5 simptome care indică un blocaj al arterelor inimii

Detalii

CategoriiSanatate
Taguricardiolog, Cardiologie, sanatate
Ultima actualizareMiercuri 20 mai 2020
Vizualizari791

Voteaza & Distribuie

Descriere

Ai dureri în piept? Te simți excesiv de obosit? Dacă răspunsul este afirmativ, s-ar putea să ai arterele coronare blocate. Afecțiunea se numește cardiopatie ischemică sau boală coronariană și se află pe primul loc în topul cauzelor de deces la nivel mondial. Iată care sunt semnele acestei boli și cum se poate trata:

Ce este cardiopatia ischemică?


Cardiopatia ischemică este caracterizată de îngustarea arterelor coronare responsabile de irigarea inimii cu sânge oxigenat. Diametrul acestora se micșorează din cauza depunerii de grăsimi în plăci (plăci de aterom). Aceste depuneri se acumulează, în general, din cauza unui stil de viață dezechilibrat (sedentarism, fumat, dietă nesănătoasă, bogată în grăsimi).

Cardiopatia ischemică este o afecțiune cu atât mai periculoasă, cu cât este mai avansată. Deoarece este o boală progresivă, aceasta se agravează pe parcursul mai multor ani. În stadiile avansate ale bolii, inima nu mai primește suficient sânge oxigenat, ceea ce poate duce la declanșarea unui infarct miocardic acut. Acesta apare atunci când o parte a mușchiului cardiac se necrozează și moare, fiindcă celulele nu pot trăi în lipsa oxigenului. Moartea celulară este o leziune permanentă, așadar un infarct miocardic acut poate crea alte probleme cardiace sau chiar decesul.

Simptome


Boala coronariană nu se manifestă încă de la început, deoarece depunerile de grăsimi nu sunt atât de semnificative încât să provoace simptome. Manifestările apar, în general, după ce plăcile de aterom obturează canalul arterial în proporție de minim 70%. Din această cauză, este important să mergem anual la medic pentru investigații de rutină.

Cele mai comune simptome ale bolii coronariene sunt:

1. Durerea în piept
Cunoscută și sub numele de angină pectorală, durerea în piept specifică blocajului din arterele coronare apare în condiții de efort sau stres. Aceasta se poate extinde spre stomac, brațe, umăr, spate, gât sau maxilar și durează maxim 15 minute. Angina pectorală se ameliorează la administrarea de nitroglicerină și la încetarea efortului. Dacă treceți printr-o astfel de stare, solicitați îngrijiri medicale de urgență. În cazul unui pacient cunoscut cu angină pectorală, dacă aceasta nu se ameliorează la repaus sau la administrarea de nitroglicerină, este necesară, de asemenea, asistența medicală de urgență.

2. Dificultățile de respirație
Blocajul arterelor coronare poate provoca dificultăți de respirație, mai ales la efort. Respirația devine mai greoaie sau mai scurtă. Respirația dificilă poate fi însoțită de durerea în piept.

3. Scăderea rezistenței la efort
Din cauza efortului suplimentar pe care trebuie să îl depună inima, pacientul cu boală coronariană obosește la un prag mai mic de efort, cum ar fi la activități fizice ușoare. Intoleranța la efort este însoțită de angină pectorală și de dificultăți de respirație.

4. Stare generală de oboseală
De asemenea, din cauza efortului suplimentar depus de inimă, boala coronariană poate provoca o stare de oboseală generală sau de epuizare. În stadiile avansate, acest lucru este vizibil în cazul activităților de zi cu zi.

5. Infarct de miocard
Infarctul de miocard poate fi primul și singurul simptom cauzat de cardiopatia ischemică. Acesta se manifestă prin dureri în piept severe, care iradiază spre brațe, umăr, maxilar sau stomac. Aceste dureri pot apărea atât în condiții de repaus, cât și de stres/efort și nu se ameliorează la încetarea efortului. De asemenea, durerea produsă de infarctul de miocard nu dispare la administrarea de nitroglicerină și durează peste 15 minute. Infarctul de miocard poate provoca, leșin, confunzie, greață și vărsături.

Infarctul de miocard este o urgență medicală care necesită apelul la 112.

Tratament

Boala coronariană se poate trata prin mai multe metode. Dacă se află în stadiu incipient, afecțiunea poate fi tratată prin medicație. Însă în stadii avansate, cardiopatia ischemică necesită intervenții mai complexe.

Angioplastia cu balon și stent este o metodă nechirurgicală care necesită un abord vascular – se accesează vase de sânge prin piele, cu ajutorul unor tuburi numite catetere. Angioplastia cu balon presupune dilatarea arterelor cu ajutorul unui balonaș care este umflat în interiorul vasului de sânge.

În cazurile mai complicate, poate fi nevoie de o angioplastie coronariană cu implant de stent. Stentul este un dispozitiv cilindric gol care menține vasul de sânge deschis. Montarea stentului presupune fixarea acestuia pe pereții arteriali, prin inserarea acestuia în cateter pe un balonaș.

Metoda chirurgicală de bypass coronarian este un tratament care constă în recoltarea unui vas de sânge sănătos din altă zonă a corpului și grefarea acestuia pe artera bolnavă. Astfel, fluxul sangvin este redirecționat către un traiect funcțional.

În concluzie, un blocaj al arterelor inimii produce simptome care nu trebuie neglijate, însă, în faza incipientă, afecțiunea poate fi asimptomatică.

Sursa foto: pixabay.com/ro/photos/durerea-dureri-%C3%AEn-piept-doare-1846050/