Expoziție Personală Sorin Iosub - Metehne

Detalii

CategoriiCultura
TaguriBucuresti
Ultima actualizareMarti 5 decembrie 2017
Vizualizari1277

Voteaza & Distribuie

Descriere

Avem deosebita plăcere să anunțam că joi, 07 decembrie, orele 19:00, spațiul expozițional de la parterul Biblioteci Naționale a României (intrarea principală, din parcare), Bd. Unirii nr. 22, București, va avea locdeschiderea expoziției personale de pictură Metehne, semnată Sorin Iosub, însoțită delansarea catalogului cu același nume.

Expoziția, organizată în cadrul proiectului Cultural Contemporanii, va reuni un fond de aproximativ 20 de lucrări de pictură, rezultante ale unor perioade relevante de meditație și consum artistic ale pictorului Sorin Iosub. De asemenea, în spațiul dedicat expoziției, va fi prezentă inclusiv cartea Exil de voie semnată Theodor Răpan a cărui ilustrație este realizată de Sorin Iosub.

Două dintre reperele stilistice ale picturii lui Sorin Iosub sunt suprarealismul și dadaismul, în această ordine și derivate cu prefixul “post”. Aspectele de factură expresionistă, prezente și ele într-o sumă de lucrări, au mai degrabă funcția de citate vizuale decât de jaloane morfologice. Indiferent de subiect, iconografie sau referințe culturale, relaționarea cu imaginarul este o constantă în creația artistului, ale cărui abordări interferează deopotrivă subconștientul colectiv şi dicteul automat. Se spune că un pictor adevărat se formează între 30 și 40 de ani, exprimarea în condiții depline survenind ulterior. În prezentul scrierii acestor rânduri, artistul posedă deja un complex şi coerent sistem de gândire plastică. Așa cum poate fi însă diferit de la un ciclu de lucrări la un altul, rămânând totodată același, este posibil ca surprizele pe care ni le va oferi în viitor să fie de proporții. Stăpân pe mijloacele tehnice la care apelează, dispus să riște, în sensul că refuză confortul rețetelor personale în favoarea unui experimentalism moderat, Iosub are un puternic potențial de dezvoltare. Important este faptul că mijloacele nu se transformă niciodată în scop și că narațiunea nu impietează asupra compozițiilor, întotdeauna complexe, niciodată prolixe. Simțul măsurii joacă un rol important în acest sens.

- Mihai Plămădeală, critic de artă

În deschidere va lua cuvântul Maria Pașc, curatorul expoziției.

Expoziția de pictură Metehne va putea fi vizitată în perioada 07 decembrie 2017 – 04 ianuarie 2018, în orele de program ale Bibliotecii Naționale a României.