artisti. Acesta are o orchestra speciala compusa dintr-o trupa de tigani, cantareti traditionali. Muzica sa provinde din frontierele dintre catolici, ortodocsi si musulmani, acei oameni care au fost nevoiti sa traiasca impreuna din cauza rasboiului.


Muzica lui Goran Bregovic e atat pentru suflet, deoarece o recunosti din instinct, dar iti face si trupul sa aiba o dorinta irezistibila de a dansa.


De asemenea, Goran Bregovic a studiat filosofia si sociologia si a ajuns sa fie interesat de gandirea marxista.


La finalul anilor 1980, Goran Bregovic incepe sa faca muzica pentru filmele lui Kusturica, timp in care isi doreste sa-si implineasca un vis al copilariei, acela de a trai intr-o casa mica pe o insula din Marea Adriatica. Acest vis ii este zdrucinat de razboiul din Iugoslavia, cand Goran a fost nevoit sa abandoneze totul si a fost exilat in Paris.


Pe langa Kusturica si Mihaileanu, un alt artist apeleaza la calitatile sale de compozitor, Patrice Chereau care il roaga pe Goran sa il ajute cu muzica din "Regina Margot", film distins cu Palme d'Or la Festivalul de Film de la Cannes din 1994.




Goran Bregovic


Goran Bregovic



Goran Bregovic a fost foarte devotat interpretarii muzici sale proprii si s-a gandit si la o a doua cariera care sa aiba loc tot pe scena. In acelasi timp, s-a implicat in compunerea muzicii pentru un spectacol de teatru, "Silence of the Balkans", un proiect ambitios din 1997 in Thessaloniki, sub conducerea lui Tomaz Pandur. Aceasta colaborare i-a adus artistului sarb multe alte proiecte in aceeasi directie.


Cam 15 ani dupa ce a abandonat cariera de rock pur, in 1985, muzica lui Goran Bregovic nu a mai fost cantata live. Dar din 1995 a inceput sa mearga din nou in turnee, sa vada ca i s-a simtit lipsa si ca merita sa isi reinceapa cariera.


In 1997 isi reduce grupul la 15 muzicieni in cadrul unui concert de doua ore, cu muzica compusa de el pentru filme. Urmeaza succese dupa succese.


Colaborarile avute de Goran Bregovic cu alti artisti au fost multiple, amintim aici si pe Ofra Haza si Scott Walker. In vara aceasta, Goran Bregovic revine in Romania pentru o serie de concerte, iar unul va avea loc si la Timisoara, in luna iunie.