Adaptare însemna a sta departe de chimicale

Detalii

CategoriiSanatate
Taguridieta, sanatate
Ultima actualizareMarti 12 noiembrie 2019
Vizualizari1383

Voteaza & Distribuie

Descriere

Mediul nostru alimentar este ”hipercaloric”. Hrana se găsește din abundență, avem pofte și un creier ce continuă să caute hrana și să aibe teamă că, ar putea fi insuficientă! Industria alimentară contemporană pare că se bazează pe forțarea instinctelor noastre paleolitice, dincolo de scopul lor evolutiv. Industria alimentară are tendința vădită să ne hrănească în exces și cu cât este mai atrăgătoare o oportunitate, cu atât crește probabilitatea de a fi transformată într-un nou obicei.

Sunt concepute alte și alte noi produse, tot mai sofisticate. Ambalajele sunt colorate și atrăgătoare. Fiecare produs are multe componente, etichetele abundă în compuși chimici. Dacă nu sunt mulți aditivi, există măcar ceva arome, ceva fructat, care tot e-uri sunt! Și aceștia pot fi periculoși în timp. Mii de ingineri chimiști cu mințile super istețe stau în laboratoare și creează acele combinații ideale de sare-zahă-grăsimi, ce dau o nevoie de mai mult, și mai mult. Departamente întregi sunt dedicate optimizării gustului unui aliment - o caracteristică ce poartă numele de orosenzație. Se cheltui mult pentru a se descoperi cum să fie de crocante anumite produse, cum să se rumenească cartoful și să fie moale în interior, ori cât de optim să fie acidulate băuturile. Și, când te gândești că toate acestea nu au nimic în comun cu nutriția, sunt doar calorii goale de nutrienți, plăceri ale gustului și mult profit pentru anumite companii…

Nu mai poți să te păcălești, ai nevoie să fii realist! Din toate direcțiile! Nu poți să nu remarci gustul contrastant al compoziției albe și cremoase dintre cei doi biscuți crocanți, de care nu te mai saturi parcă niciodată. Poți mânca oricât! Ce contează că au enorm de mult zahăr, că tu ai aproximativ dimensiunea unei lingurițe de zahăr în sânge? Poți mânca! Poți mânca chiar și de zeci de ori mai mult zahăr odată. Cum rezistă corpul? Are mecansimele lui de adaptare, este uimitor! Poate că întrebarea mai bună este: până când?

Producătorii de azi ai industriei alimentare caută punctul de extaz al fiecărui produs - plini de chimicale, ce stimulează centrii nervoși, făcându-te să dorești mai mult. Alimentele primesc un contrast dinamic ce te fac să vrei a menține experiența cât mai mult. Astfel, ești atât de ușor încurajat să fii și un consumator loial. Și, încotro? În timp, nu mai are nici o șansă o salată de morcov cu măr și câteva stafide să concureze cu biscuiții, cartofii prăjiți, brânza topită, chipsurile și alte multe produse ce ne zăpăcesc de cap!

Stephen Guyenet, neurolog specilizat în comportament nutrițional și obezitate spunea: ”am devenit experți în apăsarea propriilor noastre butoane.” Și, oare ce căutăm? Hrana sau plăcere?

Oportunitățile viitorului vor fi mai ispititoare decât cele de astăzi. Adaptarea la trendul actual ar putea fi o capcană. Adaptarea ar putea fi și refuzul, regăsirea firescului. Firea omului să caute simplitatea mâncării. Adaptarea ar putea însemna a sta departe de produse chimice, regimul hipocaloric și accesarea hranei cât mai simple, cât mai aroape de natură, integrală.

Oare, mai putem face asta? Stă încă în puterea noastră sau…?

Nu te lăsa păcălit, ai grijă de ”gusturile” tale!