5 pași pe care trebuie să-i urmezi pentru montarea treptelor

Detalii

CategoriiCasa/gradina
Taguriamenajari interioare
Ultima actualizareLuni 7 noiembrie 2022
Vizualizari383

Voteaza & Distribuie

Descriere

Treptele sunt una dintre cele trei componente care alcătuiesc o scară, împreună cu lonjeroanele și contratreptele. Treptele sunt acele plăci orizontale pe care se pășește efectiv, în timp ce lonjeroanele sunt grinzile oblice (sunt cele care susțin scara), iar contratreptele sunt plăcile care vin perpendicular pe trepte și determină înălțimea acestora. Întrucât construcția unei scări este o operațiune ceva mai complicată, am decis să îți prezentăm astăzi principalii pași pe care trebuie să îi urmezi pentru montarea treptelor.

Efectuarea măsurătorilor și a calculelor

Primul lucru pe care trebuie să-l faci înainte de a începe montajul treptelor este să măsori înălțimea totală a scării. Măsurătoarea se face între cele două cadre, respectiv baza inferioară a scării și cea superioară. În funcție de înălțimea totală, poți calcula numărul de trepte împărțind această valoare la înălțimea contratreptelor. În general, contratreptele au o înălțime de 18 centimetri, însă aceasta nu este o regulă bătută în cuie. Meseriașii cu vechime spun că suma dintre lungimea treptelor și înălțimea contratreptelor trebuie să fie între 40 și 45 de centimetri. Astfel, în funcție de cât de lungi vrei să fie treptele, poți stabili înălțimea contratreptelor; ținând cont de acest aspect, poți stabili numărul de trepte, în raport cu înălțimea totală.

Stabilirea numărului de lonjeroane

Spuneam despre lonjeroane că sunt acele grinzi care susțin întreaga greutate a scărilor, ceea ce înseamnă că au un rol foarte important. Dincolo de faptul că trebuie construite din materiale rezistente, lonjeroanele trebuie să fie suficiente ca număr. Pentru o scară cu trepte late nu sunt suficiente două lonjeroane montate în părțile laterale pentru că există riscul ca scara să se îndoaie și chiar să se prăbușească. Se recomandă ca în cazul scărilor cu o lățime normală să fie montate trei lonjeroane, iar pentru cele mai late, ar trebui montat câte un lonjeron la fiecare jumătate de metru. Lățimea minimă recomandată a unei scări este de 25,5 centimetri.

Turnarea șapei

După montarea lonjeroanelor și delimitarea părților laterale, se trece la turnarea șapei care va constitui baza care va susține treptele. Șapa se toarnă din beton, folosind materiale de cea mai bună calitate, întrucât structura trebuie să fie foarte rezistentă. După turnare, șapa se lasă să se usuce, apoi se verifică pentru a vedea dacă nu au apărut crăpături sau alte probleme.

Construirea treptelor

Șapa este sub forma unei suprafețe plate în plan înclinat pe care urmează să se construiască treptele. Pentru aceasta, se fixează mai întâi plăci de scândură cu o lățime egală cu înălțimea stabilită pentru contratrepte şi cu o distanță între ele care să corespundă cu lungimea dorită pentru trepte. Se formează astfel mai multe cofraje care se umplu cu beton începând de sus și se lasă să se usuce. Apoi, se îndepărtează scândurile și astfel se obțin treptele în stare brută.

Placarea treptelor


Ultima etapă are scopul de a oferi treptelor un aspect estetic plăcut. Pentru aceasta, este nevoie ca treptele să fie placate cu diferite materiale, în funcție de preferințe. De cele mai multe ori, sunt folosite plăcile din piatră naturală care sunt rezistente, durabile și în același timp punctează la capitolul estetic.

Mai întâi, se măsoară exact dimensiunea treptelor și contratreptelor, detaliu în funcţie de care se pregătesc toate cele necesare pentru placare. Dacă betonul este perfect turnat și nu prezintă denivelări, plăcile de piatră se fixează cu adezivi speciali după care sunt bătute cu un ciocan din cauciuc până se potrivesc perfect. În cazul în care betonul treptei nu este de cea mai bună calitate, se toarnă o nouă șapă peste care se adaugă adeziv și se montează plăcile.

În funcție de materialele folosite pentru placare, la final, ar mai putea fi nevoie și de aplicarea unui tratament de impermeabilizare, precum și a unei soluții care să protejeze timp îndelungat impermeabilizantul.

Sursa foto: Unsplash.com