Exercitiu ? cum sa-t;i declansezi o stare de bine

Detalii

CategoriiEconomie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2379

Voteaza & Distribuie

Descriere
Sunt fel si fel de metode destul de simple prin care poți sa-ți declanșezi o stare de bine. Richard Bandler este un varf de lance atunci cand vorbim de a rezolva lucrurile rapid in maniere foarte simple.


Richard Bandler era foarte interesat de o metoda folosita de un șaman pentru declanșarea starilor de bine, astfel ca indiferent cat a insistat Bandler, șamanul nu i-a impartașit secretul. Legenda spune ca Richard Bandler a smuls cu forța secretul ținandu-l pe șaman deasupra unei prapastii, pana cand acesta i-a impartașit secretul.


Atunci cand ne simțim bine sau rau avem anumite senzații in corpul nostru. Teama o simțim in piept, bucuria in stomac sau intr-un alt mod propriu fiecarui om. Oamenii, de exemplu, atunci cand sunt nevoiți sa țina o prezentare, teama le inunda tot corpul ca un fluid, sau simt cum le coboara din piept in picioare, sau intr-un alt fel.


Daca ar fi sa ne gandim la guvernarea țarii, e mai puțin important de dezbatut de ce suntem in situația in care suntem, cel mai important lucru ar trebui sa fie gasirea unor soluții rapide. De multe ori, problemele nu se rezolva de la sine, doar cunoscand cauza. Astfel, și metoda lui Bandler se bazeaza pe gasirea unei soluții rapide care sa aiba un efect imediat.


Problema de rezolvat: ai o stare apatica, lipsita de motivație, sau esti lipsit de energie, etc.


Cauzele unor asemenea probleme sunt simple de cele mai multe ori, facturi, rate la banca , șefi sau colegi nesuferiți, etc. Pentru a rezolva asemenea probleme primul lucru pe care-l poți face este sa-ti declanșezi o stare de bine care sa te ajute sa te mobilizezi și sa-ți recapeți energia. Tehnica e simpla, cu o singura condiție: sa vrei intr-adevar sa-ți schimbi starea și sa parcurgi exercițiul pana la capat.Exercitiu - Cum sa te simti mai bine (o vreme)


Pasul 1 – identifica un moment (o situatie) in care te-ai simtit excelent. Incercați sa faceți o "calatorie" in acel moment. Observați ce simțeați in acel moment, ce vedeați, ce auzeați. Faceți acest pas in acel moment și incercați sa retraiți momentul.


Pasul 2 – concentreaza-te asupra senzațiilor din corp, incearca sa respiri la fel, sa simți la fel. Poate vezi și o imagine mare, sau o imagine mica la o anumita distanța in raport cu corpul tau. Poti incerca sa inchizi și ochii daca te ajuta și poti vedea si intensifica culorile imaginii daca te simti confortabil. Vedeți, auziți și simțiți la fel.


Pasul 3 – observa senzatia din corp, unde este si incearca sa o descrii (culoare, densitate, marime, forma, statica sau in miscare, etc). Poate este in piept, poate intr-un anume loc in stomac. Daca te concentrezi, vei vedea ca are și o anumita culoare, poate alba, roșie, verde, galbena sau orice alta culoare. Gaseste aceasta senzație in corp, simte ce marime și ce forma are.


Pasul 4 - daca te vei mai concentra puțin, vei observa ca aceasta senzație are o anumita mișcare. Da-i voie sa se miște și observa in ce sens se mișca. Observa daca se rotește pe orizontala sau pe verticala. Acum este momentul-cheie, intensifica senzatia si roteste-o in tot corpul in sensul pe care l-ai gasit, cu viteza din ce in ce mai mare si din ce in ce mai intensa. Roteste-o pentru inceput in cercuri mici, apoi in cercuri mai mari și din ce in ce mai mari, pana cand vei simți ca acea senzație ti-a inundat tot corpul. Permite acestei senzații sa inunde tot corpul, fiecare celula, incepand de la cap pana in varful degetelor de la picioare. Acest proces poți sa-l faci timp de 1-4 minute pana cand simți ca tot corpul tau este plin de acea senzație placuta, de o anumita culoare și de o anumita densitate.


Pasul 5 - gandește-te acum ce vei face in viitor (o zi, doua, saptamani) si roteste in continuare aceasta senzatie! Poate te gandesti la viața personala sau poate la cea profesionala, poate la o vacanța sau poate la un proiect pe care-l aveți in desfașurare.


Pasul 6 - fii surprins acum ca te simti mai bine :) Lasa aceasta senzație sa mearga cu tine in viitor. Acum te simți mai bine, poate zambești sau poate te gandești ca este mult prea simplu. Bucura-te de senzația pe care o ai. Acum poți sa porți aceasta stare de bine cu tine și poți sa alegi daca vei repeta acest exercițiu. Poți sa-l repeți acum sau peste cateva ore. Observa efectul magic al acestui exercițiu și fii conștient de cat este de ușor sa te simți mai bine.


Sper ca acest exercițiu a avut asupra ta un impact pozitiv. Daca ai ales sa nu faci acest exercițiu este posibil chiar sa nu vrei sa te simți mai bine, ceea ce nu-i un lucru neaparat rau. Este alegerea ta. Daca ai facut acest exercițiu poți sa-ți oferi feedbackul tau pe rujoiu@traininguri.ro. Dupa cum bine vedeți Programarea Neurolingvistica (NLP) ofera instrumente simple, aplicabile care iți pot face o viața mai frumoasa!


Va doresc sa va simți mai bine in urmatoarea perioada și sa repetați acest exercițiu ori de cate ori va doriți.


Inchei spunandu-va o maxima care imi place foarte mult: "Fiecare om este ceea ce este datorita alegerilor pe care le face"


Scris de Marian Rujoiu


Trainer Extreme Training, the way to excellence


www.traininguri.ro


www.marian-rujoiu.ro