Varză, cartofi şi alţi demoni sau tragi-comedia satului românesc, acum și la Timișoara!

Detalii

CategoriiDivertisment
Taguri
Ultima actualizareJoi 24 mai 2018
Vizualizari893

Voteaza & Distribuie

Descriere

Documentarul Varză, cartofi şi alţi demoni îl invită pe privitor în Lunguleţu, un sat din apropierea Bucureştiului, unde 1.000 de agricultori aşteaptă an de an să îşi vândă cele peste 100.000 de tone de varză în piaţa locală. La finalul zilei, au de ales între a vinde pe nimic sau a-şi îngropa recolta. Povestea lor este similară cu cea a agricultorilor din toată ţara. Povestea o vom afla din documentarul semnat de regizorul Şerban Georgescu, în urma experienţei personale de „viaţă la ţară”.

Intrigat de faptul că în schimbul a 100 de lei a primit o tonă de varză, regizorul decide să petreacă un an în acest sat şi să lucreze pământul cot la cot cu sătenii. Încearcă să înţeleagă de ce aceste familii de agricultori, aparent prosperi şi cu şanse de a avea un trai bun, trăiesc pe datorie, deşi au în mână uneltele unei afaceri de succes – pământ roditor, utilaje moderne, recolte bogate. Primarul şi câţiva săteni au şi idei, şi posibile soluţii. Dar pot ei oare să depăşească lipsa de încredere în orice decizie „colectivă” sau în orice lider?

O satiră a realităţilor curente din agricultura europeană, în naraţiunea regizorului însuşi, filmul relatează din interior strădania unui sat de a ieşi din acest cerc vicios, prezentată într-un stil specific românesc: cu haz de necaz…

Vorbind despre Varză, cartofi şi alţi demoni, producătorul Branko Lustig, câştigător a două Premii Oscar, a comentat: „Cred că este un film foarte actual, cu un uriaş potenţial de piaţă”.

Documentarul are un bogat traseu festivalier, fiind prezentat în premieră în 2016, la Dok Leipzig, cel mai vechi festival de film documentar din lume, apoi la One World 2017, Docudays 2017, GOPO 2017, UCIN 2017, unde a și luat premiul pentru cel mai bun documentar.

Filmul a fost coprodus de Elefant Film și Kolectiv Film, în parteneriat cu TVR și este distribuit în România de Follow Art.

Asociația Pelicula Culturală vă invită să-l vizionați marți, 29 mai, de la ora 20.00, la Reciproc, str. Mărășești, nr 14. Prețul unui bilet este de 10 lei și poate fi achiziționat de la Reciproc, începând cu joi, 24 mai.