PSG si fair-play-ul financiar - va reusi clubul sa respecte regulile?

Detalii

CategoriiSport
Taguripariuri sportive
Ultima actualizareMarti 20 februarie 2018
Vizualizari1872

Voteaza & Distribuie

Descriere

Dupa ce si-a permis sa faca transferuri extravagante, in frunte cu transferul record al lui Neymar, PSG mai are ramase la dispozitie doar cateva luni pentru a indeplini normele FIFA si UEFA cu privire la fair-play-ul financiar. Intr-un interviu acordat cotidianului englez The Daily Telegraph, Nasser Al-Khelaifi, presedintele clubului din capitala Frantei, spunea ca termenul pe care echipa sa l-a primit este data de 30 iunie 2018. Acela este momentul in care UEFA va inchide oficial conturile de evidenta ale PSG pentru sezonul in curs.

UEFA a anunta o ancheta cu privire la transferurile exorbitante din fotbal efectuate in 2017 de gruparea pariziana. PSG a realizat in vara cea mai scumpa achizitie din istoria fotbalului la nivel mondial: brazilianul Neymar, transferat de la FC Barcelona. Mai mult decat atat, dupa ce au dat 222 de milioane de euro pentru Neymar, patronii din Qatar ai PSG l-au imprumutat pe Kylian Mbappe de la AS Monaco si se pare ca au activat mai nou clauza pentru transfer - vor plati 180 de milioane de euro la finalul de sezon, pentru internationalul francez. Un simplu calcul inseamna cel putin 400 de milioane de euro doar pentru acesti doi jucatori!

Pentru a echilibra balanta financiara, conform normelor UEFA si FIFA, se pare ca PSG ar trebui sa vanda 8 jucatori. Calculele sunt totusi complicate si ramane de vazut ce idei vor gasi administratorii, contabilii si avocatii clubului pentru a evita eventuale sanctiuni. Presedintele lui PSG a subliniat ca echipa sa nu doar cheltuieste bani, ci si castiga foate multi bani in urma transferurilor si a succeselor in linie. Echipa este lider in campionatul Frantei si, cel putin pana acum, s-a descurcat foarte bine si in UEFA Champions League, unde este una dintre favoritele la castigarea trofeului.

"Am lucrat din greu in ultimii sase ani pentru a dezvolta veniturile cluburilor, iar acestea au crescut in urma vanzării de bilete, a sponsorizarilor, a marketingului, a veniturilor din ziua meciurilor, dar si a drepturilor de televizare. In total, cresterea este de la 90 de milioane de euro la aproximativ 500 de milioane de euro", a declarat presedintele clubului Paris SG.

Momentan, nu exista pedepse confirmare pentru PSG, in materie de nerespectare a fair-play-ului in domeniul financiar. Multe case de pariuri s-au implicat insa deja in acest context, oferind cote - asa cum se intampla la orice evenimente, mai ales in Anglia si Franta. Este mai dificil sa gasim in tara noastra opinii ale caselor de pariuri autohtone pe acest subiect, de exemplu Netbet pareri se pot obtine mai degraba despre agentie in sine, la o simpla cautare, din partea fanilor. Cote exista insa pe evenimentele in care este implicata PSG in campionat si in Europa, inclusiv cote pentru castigarea trofeelor.

In mod oficial, ancheta celor de la UEFA are drept scop acela de a stabili daca echipa franceza a confirmat sau nu exigentele unui echilibru financiar, in conditiile transferurilor recente cu sume extrem de mari, recorduri la nivel mondial. Un club nu are voie sa cheltuiasca mai mult decat castiga, conform normelor de fair-play stabilite de UEFA. Astfel, chiar daca are un actionar foarte bogat, PSG nu poate cheltui oricati bani doreste, in orice conditii, ci trebuie sa puna la punct un business sustenabil. Incepand din anul 2011, PSG este sponsorizat cu fonduri din Qatar, prin prisma unui fond de investitii. In cazul in care nu va putea sa isi echilibreze balanta, PSG va fi nevoita sa vanda niste jucatori... "in regim de urgenta", poate la preturi nu tocmai bune la nivel de piata.